יומיים לאחר הדיווח על מכירת חברת הסייבר ההתקפי הישראלית פאראגון לקרן הפרייבט אקוויטי האמריקנית AE Industrial Partners, מפרסם היום (ה') משרד הביטחון הודעה רשמית וקובע כי מכירת החברה הישראלית לא אושרה וכי הוא "בוחן את הליך המכירה ומשמעויותיה". יצויין כי החוק אינו מחייב את פאראגון לקבל אישור, אלא להודיע למשרד הביטחון בתוך 30 יום על העסקה. עם זה, למשרד הביטחון יש סמכות להודיע על התנגדות לעסקה, כפי שנעשה בעת הניסיון למכור את חברת NSO לפני כשנתיים.
האירוע כולו חריג ביותר. בדרך כלל חברות לא יוצאות לתקשורת לפני שקיבלו את כל ההיתרים ממשרד הביטחון וגם משרד הביטחון לא "מכבס את הכביסה המלוכלכת" בהודעה רשמית מטעמו.
חברת פאראגון נמכרה תמורת סכום כולל של 900 מיליון דולר בשני שלבים. החברה תישאר חברה ישראלית והיא תהיה חייבת בציות להנחיות משרד הביטחון הישראלי ובו בזמן להנחיות הממשל האמריקני. אחד ממייסדי החברה הוא כאמור אהוד ברק, והעסקה צפויה להכניס לכיסו כסף כ-15 מיליון דולר לפי ההערכות. האם העובדה הזו היא שגרמה לבדיקה מחדש של העסקה?
בהודעת משרד הביטחון נאמר: "בניגוד לפרסומים, משרד הביטחון לא אישר את המכירה של חברת פאראגון. משרד הביטחון בוחן את הליך המכירה ומשמעויותיה. לאחרונה התקיים שיח בין חברת פאראגון לאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני (אפ"י), בעניין שינוי צפוי בזהות בעל השליטה, אך דיווח רשמי בעניין לא התקבל באגף.
"חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני קובע כי כל שינוי בזהות בעל השליטה בחברה הרשומה כיצואנית ביטחונית, מחייב דיווח בדיעבד למשרד הביטחון. שינויים בבעלות החברה עשויים להשפיע על המשך רישום החברה במרשם היצואנים הביטחוניים.
"ביחס להעברת השליטה מחברת פאראגון לבעל שליטה אמריקני, יש להדגיש כי העברת ידע ביטחוני ו/או טכנולוגי לגורמים זרים, לרבות לבעלי שליטה בחברות, מחייבת רישיון מתאים מאפ"י וכפופה לעמידה בתנאי הרישיון. עוד יודגש כי כל עסקת יצוא ביטחוני עם גורם זר מחייבת רישיון יצוא ספציפי.
"מתוקף חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני, לאפ"י מוקנות סמכויות פיקוח ואכיפה לצורך הבטחת עמידה בהוראות החוק. בשנים האחרונות אפ"י הידק את הפיקוח על יצוא מערכות סייבר התקפי, וכל בקשה נבחנת באופן קפדני. כמו כן, אפ"י מקיים באופן תדיר ביקורות אצל היצואנים הביטחוניים".
גורמים הקשורים בחברת פאראגון הביעו תמיהה על הודעת משרד הביטחון וטענו כי לא נדרש כלל אישורו לעסקה, אלא רק דיווח למשרד על העסקה, שיימסר בקרוב. בחברה אומרים שכל עסקה או העברת טכנולוגיה של החברה אכן תובא לאישור משרד הביטחון וכי העסקה טובה למדינת ישראל ולתעשיית הסייבר שלה.
האם מדובר בהוראה של שר הביטחון ישראל כ"ץ בעקבות האשמות שצצו ברשתות החברתיות ביומיים האחרונים? כך למשל ינון מגל צייץ פנייה שהגיעה אליו, עם השמצות כלפי שניים ממייסדי החברה אהוד ברק ואהוד שניאורסון: "...לפי מה שבדקנו המכירה בכלל לא אושרה במשרד הבטחון. אז כיצד כסף מעוור אנשים - מדינת ישראל עדיין בשגרת מלחמה, אבל, שניאורסון, צריך אנשים שייצרו לו כסף, לכן הוא פונה למפקדים מכהנים באגף המודיעין ומציע להם סכומי כסף גדולים כדי להשתחרר במיידי ולעבוד בחברתו... אהוד ברק ש'מכיר' את האנשים הנכונים, הצליח להשקיט את העניין אבל, שורה תחתונה, מוכרים סודות ויכולות מודיעין רלוונטיים בהם משתמשים כיום בשביל כסף וזה על ידי ראש ממשלת ישראל לשעבר ומפקד יחידת המודיעין המסווגת של ישראל".
בהודעת משרד הביטחון ניתנת התייחסות גם לטענות אלה: "נדגיש כי כלל ההחלטות המתקבלות במשרד הביטחון מבוססות על שיקולים מקצועיים בלבד, ולשאלתכם לא התקבלה במשרד כל פנייה בעניין העסקה מגורם פוליטי או פרטי כלשהו".