פעוטה שנחטפה על ידי אימה מארה"ב לישראל תחזור לאביה ולמדינת מוצאה – כך נקבע לאחרונה בתום הליך משפטי שעבר בבית משפט שלום, בית המשפט מחוזי ובית המשפט העליון. בכך נדחתה באופן סופי טענת האם שלפיה מתקיימים החריגים לאמנת האג המאפשרים לה להישאר עם הבת בארץ.
ההורים הכירו לפני כשמונה שנים כשהאישה ישראלית שהתה בניו יורק. בשלהי 2017 הם נישאו בחתונה אזרחית ובשלב מסוים החלו בהליכי פוריות שבסופם נולדה בתם.
1 צפייה בגלריה
טיסה ילדים
טיסה ילדים
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
במרץ האחרון עלתה האישה עם בתה על מטוס לישראל, השתקעה במלון דירות ורשמה את הפעוטה למסגרת חינוכית – כל זאת מבלי להודיע לאב או לקבל את הסכמתו. על רקע זה הוא הגיש באמצעות עו"ד רעות שדה תביעה על חטיפה על פי אמנת האג.
שופטת השלום בפתח תקווה הילה מלר דחתה את האם שטענה כי מתקיימים החריגים לאמנה שמאפשרים לה להישאר בישראל עם הפעוטה – כגון השלמת האב עם חטיפת בתו, וסכנה הצפויה לקטינה מחזרתה לארה"ב בשל הפרעות נפשיות כביכול של האב.
בית המשפט מצא כי בפועל טענותיה מוגזמות ורחוקות מהאמת, שכן האב אינו נוטל סמים או כדורים פסיכיאטרים, אלא תרופות נגד חרדה וכאבים בשל ניתוח שעבר. בנסיבות אלה חויבה האם להחזיר את הפעוטה לארה"ב בהתקיים תנאים מסוימים מצד האב - כגון דאגתו לדירה, אמצעי מחיה וכו'.
באוקטובר הגישה האם ערעור למחוזי באמצעות עו"ד זיו בייטל, ושם חזרה על טיעוניה. מנגד התעקש האב שמעולם לא השלים עם החטיפה, וכי בשום שלב לא ויתר על חזרת בתו לחיקו.
ואכן, שופטי המחוזי צבי ויצמן, אלי ברנד וצבייה גרדשטיין פפקין מצאו שמסכת הראיות תומכת בגרסתו. כך, במסרון ששלח לאם מיד לאחר שהודיעה לו על טיסתה עם בתם כדי "לבקר את הוריה בארץ", הוא הגיב: "אין מצב שאת עולה על הטיסה עם הבייבי, ואת לא רוצה שייגרמו לך בושות או להיכנס לסכנה יותר מטורפת, אז תנהלי את הצעדים שלך בחוכמה".
עו"ד רעות שדהעו"ד רעות שדה
בפסק הדין הודגש שלא מדובר במסרון בודד אלא בשורת הודעות ששלח האב לאם, ובהן הבהיר שאינו מסכים לעזיבת בתו לישראל. יתרה מכך, הוא הגדיר בהודעות אלו את הטסת בתו כ"חטיפה", ואף הזהיר את האם לבל תעשה זאת, אחרת תהא ב"צרות גדולות".
השופטים דחו גם את תזת האם שלפיה חזרת בתה לארה"ב עלולה לחשוף אותה לנזקים. הם ציינו שעמדת מומחה בית המשפט סותרת חזיתית את הטענה הזו, ולפיה אין הוכחה שהאב השתמש בסמים או תרופות פסיכיאטריות באופן העלול לסכן את בתו.
אדרבה, הדגישו השופטים, בזמן שהות הצדדים בארצות הברית שמחה האישה על הקשר בין האב והפעוטה, "דבר המלמד כי לא ראתה כל מסוכנות הנשקפת ממנו לקטינה".
בנסיבות אלה קבעו השופטים שהערעור יידחה, וכי הפעוטה תשוב לאביה בארה"ב. בקשת רשות ערעור שהגישה האם לבית המשפט העליון נדחתה לאחרונה, וההחלטה הפכה לסופית.
• לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ האם: עו"ד זיו בייטל • ב"כ האב: עו"ד רעות שדה • ynet הוא שותף באתר פסקדין