בשורה לבעלי דירות ישנות בגבעתיים: הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, בראשות ערן ניצן, החליטה לתת תוקף לתוכנית שתחליף את תמ"א 38 בגבעתיים. המשמעות היא שכעת לאחר שתמ"א 38 הוותיקה פגה, יוכלו בעלי דירות לקדם פרויקט על בסיס התוכנית החדשה, במקרה והם נמצאים במתחמים שאינם מאפשרים קידום מיזמי פינוי בינוי רחבי היקף.
התוכנית חלה על מגרשי המגורים במרכז העיר הוותיק של העיר. מהוועדה המחוזית נמסר כי מטרת התכנית היא לאפשר התחדשות עירונית וצמיחה, תוך שמירה על האיכויות המאפיינות את העיר גבעתיים - קנה המידה האנושי וחופת העצים הוותיקים. התכנית קובעת עקרונות יישום לתמ"א 38 ברחבי העיר באמצעות מספר מסלולים: חיזוק או הריסה ובניה בחלקה בודדת ובאיחוד חלקות, וקביעת גובה הבינוי על בסיס רוחב חלל הרחוב על מנת לאפשר הכנסת אור ואוויר מיטבית לדירות המגורים.
בנוסף, מגדירה התוכנית מתחם הגבלות גובה לבניה, על מנת לשמר את המבטים מגבעת קוזלובסקי, ומגדירה מתחמים בהם לא תחול התוכנית מכיוון שהם מיועדים לתכנון מתחמי, בהתאם לתכנית המתאר הכוללנית הנמצאת לקראת הפקדתה. התוכנית מקודמת ע"י עיריית גבעתיים והרשות להתחדשות עירונית.
נזכיר כי הוועדה החליטה לתת תוקף לתוכנית בינואר השנה, אולם בעקבות עררים שהתקבלו הן מטעם הועדה המקומית והן מטעם דיירים ויזמים, החליטה הוועדה לבחון שוב את החלטתה ולדייק אותה, כך שתאפשר את כלכליות הפרויקטים ואת התחדשות המגרשים בעיר, תוך דגש על מגרשים בצפיפות נכנסת גבוהה, וכן תוודא שהעיר יכולה לעמוד בצרכים הפרוגרמתיים של התושבים הקיימים והחדשים.
יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, ערן ניצן: "תוכנית ההתחדשות בגבעתיים תאפשר למאות מבנים להתחדש באופן מגרשי בעיר בשנים הקרובות. התוכנית הנפחית מייצרת פשטות וודאות ביחס לנושאים הרבים הכרוכים בהתחדשות מגרשית ויאפשרו תוספת של אלפי יחידות דיור בעיר".
מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, אדר' ארז בן אליעזר הוסיף: "לעיר גבעתיים יש הזדמנות להיות העיר המובילה בהתחדשות עירונית במטרופולין זה נעשה או באמצעות תוכניות להתחדשות מגרשית או באמצעות תוכניות פינוי בינוי משמעותיות בראי הסעת המונים והמטרו. תוכנית זו מייצרת את הסדרה וודאות תכנונית מקיפה להתחדשות המגרשית תוך שמירה על איכותיות תכנונית שמתאימות לעיר גבעתיים".
לדברי אדריכל שגיא תמרי, מהנדס העיר גבעתיים: "הוועדה המקומית ועירית גבעתיים מברכות על אישור התוכנית המחליפה את תמ"א 38 בעיר. לאחר שנים של עבודה תכנונית שמטרתה קביעת עקרונות תכנון ומתן כלים שונים בהתאם לסביבתם בעיר והשפעתם מקרבה למערכות הסעת המונים וכיוצ"ב, אנו רואים בשנה האחרונה פרי לעמלנו. תוכניות אלו בכלל ותוכנית זו בפרט תאפשר את התחדשות העיר באופן מיטבי, תוך מתן פתרונות בינוי פרטניים".
4,293 דירות חדשות בפריפריה
במקביל, הרשות להתחדשות עירונית דיווחה היום כי הכריזה על 6 מתחמי פינוי בינוי חדשים בפריפריה עם פוטנציאל בינוי של אלפי דירות חדשות. מדובר בתוכנית בערים חצור הגלילית, בית שאן וטבריה המתייחסות ל-985 דירות ישנות סך הכל. אם התוכניות יצאו לפועל, היקף הדירות החדשות שיוכל להיבנות מכוחן עומד על 4,293 דירות.
מהרשות הממשלתית נמסר כי המהלך הממשלתי כולל מתחמי פינוי בינוי, בערים המאופיינות כבעלות סיכון סיסמי מוגבר בצפון ובדרום, אשר נבחרו בשיתוף פעולה בין הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית והרשות המקומית. נזכיר כי ההכרזה על מתחם כמתחם לפינוי-בינוי מקנה ליזם את הטבות המס הקבועות בחוק, שהינן חיוניות למימוש הפרויקט, וכן מכילה עליו את ההסדרים הקבועים בחוק בנושא "דייר סרבן". המתחמים שאושרו הנם במסגרת "מסלול רשויות מקומיות", בו הרשות להתחדשות עירונית היא הגורם האחראי לקידום התב"ע, לרבות מימון התכנית ומינוי והפעלה של צוות התכנון.
בטבריה מדובר בשני מתחמים. מתחם בן צבי בשכונת שיכון ד' בו מציעה התוכנית לפנות 292 יחידות דיור קיימות ובמקומן ייבנו 1470 יח"ד חדשות, ומתחם המגינים בשכונת קריית שמואל בו מוצע לפנות 101 יח"ד קיימות ובמקומן לבנות 834 יח"ד חדשות.
בבית שאן גם מדובר בשני מתחמים. מתחם דבורה הנביאה בשכונת נווה רחל בו מוצע להרוס 213 דירות קיימות ולבנות במקומן 533 דירות חדשות, ומתחם הממוקם בשכונת נוף הירדן בו מוצע להרוס 114 יח"ד קיימות ובמקומן לבנות 285 יח"ד חדשות.
גם בחצור הגלילית מדובר בשני מתחמים. במתחם הדולב מוצע להרוס 137 דירות קיימות ולבנות 653 דירות חדשות, ובמתחם החסידה מוצע להרוס 128 דירות קיימות ולבנות 518 יח"ד חדשות.
עו"ד אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית : "התכניות בערים בית שאן, טבריה וחצור הגלילית יאפשרו טיפול הולם בשכונות ותיקות המשוועות להתחדשות בערים אלה, והן ישתלבו במסגרת המאמץ הממשלתי הנוכחי לשיקום ערי הצפון, בעקבות אירועי השנה האחרונה.
ההכרזות מהוות בשורה אמיתית לתושבים שם וכן צעד משמעותי נוסף להרחבת פעילות ההתחדשות העירונית בישראל למרחבי פריפריה, במטרה לאפשר את חידושם בדומה לנעשה בהצלחה באזורי הביקוש".