רגע לפני פרסום מדד שכר הדירה לחודש נובמבר היום (א'), במסגרת מדד המחירים לצרכן של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), נתונים עדכניים שהגיעו ל"ממון" ול-ynet מצביעים על עלייה ראשונה בגובה שכר הדירה מזה תקופה ארוכה בחודש זה, שנצפתה גם על ידי גורמי המקצוע הפועלים בשוק השכירות. נזכיר כי בשנה האחרונה נצפתה במדד השכירות של הלמ"ס עלייה עקבית בגובה שכר הדירה, אולם השחקנים בשטח טענו כי הנתונים של הלמ"ס אינם מייצגים את התמונה האמיתית וכי שכר הדירה רשם בחודשים האחרונים מגמה של יציבות ולעיתים אף ירידה קלה.
כעת, כאמור, נצפתה עלייה בגובה השכירות בחודש שעבר. על פי נתוני חברת הפינטק WeCheck (וויצ'ק), המספקת שירותים ‏מבוססי טכנולוגיה בשוק הנדל"ן, מדובר בעלייה של 0.4% בהשוואה לחודש אוקטובר - שמשקפת את תמונת המצב בשוק השכירות הארצי. הנתונים מבוססים על שקלול חודשי של מחירי עשרות אלפי הדירות שיוצאות לשוק השכירות, וכן מתבצע אימות נוסף כאשר עסקת השכירות נסגרת. כלומר, בחברה מסבירים שיש התחשבות במחיר הסגירה לעומת המחיר המבוקש. כל הנתונים מתייחסים לדירות 1-5 חדרים שמושכרות תמורת סכום שנע בין 1,000 אלף שקל בחודש ועד 15 אלף שקל בחודש.
1 צפייה בגלריה
פתח תקווה, אם המושבות החדשה
פתח תקווה, אם המושבות החדשה
פתח תקווה. שכר הדירה עלה ב-6% בשנה
(צילום: אוראל כהן)
לדברי רמי רונן, מנכ"ל Wecheck, "העלייה במחירי שכר הדירה בחודש נובמבר קשורה להתייצבות המצב הביטחוני וחזרתם של סטודנטים לשכור דירות, וכן להפסקת האש בסוף החודש, אשר הציפייה לה החלה כבר באמצע החודש והשפיעה על המחירים". עם זאת, הוא מוסיף כי "בהשוואה לנובמבר 2023, המחירים הארציים עדיין מצויים בירידה של 1.3% - מה שמעיד על כך שהשוק טרם שב למחירים שהיו לפני שנה".
רמי רונןרמי רונןפוטו פרג'
בהסתכלות על מחירי השכירות בערים השונות, רונן אומר שבלטו מספר מגמות מעניינות: "פתח תקווה הציגה את העלייה המשמעותית ביותר בשיעור של 6% במחירי השכירות בהשוואה לשנה שעברה. ירושלים גם הראתה עלייה של 3.1%. לעומתן, אשקלון סימנה ירידה של 1% וחיפה הציגה ירידה של 0.6%, לאחר הירידה החדה שהראתה בחודש הקודם בעקבות ההסלמה בצפון. בערים אוניברסיטאיות, אנו רואים מגמה מעורבת בדירות קטנות, זאת לאור העובדה שסטודנטים כבר שכרו דירות, ולכן הדירות הפנויות מציגות יותר גמישות במחירים".
בהיבטי ההיצע, אומר רונן כי חודש נובמבר מציג עלייה של 14% בהשוואה לחודש שעבר, ובהשוואה לנובמבר 2023 מדובר בירידה של 44%. "הירידה בהיצע בהשוואה לשנה שעברה נובעת מתהליך מורכב של התאקלמות לאחר המלחמה", מסביר רונן. "בשנה שעברה, דירות רבות יצאו לשוק בעקבות המצב הביטחוני, במיוחד דירות של דיירים שביקשו לצאת מחוזים קיימים או דירות ששימשו לשכירות קצרה, ועברו לשכירות ארוכה בשל היעדר תיירות. רק חלק מהדירות חזרו לשוק במהלך השנה, והדירות המשפחתיות הגדולות יותר היו הראשונות לעזוב בעת המלחמה".
עוד הוא מוסיף כי בחלוקה לפי גודל דירות, נרשמה גם כן מגמה מעניינת. "דירות קטנות (1-3 חדרים) ודירות גדולות (4-5 חדרים) הראו ירידות דומות של 3.2% ו-3.9% בהתאמה במחירי השכירות בהשוואה לנובמבר אשתקד. בהיבט ההיצע, הדירות הקטנות עלו החודש ב-11.8%, ודירות גדולות דווקא ממשיכות לרדת ומציגות ירידה של 33.52%, זאת מאחר שמשפחות שוכרות בעיקר לפני תחילת שנת הלימודים", הוא מסביר. לדבריו, "העונתיות משחקת תפקיד משמעותי. תקופת החורף, המתאפיינת בדרך כלל בביקוש מופחת להשכרה, מדגישה את המגמות הקיימות. המשבר הביטחוני מוסיף שכבה נוספת של מורכבות, עם השפעות ברורות על המשכירים והשוכרים. אנחנו רואים עליות ברוב השווקים, ואם המצב הביטחוני ימשיך להירגע ותהיה הפסקת אש גם בעזה - המחירים ימשיכו לעלות".

למה זינקה השכירות בפתח תקווה?

רון לנדסמן, מנכ"ל ובעלי רשת התיווך לנדסמן, מתייחס לעלייה הגבוהה במחירי השכירות בפתח תקווה. "פתח תקווה נמצאת בעיצומו של שינוי מהותי, שהופך אותה לאחת הערים המבוקשות ביותר למגורים בגוש דן", הוא טוען. "בתקופה האחרונה אנו עדים לעלייה ניכרת במחירי השכירות בעיר, הנובעת ממספר מגמות מרכזיות: ראשית, מעבר אוכלוסייה מהפריפריה למרכז. בעקבות המצב הביטחוני בדרום ובצפון, דיירים רבים עוברים למרכז הארץ, ורבים מהם בוחרים בפתח תקווה בזכות מחירי השכירות הנוחים יחסית, הקרבה לתל אביב, והנגישות שמספקת הרכבת הקלה".
פרמטר נוסף הוא פיתוח אורבני ותשתיות חדשות. "העיר עוברת התחדשות מרשימה, עם פתיחת מתחמים חדשים כמו ב.ס.ר סיטי, שמוסיפים ממד יוקרתי לאזור, לצד התפתחות סצנת הבילויים המקומית עם מסעדות, ברים, ומרכזי בילוי שמושכים אוכלוסייה צעירה ודינמית", הוא אומר. "בנוסף, אנחנו רואים חברות גדולות שבחרו להעביר את משרדיהן לפתח תקווה, מה שהביא לגל של מעבר עובדים לעיר. שכונות כמו אם המושבות ונווה גן, הממוקמות בסמיכות לצירי תחבורה ראשיים, נהנות מביקוש גבוה במיוחד מצד אנשי מקצוע צעירים ומשפחות".
רון לנדסמן, מנכ"ל רשת התיווך לנדסמן רון לנדסמןצילום: אילן בשור
לנדסמן מוסיף כי גם לנגישות התחבורתית יש השפעה על מחירי שכר הדירה: "הקו האדום של הרכבת הקלה והקרבה לצירי תנועה מרכזיים הופכים את העיר לאטרקטיבית, במיוחד עבור משפחות ואנשים עובדים שמחפשים לשלב איכות חיים עם גישה נוחה למרכזי תעסוקה. בנוסף, פתח תקווה היא אחת הערים המובילות בימים אלה בהתחדשות עירונית, מה שיוצר זמנית מחסור בדירות באזורים שבהם מתקיימים פרויקטים, דיירים שמפנים את הדירות שלהם בגלל פרויקט עוברים לגור בשכירות, מה שמעלה את הביקוש בעיר ואת מחירי השכירות באותם אזורים".
"נוכח המחסור שרק ילך ויגדל בדירות להשכרה, כתוצאה מהתמשכות הליכי הבנייה והירידה בהתחלות הבנייה, יחד עם הגידול בביקושים, אנו רואים עלייה תלולה במחירים המבוקשים לשכירות"
השמאי אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, מציין כי "נתוני ההשכרה אינם מפתיעים. עם החזרה לשגרה הביקושים לדיור להשכרה עולים, ובערים שבהן ההיצע מוגבל כבר חשים בשינוי כיוון הרוחות ובעליות מחירים. נוכח המחסור שרק ילך ויגדל בדירות להשכרה, כתוצאה מהתמשכות הליכי הבנייה והירידה בהתחלות הבנייה, יחד עם הגידול בביקושים, אנו רואים עלייה תלולה במחירים המבוקשים לשכירות, שתשתקף בחודשים הקרובים, גם בשטח וגם במדד המחירים לצרכן, שדוגם בין היתר גם את שירותי הדיור, שהם בעיקרם דיור להשכרה".
אוהד דנוסאוהד דנוסצילום: שחר שירזי
דנוס מתייחס נקודתית לעיר חיפה: "צריך לראות האם השיבה של תושבי הצפון הביתה קצת תקל על מחירי השכירות בעיר, מאחר שידוע שרבים מהם עברו לחיפה כשביקשו להישאר קרוב לסביבת מגוריהם. בנוסף, יש לתת את הדעת לכך שהמצב הביטחוני באופן כללי עדיין שברירי. ישראל צועדת בכיוון הנכון, אבל ייתכנו אתגרים נוספים שגם הם יכולים להשפיע על השוק (סוריה, איראן). רוחות המלחמה וחוסר היציבות האזורית אינם משפרים את המצב בשוק הנדל"ן בכלל ובשוק הדירות להשכרה בפרט".