האם מחיר החמאה בדרך למעלה? התשובה תלויה בוועדת המחירים הבין-משרדית, בבג"ץ ובשרי החקלאות והאוצר. אתמול התקיים בוועדת המחירים הבין-משרדית, המשותפת למשרדי האוצר והכלכלה, שימוע בעניין המשך הפיקוח על מחירי החמאה.
בדיון טענה נציגת המועצה לצרכנות כי "אם יוסר פיקוח מחירים על החמאה, מחירה יזנק". זאת בניגוד להמלצת ועדת המחירים הבין-משרדית להוציא את מחירי החמאה מפיקוח בטענה כי היבוא המוגבר יגרום לתחרות שתוריד מחירים לצרכן.
במועצה לצרכנות טוענים מנגד כי מחירי החמאה המיובאת יקרים בעשרות אחוזים מהמחיר המפוקח. לדברי נציגת המועצה, "ללא פיקוח יעלו המחירים כיוון שהמונופולים (הכוונה לתנובה, שחלקה בשוק החמאה בינואר עד אפריל עומד, לפי סטורנקסט, על 41% לעומת 2.7% לטרה) בשוק הריכוזי ינצלו את כוחם כדי לגרוף רווחים גבוהים, בדיוק כפי שקרה בקוטג' בין 2008 ל-2011, שם הציבור שילם מאות מיליונים מכיסו על עליית המחירים".
בפני הוועדה הופיעו גם נציגי היבואנים, בהם נציגים של וילי פוד, יבואנית החמאה הגדולה בישראל, שתומכים בהוצאת החמאה מהפיקוח. צביקה ויליגר אמר ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet כי "עלות החמאה בחו"ל גבוהה ואין כדאיות כלכלית למכירתה במחיר המפוקח. אם הפיקוח על החמאה יישאר לא נייבא חמאה והשוק יחזור למצב של חוסרים". מנגד, אביתר דותן, נציג הרפתנים, אמר כי "אם לא יהיה פיקוח אין ספק שמחירי החמאה יזנקו והצרכן ייפגע".
רשתות השיווק מוכרות חמאה מיובאת במחיר מופקע
מבדיקת "ידיעות אחרונות" ו-ynet בשבוע שעבר עלה כי אף על פי שהמפקח על המחירים אורי צוק-בר הכריז באפריל שכל מחירי החמאה (מקומיים ומיובאים) יהיו תחת פיקוח, רשתות השיווק הפקיעו מחירי חמאה מיובאת (לטענת הרשתות, היבואנים גבו מהן מחיר גבוה מהמחיר לקמעונאי של חמאה מפוקחת, נ"ז), כפי שגם נמצא על ידי יחידת האכיפה של משרד הכלכלה, שערכה ביקורת בסניפים.
המחיר הממוצע של חלק מהחמאות המיובאות, רובן על ידי וילי פוד, עומד על 11-12 שקל לחבילה של 200 גרם לעומת מחיר מפוקח של 7.80 שקלים. ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet נודע כי יום לאחר פרסום הכתבה, אישר המפקח על המחירים לוילי פוד להחריג מפיקוח מחירים את החמאה הפינית valio שהוא מייבא, בטענה כי זו חמאה מיוחדת. במכתבו כתב המפקח כי "מדובר בחמאה ייחודית מפינלנד מרפתות המייצרות על מרעה מלא בתוספת תרבית לקטית (חומר משמר שלרוב לא נחשב כערך מוסף, נ"ז), עם חיי מדף, מרקם וצבע שונה. השתכנעתי שמדובר במוצר שונה".
ממשרד החקלאות נמסר כי "לאור העובדה כי החמאה המיובאת נמכרה במחיר גבוה מהמחיר המפוקח על ידי המדינה וכי היקפי יבוא החמאה גדלו מאוד, המפקח על המחירים הורה כי המחיר המרבי של חמאה מיובאת יהיה זהה למחיר המפוקח של חמאה תוצרת הארץ". בנוגע לחמאה הפינית valio, אמרו במשרד כי "המפקח מתיר להחריג מפיקוח אם השתכנע מעל כל ספק שהמוצר שונה במרכיביו ממרכיבי החמאה המפוקחת".
במקביל מתנהל מאבק בעניין ביטול הצו ליבוא חמאה חופשי, ללא מכס. שר האוצר ישראל כץ כבר הבהיר שהוא מתנגד ליוזמת שר החקלאות אלון שוסטר לבטל את היבוא החופשי ללא מכס. כץ טען כי בַּקְּרב בין הרפתנים לצרכנים הוא בעד הצרכן, וכעת נותר לראות מה יחליט בנוגע להסרת הפיקוח על המחיר, דבר שלא צפוי להיטיב עם הצרכן.
לפני כשלושה חודשים עתרו הרפתנים לבג"ץ נגד הצו שעליו חתם שר האוצר היוצא משה כחלון ליבוא חופשי ללא מכס (לשנה) בטענה שהחתימה הייתה בניגוד לחוק החלב והסכם לוקר שבמסגרתו המדינה התחייבה בפני הרפתנים שהיבוא יתבצע רק במכסות בהיקף שעליו סוכם מראש. בנוסף, טענו הרפתנים כי אין כיום חוסר בחמאה. הדיון בבג"ץ יתקיים בשבוע הבא.