הכרזות לחוד והצבעה לחוד: "אנחנו נסדיר דמי אבטלה לעצמאים", הכריזו בחודשים האחרונים שוב ושוב ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר לשעבר, משה כחלון. גם במפלגת כחול לבן הבטיחו לעצמאים כי יוסדר חוק שיאפשר לעצמאי מובטל לקבל דמי אבטלה. היום (ד'), במליאת הכנסת, הצביעו חברי הכנסת משתי המפלגות גם יחד נגד הצעת חוק להעניק דמי אבטלה לעצמאים והפילו את החוק.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מליאת הכנסת דחתה את החוק למרות כל הכרזות התמיכה בפגישות שקוימו עם נציגי העצמאים מאז שהוטל הסגר בשל משבר הקורונה, בין השאר כאשר ב-3 במאי הבטיח ראש הממשלה לעצמאים שיזום את חקיקת חוק דמי אבטלה לעצמאים.
את הצעת "חוק הביטוח הלאומי - תיקון חוק דמי אבטלה לעצמאים", הגישו חברי הכנסת מאיר כהן ויאיר לפיד מ"יש עתיד" ואליה הוצמדה הצעה דומה של ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו. הסיבה האמיתית לדחייה: במקום שהצעה כזאת תועלה בדחיפות, כפי שהובטח, על ידי הממשלה היא הוגשה כהצעת חוק פרטית של סיעות האופוזיציה.
הצעת החוק קובעת זכאות לעובדים עצמאים לקבל דמי אבטלה, בדומה לעובדים שכירים במשק. על פי המוצע ביטוח האבטלה לעצמאים ינוהל בביטוח הלאומי כענף ביטוח נפרד וימומן מאוצר המדינה ומתקבולים שגבה המוסד לביטוח לאומי מדמי הביטוח הלאומי לענף זה.
העצמאים מופלים לרעה
הצעת החוק קבעה גם את התנאים והכללים לתשלום דמי האבטלה לעצמאים. בדברי ההסבר להצעה נאמר: "חוק הביטוח הלאומי במתכונתו היום מפלה לרעה את אוכלוסיית העובדים העצמאים לעומת העובדים השכירים במשק, שכן בניגוד לעובדים השכירים הנהנים מרשת ביטחון סוציאלית במקרה בו פרנסתם נפגעת בשל פיטורים, עובד עצמאי אשר סוגר את עסקו אינו זכאי לכל סיוע מהמדינה.
"הצעת חוק זו מבקשת להשוות ולו במקצת את התנאים הסוציאליים של העובדים העצמאים, בכך שהיא מבקשת לאפשר להם לקבל דמי אבטלה שאותם זכאים לקבל כלל העובדים במשק".
ח"כ יאיר לפיד, לשעבר שר האוצר, אמר הערב: "בנימין נתניהו נכשל בטיפול הכלכלי בקורונה כישלון גמור. אחוז האבטלה בישראל הוא מהגבוהים בעולם המערבי. אף אחד לא מבין את ההנחיות. אף אחד לא מבין מה יהיה פה עוד חודש. דמי אבטלה לעצמאים הוא דבר כל כך ברור, כל כך אלמנטרי, כל כך הכרחי, שכמעט לא צריך להסביר אותו עכשיו, בזמן הקורונה".
בהצבעה על שתי הצעות החוק - בהצעה הראשונה בקריאה שמית תמכו בהצעת החוק 36 חברי כנסת והתנגדו 57. בהצעה השנייה תמכו 36 והתנגדו 52. על המתנגדים נמנו גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וראש הממשלה החליפי, בני גנץ. הם יצאו בבהילות מישיבת הממשלה, שדנה בהחמרה בהתפשטות נגיף הקורונה, כדי למנוע מצב שהאופוזיציה תצליח להעביר את החוק הפרטי.
יצוין כי ראש הממשלה הבטיח לעצמאים, בפגישה שהתקיימה עם נציגיהם לפני ששה שבועות, בראשות עו"ד רועי כהן, נשיא להב, כי לחוק ההסדרים הקרוב יוכנס החוק להענקת דמי אבטלה לעצמאים. עד כה לא החלו אפילו בגיבוש חוק ההסדרים ולא ברור עדיין אם יהיה תקציב חד שנתי או דו שנתי. בינתיים מובטלים עדיין אלפי עצמאים שלא מקבלים שקל אחד דמי אבטלה.
יצוין, כי הצעות חוק למתן דמי אבטלה לעצמאים הוגשו כבר 30 פעמים לכנסת ב-25 השנים האחרונות, אך כולן נדחו, בשל התנגדות גורפת של משרד האוצר.
נשיא ארגוני העצמאים, עו"ד רועי כהן, אמר הערב לוויינט כי "ראש הממשלה אישית הבטיח לנו כי יסדיר בדחיפות את תשלום דמי האבטלה לעצמאים. להגיע היום באופן מיוחד לכנסת כדי להצביע נגד הענקת דמי האבטלה לעצמאים, בלי להודיע על אלטרנטיבה אחרת, פירושו להפקיר את העצמאים לגורלם בימי משבר קשים ביותר, כאשר עצמאים רבים חוששים שעסקיהם יקרסו תוך ימים, עם תחילת הגל השני".