בצעד שמבטא את התגברות התחרות בין התעשיות הביטחוניות הגדולות, חשפה אתמול (שני) אלביט בתערוכת יורוסטורי בפריז מכ"ם טקטי ראשון מתוצרתה.
מכ"מים הם תחום ההתמחות המסורתי של חברת הבת של התעשייה האווירית, אלתא, שמייצרת החל ממכ"מים טקטיים, מכ"מים למטוסי קרב ולספינות, דרך מכ"מים לכיפת ברזל ולמערכת החץ, ועד מכ"מים המותקנים בחלק מלווייני הריגול של ישראל מסדרת אופק. אלתא הייתה אחראית ב-2021 ליותר משליש מהכנסות התעשייה האווירית, 1.5 מיליארד דולר, כשתחום המכ"מים היה אחראי ל-79% מהן.
אולם כעת נכנסת גם אלביט לתחום עם ה-DIAR, מכ"ם טקטי שמסוגל לזהות רחפן מטווח של 12 ק"מ, ואדם מטווח של 15 ק"מ. צוות של חטיבת המודיעין והלוחמה האלקטרונית של החברה, שמקורו בחברת אלישרא שמוזגה עם אל אופ, עסק בפרויקט מספר שנים וזכה לליווי צמוד של מגויס מפתיע: ניסים הדס, מי שכיהן במשך 11 שנים כמנכ"ל אלתא, ועזב אותה לפני ארבע שנים. הדס (69) נחשב לאחד המומחים הבולטים בארץ בתחום המכ"ם, ובמקביל מנהל סטארט אפ שמפתח מכ"ם לתחום הרכב. הדס ואלביט אישרו את הדברים. "זה נושא רגיש, אני מעדיף שלא לדבר עליו", אמר הדס ל-ynet.
אלביט אינה הראשונה שמתחרה באלתא. רפאל שרוכשת מאלתא את המכ"ם למערכת מעיל רוח להגנת טנקים, רכשה ממנה בעבר גם מכ"ם לטיל האוויר-אוויר דרבי, שהיא מייצרת. אולם בשנים האחרונות החליף אותו מכ"ם מפיתוח עצמי של רפאל.
אלביט מייצרת מערכת משלה להגנת טנקים ונגמשים, חץ דורבן, שבה מותקן מכ"ם של ראדא. באלביט לא שוללים פיתוח עצמי של מכ"ם עבורו בעתיד, אך מבהירים "אנחנו עדיין לא שם".
לפי אלביט, המכ"ם החדש הוזמן כבר בידי שני לקוחות זרים, אך בחברה לא מסרו מה שווי ההזמנות.