לאחר משא ומתן ממושך, חברת החשמל דיווחה היום (ב') כי סוכמו הבנות לתיקון הסכם הגז הטבעי בינה לבין שותפות תמר, ולפיו היא השיגה הנחה של 29% לעומת מחיר הבסיס.
ההסכם שנחתם במקור ב-2012 נחשב, בדיעבד, אחד היקרים והפחות מוצלחים בתולדותיה של חברת החשמל. התיקון להסכם משנה את תנאי ההסכם שנחתם בשנת 2012 באופן שמיטיב עם חברת החשמל, בדגש על מנגנון ההצמדה ומחיר הכמות לרכש.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בהסכם המקורי הייתה אופציה לפתיחת המחיר והנחה של 25% ביולי 2021. לפי ההסכם המקורי חברת החשמל התחייבה לשלם עבור כמות הבסיס של 3 BCM מחיר של 6.36 דולר ליחידת חום. ביולי שנה שעברה דיווחה החברה כי בזמן המגעים על ההסכם שנחתם כעת, הצליחה להשיג הנחה של יותר מ-25% בתעריף הגז הטבעי שהיא רוכשת ממאגר תמר. באותה נשימה הסכימה החברה לדחות פתיחה נוספת של החוזה בחצי שנה, ובכך ויתרה על 24 מיליון דולר שיתקזזו מההנחה. עוד הוסכם כי תקופת ההסכם תוארך בשנתיים וחצי נוספות ותסתיים ב-31 בדצמבר 2030.
בהסכם החדש מדווחת חברת החשמל כי הושגה הנחה של 29%, כך שמחיר הבסיס הוא כ-4.5 דולר. לפי חברת החשמל, משמעות השינויים האמורים ביחס לכמות הבסיס הינה חיסכון צפוי של מאות מיליוני שקלים.
בהסכם 2012 התחייבו בתמר לשמור לחברת החשמל כ-3.5 BCM נוספים בכל שנה, שימכרו במחיר כמות הבסיס צמוד למדד אמריקאי (ב-6.36 דולרים נכון להיום). בהסכם החדש תמר מתחייבת לשמור את אותה כמות ולמכור אותה במחיר של מתחת ל-4 דולרים, ללא כל הצמדה.
חברת החשמל תרכוש, על פי צרכיה התפעוליים 16 BCM (הכמות התפעולית), פרוסים על פני השנים (עד סוף 2030).
באמצע שנת 2028 (המועד ממנו ואילך אין עוד התחייבות לרכש של כמויות בסיס אלא רק התחייבות על פי צורך תפעולי) התווסף מועד לפתיחת מחיר בטווח של פלוס מינוס 10%, על פי מחירי השוק בישראל באותה עת.
עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל מסר: "טיבו של הסכם ארוך טווח שהוא מכיל בתוכו סעיפים שרק בדיעבד מתבררים כטובים יותר או פחות. הסכם תמר המקורי נחתם בסביבה של חוסר וודאות והיה הראשון מסוגו במשק. ההסכם המחודש אותו אנחנו מביאים היום הוא בשורה לציבור. מחיר הגז אותו תשלם חברת החשמל לספק בתמהיל הייצור הכולל שלה, מספק יציבות במחיר טוב ומשקף תוצאה של משא ומתן עיקש ואיכותי".