תעשיית החתונות בהודו פורחת מאז שהמדינה יצאה ממגפת הקורונה. שוק החתונות במדינה האסייתית מגלגל כ-130 מיליארד דולר בשנה, כמעט פי 2 מזה בארצות הברית, ועדיין קטן מהשוק בסין, כך לפי דוח של בנק ההשקעות ג'פריס שפורסם ב-CNN. "ההודים אוהבים לבזבז על חתונות, וזה בלי קשר למעמדות הכלכליים", נכתב בדוח.
חתונה ממוצעת בהודו עולה כ-15 אלף דולר. יותר מפי 3 מההכנסה השנתית הממוצעת של משק בית במדינה. הסיבה לכך היא החשיבות העצומה שמשפחות משייכות לאירוע עצמו כסמל לכוח ולמעמד.
2 צפייה בגלריה
משפחת אמבאני בטרום מסיבת החתונה
משפחת אמבאני בטרום מסיבת החתונה
משפחת אמבאני בטרום מסיבת החתונה
(צילום: AP)
באופן מסורתי, הורי החתן והכלה בהודו מוציאים חלק ניכר מהחסכונות שחסכו לאורך חייהם עבור חתונות ילדיהם. בשנים האחרונות המגמה הזו אף הלכה וגדלה בהתאם לצמיחה המהירה בכלכלת הודו, כשגם המיליארדרים במדינה נתנו דחיפה רצינית לתעשיית החתונות.
כך לדוגמה, בעוד פחות משבוע אננט אמבאני, בנו של המיליארדר מוקש אמבאני יתחתן - וההכנות לאירוע בעיצומן. המשפחה מתכננת להזמין את עשירי העולם מעמק הסיליקון ומתכוונים לערוך בחתונה תצוגת תכשיטים שתראה את עושרה של המשפחה. "החתונה הזו השפיעה רבות על הביקוש לספקים, קידום מורשת תרבותית ואפילו הניעה צמיחה כלכלית", אמר טים צ'י, מנכ"ל חברת The Knot Worldwide, שמספקת שירותי תכנון לחתונות בהודו.

עלות של בין 200 ל-400 אלף דולר

חתונה הודית לרוב מפוזרת על פני כמה ימים עם רשימת אורחים ממוצעת של 325 אנשים, לעומת 115 בארה"ב. כמות האורחים גדלה בצורה משמעותית כשמדובר במתחתנים אמידים. לרוב, עשירי הודו יערכו את החתונה ביעדים אקזוטיים ברחבי העולם. כך למשל, במסיבת טרום החתונה של אמבאני, שנערכה במשך שלושה ימים בעיר ג'מנגר במערב הודו, השתתפו 1,200 אורחים, ביניהם בייל גייטס ומארק צוקרברג.
לעשירי הודו יש גם דרישות מיוחדות לחתונות שלהם. אחד הזוגות, למשל, ביקש לארגן פיל, שידוע כחיה קדושה להינדים, לחתונה שנערכה בכלל במונטה קרלו.
חתונה הודית יוקרתית ממוצעת יכולה לעלות בין 200 אלף ל-400 אלף דולר, לפי ג'פריס. תקציב כזה כולל לינה במלונות חמישה כוכבים ברחבי העולם, קייטרינג מפואר, תפאורה, בידור, ולפעמים גם זמרים בינלאומיים. אבל ההערכה של ג'פריס אינה כוללת הוצאות על תכשיטים ולבוש. רכישת תכשיטים עבור חתונה מהווה כמחצית מההוצאה על שוק התכשיטים במדינה, לפי הדוח של בנק ההשקעות. הודו הוא אחד השווקים הגדולים ביותר לסחר בזהב, אבל גם התיאבון ליהלומים ואבני חן יקרות במדינה גדל.
בנוסף, אף חתונה הודית יוקרתית אינה שלמה ללא ארוחות מפוארות, שלעיתים כרוכות בהטסה של שפים כוכבי מישלן יחד עם חומרי הגלם היקרים בעולם.
האורחים בחתונות, שנהנים מכל היוקרה הזו, לא יוצאים בידיים ריקות מהאירוע, כאשר הנוהג הוא שהם זוכים למתנות. במסיבת טרום החתונה של אמבאני האורחים קיבלו צעיפים, בתי ציפורים, נרות מכסף ומוצרי עור שונים.
2 צפייה בגלריה
הקישוטים מחוץ לבית משפחת אמבאני
הקישוטים מחוץ לבית משפחת אמבאני
הכניסה לבית משפחת אמבאני שקושטה לקראת החתונה
(צילום: AP)
אבל לא כולם אוהבים את הראוותנות בחתונות ההודיות, בעיקר אם הן מתקיימות בחו"ל. בסוף מאי משפחת אמבאני ערכה שייט במשך ארבעה ימים בים התיכון לחברים ובני משפחה, שכלל הופעות של קייטי פרי, הבקסטריט בויז ואנדראה בוצ'לי. האירוע עורר את זעמם של תושבי העיר גנואה באיטליה בעקבות המוזיקה הרועשת עד אור הבוקר. מצד שני, ולמרות הכעס, אירוע כזה, למשל, יכול להכניס מיליוני דולרים עבור עיר משימוש בספקים ועד רכישות בחנויות, ארוחות במסעדות והגעה ליעדים תיירותיים.
ממשלת הודו מנסה למנוע את קיום אירועי החתונה של המשפחות האמידות מחוץ למדינה, עד כדי כך שראש הממשלה נרנדרה מודי פתח בקמפיין לעידוד קיום חתונות היוקרה במדינה. "אנשים מוציאים הרבה פעמים סכומי כסף משמעותיים כדי להתחתן בחו"ל", אמר מודי. "משפחות יכולות ליהנות אצלנו מחגיגות מפוארות במשך שלושה עד ארבעה ימים, שמספקות הזדמנויות פרנסה למקומיים".
כאמור, הכלכלה של הודו נמצאת בצמיחה דרמטית והצפי הוא שעד שנת 2027 היא תהפוך לשלישית בגודלה בעולם. על פי דוח של חברת ייעוץ הנדל"ן נייט פרנק, מספר ההודים עם שווי של לפחות 30 מיליון דולר יעלה ב-50% עד שנת 2028, הזינוק הגדול ביותר מאשר בכל מדינה אחרת בעולם. בנוסף, עד שנת 2030 מעמד הביניים בהודו צפוי לכלול כ-600 מיליון תושבים, שהם 80% מהכוח הצרכני במדינה.