בשיתוף אתר "המקצוענים"
בתוך הקירות והתקרה, מאחורי ספריות וארונות מטבח או מתחת לרצפה.
מהן השיטות שמאפשרות להטמיע את מערכות המיזוג בכדי שלא 'יהרסו' את העיצוב? מהם האתגרים והפתרונות שמעצבים ואדריכלים מיישמים ביומיום?
לפניכם סקירה ופרויקטים לדוגמה, גם בשוק הפרטי וגם בסביבה העסקית.
כשאנחנו משפצים את הבית או מעצבים אותו מחדש, אנחנו חושבים על אריחים חדשים, ריצוף חדש ופרקט חדש.
ואולם, אנו לא תמיד לוקחים בחשבון את הדברים שנרצה להסתיר או להסוות כדי לשמור על האסתטיות של הבית. אחד האלמנטים שהכי מכערים את החלל הציבורי בבית הם יחידות המיזוג הבולטות.
אלו הפתרונות הנפוצים להסתרת המיזוג ומערכת החימום
שימוש בגבס: "זהו פתרון נפוץ שעלותו זולה ביחס לשאר הפתרונות הקיימים בשוק העיצוב והאדריכלות", אומרת אורלי רובינזון, מחברת הספר 'סודות המיזוג' שיצא לאחרונה בשיתוף פעולה עם אלקטרה ודייקין. "ניתן ליצור מגוון פתרונות בגבס, ביניהם הנמכות תקרה, עיבוי קירות ופריטי גבס".
"יש לציין כי הנמכות תקרה ועיבוי קירות יקטינו את נפח החלל, ולכן הפתרונות האלו יתאימו בעיקר לחללים גדולים".
לדבריה, "הנמכות תקרה להסתרת מזגן יכולות להגיע לגובה של 20-50 ס"מ, ולהקטין משמעותית את גובה התקרה. לכן, חשוב לתכנן אותן מראש, בשלב כמה שיותר מקדים לבנייה או לשיפוץ".
בתוך הקירות: אפשרות יקרה ומורכבת יותר היא באמצעות חציבה בקיר בלוקים או קיר בטון. רובינזון: "גם אפשרות זו חשוב לתכנן זאת לפני השיפוץ, על מנת להימנע מהוצאות כספיות גדולות ולא מתוכננות".
עבודות נגרות מותאמות: ניתן להטמיע ולהסתיר את המזגן בכל רהיט מעץ, מרהיטים כמו ספריה ודפנות כפולות בארון ועד רהיט מותאם אישית.
"הסירקולציה של המזגן תתבצע דרך פתחים ייעודיים ברהיט וכך יעילותו לא תפגע", מסבירה רובינזון. "מדובר בפתרון הכולל טווח מחירים רחב מאוד, בהתאם למורכבות החומר למידות, ולמורכבות הבנייה וההתקנה".
הסתרה מתחת לריצוף: אם אתם מתכננים להחליף את הריצוף שלכם, זה יכול להיות הפתרון המושלם עבורכם. רובינזון: "תשתיות מערכת המיזוג יכולות לעבור בצינורות המוטמעים במרצפות העתידיות שלכם, כך שאין צורך בהנמכות תקרה או עיבויי קירות אם הנכס שלכם לא בגודל המתאים לכך".
חימום תת-רצפתי: לא רק מיזוג הוא אלמנט שרבים מעדיפים להסתיר, אלא גם פתרונות חימום הבית.
מדובר בפתרון הקיים בשוק זמן רב והיתרון הגדול שלו הוא שניתן לקבל אוויר שאינו יבש ושאינו גורם לכאבי ראש, ונחשב לחסכוני יותר בחשמל. הוא בעיקר בשימוש באזורים בהם החורף קר במיוחד (ירושלים והצפון). ביתר אזורי הארץ, רבים עדיין מעדיפים חימום באמצעות מערכת המיזוג.
"המערכת התת-רצפתית סמויה מהעין, היא מותקנת מתחת לריצוף כך שלא רואים אותה כלל והמראה האסתטי של החלל נשמר", מסבירה רובינזון.
"טכנולוגיית החימום התת-רצפתי למעשה מחממת מאסה תרמית מתחת לריצוף ומייצרת חום אחיד שעולה מהרצפה, ללא פיזור אוויר".
לדבריה, "בנוסף, מדובר במערכת שלרוב אינה מזהמת את הסביבה, שכן היא לא פולטת שום דבר מהבית כלפי חוץ, פרט לאוויר נקי".
מהם האתגרים הנפוצים ביותר איתם מתמודדים אדריכלים בתחום המיזוג?
"הדבר העיקרי שמקשה עליי לפעמים זה המעבים הגדולים", מתארת האדריכלית שירלי דן. "המנוע החיצוני של המזגן הוא מאוד גדול, ולכן אני צריכה לדאוג לו למקום מסתור שלא יפריע לחזית של הבית".
"התמודדות היא בעיקר בהסתרה מבלי להתפשר על נוחות בתפעול ובתחזוקה לטווח רחוק", אומר האדריכל אושרי יניב. "זה אומר הנמכת חדרים מסוימים, מיקום על הגג וכן הלאה. בשלב התכנון, אני מקפיד לדאוג מראש לתשתית ולפתרונות ניקוז".
מה חשוב לכם בתכנון מערכת מיזוג?
"אחד הדברים הכי חשובים לי בתכנון מערכת מיזוג זה השילוב בין העיצוב למיזוג, לצד שמירה על האיכות", אומרת דן.
"מאוד חשוב לי לשלב את העיצוב במיזוג עצמו, ובזכות המגוון הרחב של הפתרונות הקיימים בשוק ניתן לשלב את המיזוג בקמין, בספריה או בכל מקום שנרצה ועדיין נשמור על איכות המיזוג".
"יש שתי גישות אסתטיות למיזוג: מערכת גלויה ומערכת נסתרת", אומרת האדריכלית תמר יעקבס. "אצלנו, ברוב המקרים, המערכת היא נסתרת והמטרה היא להצניע אותה מבלי להתפשר על איכות המיזוג וקלות התחזוקה בו. תכנון מיזוג טוב הוא כזה שיוצר מצב בו מושגת איכות תרמית מבלי שהמשתמש שם לב למיקום המערכת או שומע אותה כשהיא עובדת".
מהם הפתרונות העיקריים עליהם אתם ממליצים?
"אני ממליצה על מזגני ארון, כלומר מזגן עילי נסתר אשר מורכב ישירות בתוך ארון", אומרת דן.
"ניתן לשים אותו מעל ארון מעוצב, מעל מקרר, בספריה, מאחורי הטלוויזיה או אפילו מוטמע בקיר הקמין. הוא יכול להיות אנכי או אופקי. יש אפשרות להוציא ממנו 'סטריפ' לחלל המבוקש, והכי חשוב שייראה אסתטי ויתאים לעיצוב הבית.
היתרון הגדול שלו הוא שניתן למזג איתו חלל ספציפי ולא צריך להפעיל את כל הקומה, מה שחוסך באנרגיה".
"הסתרת מזגן היא לרוב על תקרה או על קיר", אומרת יעקבס.
"בשני המקרים ניתן להסתיר בעזרת תקרה מונמכת, קיר כפול או רהיט בנוי בהתאמה.
לדברי יעקבס, "מה שחשוב לזכור שבכל אופציה של הסתרה תמיד יהיה פנל גישה וגריל למיזוג האויר וכן פתח לאוויר חוזר שצריך להיטמע בתקרה או בקיר בצורה אסתטית".
כדאי להקדיש מחשבה ולתכנן במשותף עם אנשי המיזוג, בכדי לצמצם נוכחות וויוזאלית ויחד עם זאת לגזול כמה שפחות שטחי אחסון".
"אני פחות אוהבת להשתמש בהנמכות גבס צורניות 'לקישוט'", מציינת יעקבס. "לכן אנחנו צריכים תמיד למצוא פתרונות שהגיוני שיבלעו במרחב, אלא אם אנחנו מתכוונים למערכת גלויה בחלל שכולו גלוי. ישנם מגוון פתרונות מאוד אסתטיים הן בגרילים קנויים והן בעיצוב נגרות".
"מיקום מערכת על גג. מקל על התכנון ועל התחזוקה השוטפת, מאפשר לכל צידי המבנה להיות יפים ושימושיים לדברים אחרים", מוסיף יניב.
כמה מקרים מאתגרים לדוגמה והפתרונות שיושמו בפועל
בספר קיימים פרוייקטים רבים, המציגים בכל אחד מהם מה היו אתגרי המיזוג ומהם הפתרונות שהוצעו. בחרנו שניים מתוכם, אשר מציגים פתרונות מרעננים.
חדר-כושר במשרד: בלי חלונות ועם אתגר אקוסטי
האתגרים: האזור שבו ממוקם חדר הכושר נטול החלונות, חם ביותר שכן הוא נמצא תחת תקרה קלה שסופגת המון חום. בנוסף, עלה רצון לשמור על גובה מרבי של התקרה וכן על אקוסטיקה נכונה שלא תפריע לאנשים העובדים במשרדים הסמוכים.
הפתרונות: המעבים של כל המשרד ממוקמים בחוות מעבים הנמצאת על גג טכני הנסתר מהעין. המאייד המשרת את חדר הכושר, תלוי בצורה גלויה במפלס התקרה ונטמע בצבעה השחור.
אל המאייד, מתחברת מערכת של תעלות פח הנמצאת בתוך הנמכת תקרת גבס. פיזור האוויר באזור זה, מתבצע באמצעות מפזרי אוויר דקים וארוכים (המשולבים מערכת תאורה) שהותקנו בתקרת הגבס לאורך כל החדר ומשלבים יחד אספקת אוויר ובסיס לגופי תאורה.
כך למעשה, מרוויחים רווח כפול: באותו פס צבירה ממוקמים גם מפזרי האוויר וגם גופי התאורה. כדי להתגבר על היעדר חלונות ועל מנת לדאוג לתחלופה מתמדת של אוויר, הותקנה בחלל טכני המצוי בקומת הגלריה יחידת אוויר צח מטופל עם מערכת פילטרים לניקוי האוויר.
צינור אחד, היוצא מהיחידה, מזרים אוויר מבחוץ פנימה. צינור אחר, מוציא אוויר מחדר הכושר החוצה. כך נוצרת סירקולציה של אוויר.
אספקת האוויר המטופל והנקי פנימה, מתבצעת דרך תריס עגול המחובר לתעלה חשופה עגולה במפלס התקרה. יניקת האוויר, לעומת זאת, מתבצעת באמצעות תריס מלבני שחור הנטמע מעל דלת הזכוכית המפרידה בין חדר הכושר ואזור המנוחה.
אותה יחידת אוויר צח משמשת גם את אזור המנוחה הסמוך. אספקת האוויר באזור המנוחה, מתבצעת באמצעות מאייד אופקי שהותקן בחלק העליון של נגרות קיר האודיו.
גריל לזריקת האוויר משולב בנגרות הדקורטיבית באזור זה. הגישה לשירות וטיפול ביחידה, מתבצעת על ידי תקרה כפולה ופריקה ששולבה בנגרות.
בחדרי הרחצה של חדר הכושר, ישנו מפוח יניקה שמוציא את האדים ואת הריח אל מחוץ למבנה.
אולם תצוגה: פתחי מיזוג מעוגלים ומעוצבים מעל לשני עציצי הענק
האתגרים: הנושא המרכזי שדרש פתרון, היה איך למזג אולם בשטח 240 מ"ר שלא דרך התקרה.
דרישת האדריכלים הייתה להשאיר את התקרה, כולל העץ, הבטון והברזלים התומכים חשופים כמו שהם וללא הפרעות.
אתגר נוסף, היה לחבר בין צנרות המערכת לבין המעבה שיושב על גג המבנה, מכיוון שלא ניתן היה למקם את המעבה ישירות על גג האולם העשוי עץ, צריך היה להעביר את הצנרת דרך קומה נוספת על מנת למקמו על גג גבוה יותר.
הפתרונות: כדי להימנע מהנמכות תקרה בהתאם לדרישת האדריכליות, בוצע משני צדי האולם, עיבוי קיר ליצירת פיר המהווה קיר כפול שבתוכו הוטמעו מאיידים אנכיים.
גרילים עגולים, מסוג 'ג'טים טבעות', שולבו ברום הקירות כך שהם זורקים את האוויר למרחק ויכולים כך למזג את שטח האולם כולו. יניקת האוויר החוזר, מתבצעת באמצעות גרילים במפלס הרצפה.
מאיידים נוספים, הוטמעו בהנמכות גבס הנמצאות בין ארונות התצוגה לתקרה.
אזורים אלו, נוצלו גם להעברת הצנרת. יניקת האוויר מתבצעת דרך צוקל המצוי במפלס הרצפה של הארונות.
החיבור של המאיידים והצנרת למעבים הנמצאים על הגג, התבצע באמצעות עיבוי הקיר הקומה העליונה שאינה שייכת לאולם.
פורסם לראשונה: 09:48, 17.04.22