ציבור לקוחות הבנקים הפסיד סכום עצום של 4 מיליארד שקלים מהריבית הנמוכה שמשולמת להם על ידי הבנקים. כך דווח היום (שני) בדיון מיוחד שהתקיים בוועדת הכספים של הכנסת ודן בתשלומי הריבית הזעומים שמשלמים הבנקים ללקוחות בנכסי החיסכון השונים ובראשם הפיקדונות השקליים, במקביל לגביית ריבית גבוהה מאוד על הלוואות, שהביאו לרווחי שיא לבנקים ברבעונים האחרונים.
הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, היא שדיווחה לוועדת הכספים על הנתונים והדגישה שמדובר "בשוק עם מאפיינים של קבוצת ריכוז".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש" ב-ynet radio
מבדיקת הרשות עולה כי אילו הבנקים היו משלמים למשקי בית את הריבית שהם משלמים ללקוחות הבנקאות הפרטית, היה מדובר ביותר מ-4 מיליארד שקלים נוספים בשנה שהיו מגיעים לידי הציבור, וזאת מבלי להביא בחשבון את העובדה שמשקי בית מפקידים את הכספים לתקופה ארוכה יותר.
על פי ממצאי הבדיקה של רשות התחרות, מדובר בשוק שמתאפיין לכאורה ברמת תחרות נמוכה, שבמסגרתה הבנקים ממעטים להתחרות באופן אגרסיבי על לקוחות של בנקים אחרים. עוד עולה כי הפיקדונות של משקי בית ועסקים זעירים וקטנים הם רק כ-64% מיתרות הפיקדונות שהמערכת הבנקאית מחזיקה, אך הן אחראיות לכ-77% מהכנסות הבנקים מהמרווח מפעילות הפיקדונות.
עוד עלה כי לאורך כל תקופת הבדיקה (ינואר 2017 עד פברואר 2023), הריבית שמשולמת למשקי בית על הפיקדונות שלהם בבנקים נמוכה באופן עקבי מהריבית שמשולמת לעסקים גדולים ולקוחות של הבנקאות הפרטית, וזאת למרות שמשקי הבית מפקידים את הכספים שלהם לתקופה ממוצעת ארוכה משמעותית מלקוחות במגזרים האחרים.
מגמה זאת נכונה גם בתקופה האחרונה של הבדיקה: בחינת הנתונים מתחילת עליית ריבית בנק ישראל עד פברואר 2023 מעלה כי הפער בין הריבית שמקבלים משקי בית לבין הריבית שמקבלים עסקים גדולים ולקוחות בנקאות פרטית גדל בנקודת האחוז.
ממצאי הבדיקה מעלים גם את הפערים בין המגזרים השונים בהיקף גלגול עליית ריבית הפריים ממרץ 2022 עד לפברואר 2023: בעוד שהעלייה התגלגלה לפיקדונות של עסקים גדולים בכ-101% וללקוחות של הבנקאות הפרטית בכ-90%, היא התגלגלה למשקי בית בשיעור של כ-68% בלבד - כלומר שכשליש מעליית ריבית הפריים נותר בכיסיה של המערכת הבנקאית.
מהנתונים עולה כי הריבית הממוצעת על פיקדונות במערכת הבנקאית בהשוואה לריבית הפריים של משקי הבית נמוכה באופן קבוע לאורך השנים בהשוואה לשאר המגזרים במשק. עם זאת, התקופה הממוצעת לפירעון הפיקדונות במשקי הבית היא הארוכה ביותר לעומת שאר המגזרים.
עוד הוסיפה כהן בהתייחס לבנקים, כי "אנחנו מזהים פה שוק עם מאפיינים של קבוצת ריכוז, יש לנו אפשרות להכריז עליהם כקבוצת ריכוז ואז להטיל עליהם הוראות. עדיין לא הכרזנו עליהם כקבוצת ריכוז, ההכרזה תהיה בהתייעצות עם בנק ישראל, אנחנו עובדים על זה במלוא המרץ".