נובמבר, חודש הקניות, בפתח, ועימו ימי קניות כמו יום הרווקים הסיני, בלאק פריידי, סייבר מאנדיי ועוד. כרטיסי האשראי של רובנו יעבדו שעות נוספות, אולם לצד הריגוש שבקנייה, אסור לשכוח כמה כללים להתנהלות נכונה ובטוחה. באמצעות רו"ח הילה גולדיטש, שותפה, מחלקת מיסים עקיפים, בפירמת Deloitte, ועו"ד קרין קשי, מרכזת תחום הפרטיות במשרד ברנע ג'פה לנדה, גיבשנו מדריך.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כמה מס נשלם על קניות באתרי אינטרנט מחו"ל?
ככלל, על כל מוצר המיובא לישראל עשויים לחול שלושה סוגי מסים: מע"מ, מכס ומס קנייה. מע"מ מוטל על מוצרי צריכה ושירותים, וכרגע הוא 17%. מכס מוטל על סחורות וטובין (מוצרים פיזיים) והוא משתנה ממוצר למוצר. מס קנייה מוטל על מוצרים מסוימים המוגדרים בחוק, במטרה לעודד רכישה של מוצרים אלה מהתעשייה המקומית. גם הוא משתנה בהתאם לסוג המוצר.
ישנם מוצרים הפטורים ממס קנייה וממכס.
רו"ח הילה גולדיטש מסבירה כי לגבי מוצרים המיועדים לשימוש אישי, המס שנשלם תלוי בסוג המוצר ובערכו. מוצרים שערכם עד 75 דולר באותו משלוח, לפני דמי הובלה וביטוח (ולמעט מוצרי טבק ואלכוהול), יהיו פטורים מכל המיסים העקיפים ביבוא, כאשר עלות ההובלה והביטוח מחושבים בנפרד. לדוגמה, משלוח בגדים שערכו הכולל 70 דולר ודמי המשלוח הם 30 דולר (סך הכל 100 דולר), עדיין יהיה פטור ממיסים. על טבק ואלכוהול חלים מיסים גבוהים החל מהשקל הראשון, כי המחוקק מעוניין להפחית את השימוש בהם.
על מוצרים שערכם 75 דולר עד 500 דולר באותו משלוח (לפני דמי הובלה וביטוח), יש מע"מ ומס קנייה, אם מס הקנייה חל על המוצרים, אך עדיין אין מכס. חישוב המע"מ ומס הקנייה ייעשה על פי ערך המוצר בתוספת דמי ההובלה והביטוח. דוגמה למוצר בקטגוריה הזאת: משולש אזהרה לרכב שערכו 450 דולר, ועלות ההובלה שלו היא 70 דולר, יחויב במס של 39.46% (מע"מ ומס קנייה) על כלל הסכום, 520 דולר, אולם לא יוטל עליו מכס מכיוון שערך המוצר בלבד נמוך מ-500 דולר.
על מוצרים שערכם 501 דולר עד 1,000 דולר באותו משלוח יוטלו מע"מ, מס קנייה ומכס (ככל שהם חלים). עלות המס תחושב על פי ערך החבילה בתוספת דמי משלוח וביטוח. כך, משולש אזהרה לרכב שערכו 520 דולר והוא נשלח בחינם לארץ יחויב במס של 50.62% (מע"מ, מכס ומס קנייה) על מלוא הערך בתוספת עלות ההובלה.
על יבוא מסחרי שערכו גבוה מ-1,001 דולר ועל כל מוצרי הטבק והאלכוהול יוטלו מע"מ, מס קנייה ומכס (אם חלים), שיחושבו לפי ערך החבילה כולל עלות המשלוח והביטוח.
איך מתנהלים עם הזמנה של כמה חבילות?
שתי חבילות או יותר שיישלחו על ידי אותו ספק לאותו לקוח בהפרש של עד 72 שעות, ייחשבו כמשלוח אחד שפוצל, ומסי היבוא יחושבו לפי ערכן הכולל של שתי החבילות יחד. אם רוצים להימנע מתשלום מס, כדאי לחכות לפחות 72 שעות בין ההזמנות. כמובן, כל עוד לא מדובר ביבוא אישי במסווה של יבוא מסחרי כדי להתחמק מתשלום מס.
איפה משלמים את המיסים?
חבילות הנשלחות בדואר רגיל מועברות לסניפי הדואר הקרוב לאזור מגורי היבואן או לנקודות חלוקה אחרות, בצירוף הוראת תשלום על סך המיסים, ואפשר לשלם אותן בסניף הדואר בעת קבלת החבילה, אבל אפשר גם לשלם לפני קבלת החבילה באמצעות האינטרנט. באתר data.gov.il/dataset/malam ישנה טבלת מיסים שמתעדכנת אחת לשבוע ואפשר לבדוק דרכה כמה מיסים עליכם לשלם, אבל היא אינה מחייבת את רשויות המס, אלא קיימת לצורכי הבהרה בלבד. כדי לדעת באופן מוחלט מהו המס יש לבדוק בתעריף המכס. בדרך כלל באתרים הגדולים שבהם מבצעים הזמנות מופיע חישוב עלויות המשלוח והמיסים.
חבילות הנשלחות על ידי דואר מהיר או באמצעות חברות שילוח, משוחררות מהמכס על ידי סוכן מכס, והמיסים משולמים על ידי חברת השילוח. בעת מסירת החבילה בבית הלקוח, נגבים ממנו המיסים על ידי חברת השילוח.
באילו אתרי אינטרנט כדאי לקנות?
בקניות באינטרנט מועבר מידע לגבינו אל האתר וממנו לגורמים אחרים. בנוסף, ידוע כי רשת האינטרנט אינה מאובטחת מספיק והמידע בה עלול לדלוף לגורמים לא רצויים. כדי לשמור ככל הניתן על הפרטיות שלנו יש מספר טיפים בסיסיים שכדאי לאמץ. אחד הוא לקנות רק באתרים מאובטחים. כדי לבדוק אם אתר מאובטח, חפשו בשורת כתובת האתר את המחרוזת https במקום http, או סימן של מנעול לצידה. בנוסף, חשוב לעשות שימוש בסיסמאות קשות לניחוש, ולהשתמש בסיסמה שונה לכל אתר.
ועוד: בכל פעם שעולה חלון שמבקש מכם ללחוץ על אישור כדי להמשיך בפעולה, אל תלחצו אוטומטית, אלא קראו היטב את התוכן שלו. החלונות האלו לרוב מבקשים לאסוף עליכם מידע, או להשתמש בו למטרה החורגת מקבלת השירות שאתם מבקשים. זה לא בהכרח אומר שמבוצעת תרמית, אך סביר שאתם מתבקשים באותו רגע לוותר על פיסת פרטיות.
מה זה "עוגיות"?
"עוגיות" (קוקיז) הן מה שמאפשר לאתר לזכור את הפעילות ההיסטורית שלכם ולהציע לכם הצעות מותאמות אישית בעתיד. לא פעם קופצים תוך כדי הגלישה חלונות שבהם מודיעים למשתמש כי האתר עושה שימוש בעוגיות, והמשתמש מתבקש לאשר זאת. באותם חלונות קיימת לרוב גם הפניה למדיניות הפרטיות או למדיניות העוגיות של האתר. תוכלו תמיד לשנות את הגדרות הדפדפן שלכם על מנת שלא לאפשר לאתר לעשות זאת, אולם זה עשוי לדרוש מכם להקליד את הסיסמה שלכם מחדש בכל כניסה לאתר, במקום שהאתר יזכור אותה עבורכם.
"עוגיות" (קוקיז) הן מה שמאפשר לאתר לזכור את הפעילות ההיסטורית שלכם ולהציע לכם הצעות מותאמות אישית בעתיד. תוכלו לשנות את הגדרות הדפדפן כדי לא לאפשר זאת, אולם זה עלול לדרוש מכם להקליד את הסיסמה שלכם מחדש בכל כניסה לאתר
לאן הנתונים שלי הולכים כשאני רוכש באתר בחו"ל?
אתר קניות משתף לרוב מידע עם גורמים רבים ומגוונים, בהם נותני שירותים של האתר – כמו שירותי אחסון מידע, שירותי ניתוח נתונים, שירותי ניהול לקוחות, שירותי תשלום וסליקה, שירותי מניעת הונאה, חברות שילוח והפצה ועוד. אם האתר מהווה חלק מקבוצה של חברות מסחריות, המידע לרוב ישותף עם יתר החברות בקבוצה. בנוסף, מידע מועבר למפרסמים, שמבקשים לפרסם באתר מודעות לקהל בעל תחומי עניין מתאימים.
מהן נורות האזהרה שחשוב לדעת עליהן?
כל אתר עלול להיפרץ, והדברים הבאים צריכים להדליק נורות אזהרה שמשהו לא תקין מתרחש: אם האתר מבקש מכם להזין נתונים שאינם נדרשים לביצוע קנייה, יש מקום לחשוד. פרטים כמו חשבון בנק או מספרי זיהוי למיניהם משמשים פעמים רבות לביצוע גניבת זהות, ולא סביר שהם דרושים לצורך השלמת הקנייה. בנוסף, היזהרו מהודעות פישינג. אלו הודעות שמתחזות כאילו הן נשלחו על ידי הבנק, חברת האשראי או האתר עצמו, ומבקשות מכם להזין פרטים מזהים כדי "לבדוק בעיה בחשבון שלך". לפני שתשתפו פעולה, כדאי לבדוק זאת ישירות מול האתר, הבנק או חברת האשראי.
פורסם לראשונה: 08:07, 29.10.21