לאן נעלמו המיצים של פרימור? איך השפיעה סגירתו של מפעל ויטה פרי הגליל על קטגוריית התירס ולמה קשה למצוא סבונים מוצקים של הוואי ונקה 7?
המלחמה והשינויים שקרו בשוק, נגסו במלאי במדפים ברשתות השיווק, שבאופן קבוע חסרים בהם מוצרים. אספקות שמתעכבות, יבוא שמתמהמה, מפעלים בצפון שעובדים תחת אש, עובדים מגויסים, עובדים שחזרו לארצות מוצאם - כל אלה יחד עם חודש החגים ומיעוט ימי העבודה בו – הביאו למחסורים בחלק מהקטגוריות.
תקלה בפרימור, מפעל טואלטיקה שעובד ב-30%
צרכנית שמה לב שמיצי פרימור הולכים ואוזלים מהמקררים. במיצי 100% סחוט טרי – פרימור היא השחקנית השנייה או השלישית בגודלה אחרי פריגת של קוקה קולה ופריניב. ואכן מבדיקה עולה שכמעט אין להשיג את מיצי המותג.
מהחברה נמסר כי: "חברת פרימור שבה ביום חמישי לייצר בהדרגה מיץ סחוט טרי, לאחר שקו היצור הושבת למשך מספר ימים לצרכי תחזוקה עקב תקלה שנתגלתה ותוקנה. אנו מתנצלים בפני לקוחותינו המסורים על המחסור הזמני במוצרינו".
יש גם מי ששם לב שפלמוליב ודאב, שניהם של יוניליוור, הם מותגי הסבונים המוצקים העיקריים ולעיתים אף היחידים שנמכרים כרגע ברשתות, בעקבות מחסור בנקה 7 של קוסמופארם והוואי של הנקל סוד. גם נקה 7 וגם הוואי מיוצרים במפעל גליל כימיקלים בקריית שמונה. פלמוליב אגב, מיוצר בטורקיה ודאב בגרמניה. הוואי ונקה 7 הם הסבונים המוצקים הזולים בקטגוריה, יחד עם מתגים פרטיים כמו הסבון של קרפור.
אחרי חיפושים רבים, איתרנו כמה יחידות של סבון הוואי אחרונות בסניף רמי לוי בשכונה. המחיר: 13.90 שקל לרביעייה לעומת 15.90 שקל של רביעיית דאב ו-18.90 לרביעיית פלמוליב. באותו מסע חיפוש מצאנו בקושי סבון מוצק נקה 7 בסופר פארם, ב-11.90 שקל לרביעייה, לעומת רביעיית דאב ב-18.89 ורביעיית פלמוליב בלא פחות מ-23.90 שקל.
מהנקל סוד נמסר: "נבקש לעדכן כי אנו ממשיכים לתמוך בגאווה בייצור ישראלי, גם בתקופה מורכבת זו. מפעלינו בקריית שמונה פועל במתכונת מותאמת למצב, ייתכן כי חלה בעיה נקודתית בזמינות של סבון מוצק הוואי אך פעלנו במרץ להחזיר את המלאי בכדי לתת מענה לצרכנים הנאמנים. בתקווה לימים שקטים יותר ולחזרה מהירה לשגרה".
מקוסמופארם נמסר: "המפעל המייצר סבונים מוצקים לנקה 7 ממוקם בקריית שמונה והפעילות בו כפופה למצב הבטחוני, לכן קיים כרגע חוסר במלאי הסבונים המוצקים".
לפי גורמים בענף, מפעל הטואלטיקה בקריית שמונה עובד ב-30% תפוקה. אולם לא נראה שיש מחסור בשמפו, מרכך וסבונים נוזליים של מותגי הוואי ונקה 7 והם אפילו הוציאו מהדורות חדשות כמו מרכך הוואי עם קומפלקס קרטין.
מבול התירס: סוגת, קבוצת יבנה ובית השיטה יכנסו לקטגוריה
צרכנים גם הביעו געגועים לתירס הטעים של פרי הגליל, שנעלם מנקודות המכירה כמעט לחלוטין בעקבות סגירת המפעל הוותיק ויטה פרי הגליל בחצור הגלילית, איתו הלכה לעולמה גם אבקת מרק העוף של ויטה.
המחסור בתירס הזה יצר מצב משונה בחלק מהרשתות: מדפים שלמים מלאים במוצרי תירס יכין בלבד. כן, יכין (שמיוצר במפעל זנלכל ומשווק גם תחת המותג למהדרין פרי מבורך), נשאר השחקן הישראלי היחיד בתירס בשימורים ובמוצרים נוספים כמו אפונה וגזר ואפונה. יכין הוא השחקן העיקרי כעת בשימורי גרגירי חומוס. פרי הגליל ייצרה שימורים למותג הפרטי של שופרסל למשל.
לכתה של פרי הגליל יצרה הזדמנות גדולה לשחקן חדש שיהפוך להיות השני בקטגוריה. כרגע פועלים בו מספר שחקנים קטנים: אלימלך (של היבואן גרו גרין) והמותג הפרטי של שופרסל והמותג הפרטי של רמי לוי – שלושתם מיוצרים בסין באותו מפעל בדיוק (זאנגזהו טיאנבאולונג פוד קו.אל טי די). לוי מייבא מסין גם שעועית ברוטב עגבניות ואפונה וגזר.
עוד שחקן הוא ויליפוד שגם הוא מייבא מסין (מספק אחר), שמוכר ברמי לוי וטיב טעם בין היתר והאופה שמוכר בטיב טעם ובויקטורי. בקארפור מייבאים שימורי תירס מצרפת באמצעות חברת סיימן. כל אלה הם מוצרי יבוא שנמכרים במשקלים שונים ומבלבלים: למשל, ויליפוד ורמי לוי ב-285 גרם לעומת 335 גרם של יכין.
ל-ynet נודע שקבוצת יבנה תחל לשווק תירס על-ידי שימורי עדן מכפר קרע, כלומר ייצור ישראלי. גם סוגת ובית השיטה ייכנסו לשימורי ירקות. גורם באחת הרשתות אמר ל-ynet: "הולך להיות מבול של תירס, זאת קטגוריה ענקית שהתפנתה".
בן אנד ג'ריס יוצרת התנפלות אך לא מייצרת מספיק מלאי
לתחושת צרכנים יש ברשתות השיווק פריטים שהמלאי שלהם אוזל ופשוט "לא מביאים חדש". הייבוא בהשטה, בעיקר מסין, מתעכב בגלל תקיפות החותים בים האדום. הייבוא מאירופה ומארה"ב מתעכב בשל מחסור בטיסות וזה יוצר בורות במלאי.
כך לדוגמא, עוד מוצר שפרץ בסערה ונעלם הוא פיסס (חטיפי גלידה) של בן אנד ג'ריס. בניגוד לרוב מוצרי המותג בארץ, שמיוצרים בישראל, זה מוצר שמיוצר באירופה. בחברה לא צפו שהביקוש יעלה על ההיצע, והוא אזל ויחזור לארץ בינואר. בן אנד ג'ריס החלה לייצר בארץ שני סוגי סורבה, שגם הם הפכו לנדירים. החברה מסרה שהסורבה אמנם מיוצר בישראל, אבל חומרי הגלם עבורו - כמו קוקוס – מיובאים ומגיעים לארץ בהטסה. אין כמעט טיסות – רק אל על והמטוסים מלאים. המלאי צפוי להתחדש בדצמבר.
עוד בגלידות: נוצרו מחסורים בחלק מסוגי גלידות שטראוס של יוניליוור, בעקבות סגירה זמנית של המפעל בעכו בשל הלחימה בצפון וצרכנים שמו לב גם למחסור בחרדל תלמה של אותה חברה – יוניליוור.
התאוששות מינורית בשמנת מתוקה
המחסור הגדול והבולט ביותר לאחרונה הוא בשמנת מתוקה 38% שמחירה נמצא בפיקוח. כיוון שמחירה מפוקח, קל היה למחלבות ליצור מחסור במוצר שנחשב פחות רווחי עבורן משמנת 15% ו-9%. הסיבה למחסור: תירוצים. המחסור היה אקוטי באוקטובר וכעת ניתן לראות התאוששות קלה במלאי של תנובה ויטבתה, אבל האזור הזה במקרר מוצרי החלב עדיין משדר ריקנות.
מחסור ותיק יותר הוא בחלב, עוד מוצר שהמדינה מפקחת על המחיר שלו. הנה סצנה שחוזרת על עצמה מדי שבוע: צרכנים מגיעים בבוקר למקררי הסופר ומגלים שיש שם רק חלב טרה מתעתע מועשר ויקר, חלב של פעם של תנובה שעולה ביוקר ובמקרה הטוב: טרה 2 ליטר שבקושי משתרבב למדף בדלת המקרר. למרות שכרגע לכאורה אין מחסור, הסיטואציה הזאת עדיין קורית מדי בוקר, אבל מי שיגיע מאוחר יותר יצליח לרכוש חלב מפוקח, רגע לפני ששוב ייווצרו חללים ריקים במקרר. יש חלב, פשוט לא בשפע.
טרה הפסיקה למכור קרטוני 1 ליטר לצרכנים (למעט נקודות מכירה מסוימות) והפסיקה מכירת חלב בשקית (מוצר החלב הזול ביותר) ותנובה ויתרה על אחת משתי מכונות שקיות החלב שלה. יטבתה כלל לא מוכרת חלב מפוקח אלא רק "מועשר" (למעט באילת). מתי המדינה תחליט לפקח על מחירי חלב מועשר ולשים קץ להצגה הזאת?
בשבוע שעבר דווח על מחסור במוצרי אלטרנטיב של תנובה בשל שדרוג מערכות. צרכנים מדווחים כבר זמן רב על היעלמותו של חלב וניל של תנובה, מוצר עליו המחלבה ויתרה לעת עתה, בשל בעיית אספקת החלב של הענף.