שר האוצר, אביגדור ליברמן, ושרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי, שלחו מכתב אל מספר יצרני וייבואני מזון בו הפצירו בהם שלא להעלות מחירים בתקופה הנוכחית. "הכרזתכם על העלאת מחירים בעת הזו היא צינית ופוגעת באזרחי המדינה", כתבו השרים והוסיפו כי "לא יהססו לנקוט בצעדים הנדרשים להבטחת כלכלה תחרותית והוגנת", אולם לא ציינו באילו צעדים מדובר.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
במכתב ששיגרו לשמונת היצרנים וייבואני המזון הגדולים בארץ, רמזו השרים כי ינקטו בצעדים כדי למנוע את העלאות המחירים שלטענת גורמים באוצר אינן הגיונית בצל העלייה ברווחי החברות בתקופה האחרונה.
ל-ynet נודע כי הכוונה היא "לטפל" בשלושה תחומים לעצירת עליות המחירים: תחרות, ריכוזיות ופיקוח. האפשרויות העומדות בפני השרים הן העמקת חקירות ביחס לתיאומי מחירים בין היצרנים, מניעת ריכוזיות יתר בחלק מענפי המזון והכנסת מוצרים לפיקוח, אף שהממשלה דווקא הוציאה לאחרונה מוצרים מהפיקוח.
השרים ציינו כי פנייתם נועדה "לעצור את עליית המחירים וזאת לנוכח האחריות הלאומית המצופה מהחברות בתקופה מאתגרת זו ובהתחשב במצבן הכלכלי וברווחיהן".
במכתבם ציינו השרים כי עד שנת 2021, השקל התחזק משמעותית אל מול מטבעות אחרים בעולם, וזאת בסביבה אינפלציונית נמוכה. משמעות הדבר היא שמוצרים שיובאו על ידי החברות לישראל הוזלו משמעותית עבורן - מבלי שהפחיתו את המחיר לצרכן הישראלי בהתאמה, והוא נותר מהגבוהים בעולם למוצרים אלו.
המכתב מגיע ברקע מספר הודעות של יצרניות ויבואניות מזון על העלאות מחירים, האחרונה שבהן הייתה דיפלומט שהודיעה בשבוע שעבר כי היא תקפיץ את מחיריה בעד 16% החל מ-1 במרץ.
בחודש שעבר הודיעה גם חברת אסם כי היא מייקרת את מוצריה בעד 7%, מה שהוביל גם לדיון בכנסת מחשש שחברות נוספות יצטרפו למגמה.
כשבועיים לאחר ההודעה של אסם פורסם כי יבואני האלכוהול הודיעו ללקוחות שלהם על ייקור המשקאות בשיעור של 25%, לטנתם בשל זינוק בהוצאות השינוע ובעליות מחירים בחו"ל. בנוסף פורסם, כי גם יצרני יין ישראליים כמו כרמל וטפרברג מעלים מחירים.
מחברת אסם נמסר בתגובה: "קיבלנו את המכתב ואנו למדים אותו".
מחברת שסטוביץ' נמסר: "נענה למכתב ישירות ולא דרך אתר ynet".
מחברת ליימן שליסל נמסר: "נענה למכתב ישירות ולא באמצעות כלי התקשורת".
מסנו, ריסטרטו, שטראוס ודיפלומט לא נמסרה תגובה עד מועד פרסום הכתבה.