חיפוי קיר יכול להיות הדבר הכי פאסה ומיושן בבית שלכם, או יכול להפוך אותו לדבר הבא. מה שיפה הוא, שכשמדובר בקיר כוח לבית, למשל, קל מאוד להחליף אותו בדרך-כלל. כך שהבחירה לא חייבת לעבור לגור אתכם למשך עשורים.
לעומת זאת, כשמדובר בחיפויים קבועים יותר, כמו חיפוי הקיר במטבח או חיפויי הקיר באמבטיה, כדאי לבחור באלמנט שתוכלו לחיות איתו בשלום לטווח ארוך. שם עלויות ההחלפה גבוהות יותר, ומערבות גם סוגיות של איטום, פירוק והרכבה של ארונות או של כלים סניטריים.
אז מהם הטרנדים בתחום ומה מתאים לכל סגנון עיצוב? לפניכם המדריך שיחפה על חוסר הידע שלכם בתחום.
בריקים סינטטיים
בריקים סינתטיים מיוצרים על בסיס מלט, ובנוסף מוסיפים להם אגרגטים קטנים, כמו חצץ, המחזקים את התערובת ונאפים בתנור בחום גבוה", מסביר ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים.
"הבריקים נאפים בתבניות ברזל, ולאחר האפייה מוציאים אותם לייבוש ולאוורור. בשוק יש עשרות סוגים במידות שונות, כשהעובי הסטנדרטי של הבריק הוא 1.1 ס"מ. מידות האורך, אינן קבועות, ומשתנות בהתאם לצורך, למרקם ולטעם הלקוח".
על מה חשוב להקפיד ביישום הבריקים?
סיב: "הדבר החשוב ביותר שיש לבדוק בשלב ההתקנה הוא שהקו העליון של כל שורת בריקים הוא ישר (מפולס). אין להתייחס לקווים התחתונים, אלא לקווים העליונים בכל שורה שמיישמים. אחרת, ייתכנו גלים בעבודת ההתקנה".
כמו כן, את הבריקים יש ליישם על הקיר באמצעות דבק קרמיקה איכותי ומאלז' משונן. "את שכבת הדבק, חשוב לוודא שבעל המקצוע מורח גם על האריח וגם על הקיר, לצורך היאחזות מושלמת, שתחזיק מעמד לאורך זמן", מוסיף סיב.
אבני פירוק: מראה עתיק
שיטה זו נחשבת לחדשה יחסית, ובשנים האחרונות היא מאוד טרנדים. מדובר באבנים שפורקו מבניינים ישנים ברחבי אירופה, נוקו, נארזו ונשלחו ארצה.
הייחודיות שלהן היא שהטיח הישן, המלט והצבע נשמרים היטב, מה שמייצר מראה אקזוטי ומרשים מאוד של קיר ישן, אשר קשה מאוד לחקות בייצור סינתטי, ולהגיע לאותו מראה, אופי ומרקם.
"לרוב, לבנים אלו מיובאות מבלגיה, כשכל אבן בגודל של 22 על 13 ס"מ, ובעובי של 7 ס"מ", מציין סיב. "בדרך-כלל, המידות לא זהות, מפני שהפירוק אינו סימטרי. לעתים, חלקן שבורות בקצה שלהן. בארץ, הלבנה נחתכת למידות של 20 על 13 ס"מ, שהן הצד הרחב של הלבנה, או למידות של 22 על 7 ס"מ, שהן הצד הצר של הלבנה".
על מה חשוב להקפיד ביישום אבנים מפירוק על הקיר?
סיב: "בהדבקת אבן צפחה, חייבים להישמר ממצב שבו האבן מתלכלכת מחומרי המלט במהלך העבודות. אם דבק ומלא נדבקים לאבן, כמעט בלתי אפשרי להסיר אותם, שכן אבן צפחה עשויה משכבות, ואינה חלקה וישרה כמו אריחים אחרים (קרמיקה, למשל)".
סיליקט: וינטג' ישראלי במיטבו
סיליקט מיוצר ממלט לבן ואבקת קוורץ, והיה בשימוש בבנייה בישראל לפני כ-40 שנה, כבלוק לכל דבר. כיום, השימוש שלהם הוא רק לחיפוי של קירות דקורטיביים.
"המידות הנפוצות של לבני סיליקט הן 22 על 13 ס"מ, והעובי שלהן הוא 2 ס"מ", מציין סיב. "הטרנד בשנים האחרונות הוא לפרק לבני סיליקט מבניינים ישנים ברחבי הארץ, לנקות אותן ולחתוך אותן במידות שונות, בהתאם לדרישת הלקוח. לבנים אלו מגיעים עם חומרי המליטה והצבע שהיו על הקיר בזמן הפירוק, מה שמעניק מראה מאוד אותנטי".
חיפוי אבן או שיש
מאז ומעולם האבן הטבעית הייתה נחשבת ליוקרתית בתחום החיפויים. עבור חיפוי חוץ של בניינים, המידות הנפוצות הן של 30 ס"מ רוחב, באורך משתנה, ועובי של 2-3 ס"מ.
"ההליך הנפוץ ביותר בסוג זה של חיפוי הוא כיבוס האבן או השיש", מתאר סיב. "כלומר, המפעלים הגדולים חותכים את הפחת של האבן או השיש למידות רצויות, ולאחר החיתוך מכניסים את האבן למערבל בטון או למכונת כיבוס גדולה שמכבסת את האבן. הדבר מעניק מימד יוקרתי ועתיק לאבן שעל הקיר".
בתחום האבן הטבעית נמצאת גם אבן הציפחה, שהיא נחשבת למאוד מהודרת ומגיעה במגוון של גוונים, מה שמאוד אטרקטיבי עבור הצרכן הישראלי.
מידותיה הנפוצות הן 10 על 30 ס"מ, ועובי של 1.1 ס"מ.
"שילוב הגוונים השונים מעניק מראה של קיר מאוד מהודר, והשילוב עם אבני קוורץ המשולבות בתוך אבן הציפחה, מעניק נצנוץ מרשים מאוד", אומר סיב. "זאת, בייחוד כאשר היא מוארת בעזרת גוף תאורה המכוון ישירות אליה. גם כאן, יישום האבן הטבעית או השיש הוא בעזרת דבק קרמיקה איכותי ומאלג' משונן".
חיפוי קיר באריחי ענק מדוקקים
"בחדר האמבטיה ליצירת מראה יוקרתי ולקלות תחזוקה שוטפת", אומרת סיון קאופמן, מנהלת מתחם 'החממה' לעיצוב הבית.
"מאחר שקיימים מעט חיבורים בין האריחים, ייווצרו פחות מקומות בהם אבנית ועובש יכולים להתפתח"
לדבריה, "חשוב לזכור שבחדר האמבטיה, עבור הרצפה, מאוד חשוב לבחור באריח שמתאים לשימוש בחללים רטובים, כך שימנע החלקה.
כמובן שניתן גם להשתמש באריחים אלו לחיפוי קירות, מה שיעניק מראה הומוגני יותר, ללא קווים בולטים לעין, המשדר תחושת ספא יוקרתי".
שימו לב, אריחים אלו מגיעים בגודל של עד 3 מטר, כך שניתן לכסות איתם קיר שלם מרצפה ועד תקרה, עם אריח אחד. ואולם, חובה להתקין אותם על משטח מפולס וחזק.
כלומר, אין להתקין אותם על גבי חול או כל חומר אחר שאינו מוצק מספיק.
פתרון זה מעולה למקרים שבהם רק רוצים לשדרג חלל רחצה מבלי לשבור ריצוף ולהחליף צנרת. זאת, משום שעובי האריחים האלו דק במיוחד (החל מ-3 מ"מ).
חשוב מאוד שההתקנה תתבצע על-ידי מתקין מוסמך, שכן היישום שלהם מחייב מומחיות רבה, למניעת נזק לאריחים לטווח ארוך".
עוד כתבות בנושא:
מה חשוב לוודא שבעל המקצוע עושה בשלב ההתקנה?
התאמת הדבק: לא יודעים אם הדבק מתאים לאריח? התקשרו למחלקה הטכנית של היצרן ובדקו האם הוא מיועד להדבקת חיפוי של אבנים על קירות פנים. "שימו לב שחשוב מאוד שהדבק יהיה בעל תו תקן ובאיכות גבוהה", מדגישים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".
"אחרת, האריחים יתנתקו מהקיר כעבור תקופה קצרה. כמו כן, ודאו שבעל המקצוע מורח את כל הקיר ואת כל האריח בדבק, ולא מסתפק בנקודות של דבק".
הדבקה על טיח: "אם אתם מיישמים אבנים על גבי שכבת טיח, כדאי מאוד לקחת גרזן ולפצוע את הטיח הקיים במקומות רבים", ממליץ סיב. "הדבר יגרום להיאחזות טובה יותר של הדבק על גבי הטיח, מאשר אם תשאירו אותו חלק".
מדביקים על קיר גבס? חזקו אותו לפני: המשקל של אריחים הוא מאוד גבוה ויכול להגיע לכדי 23 ק"ג למ"ר, כלומר קיר שלם יצטרך לשאת משקל של 223 ק"ג, כולל הרובה.
"מדובר בתוספת משקל נכבדה, מה שיחייב אתכם לחזק את הניצבים ואת המסלולים התומכים את קיר הגבס", ממליצים במוקד השירות.
"אחרת, הוא יקרוס מכובד המשקל. אל תתעצלו והקפידו על חיזוק פנימי לקיר הגבס, לפני יישום האבן או הבריקים עליו".