הפסקת האש בצפון מחזיקה מעמד (בינתיים), מה שמאפשר להתחיל ולעסוק באופן משמעותי יותר בשיקום היישובים שנפגעו במלחמה. השבוע התקיים דיון בנושא הזה בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, תחת הכותרת "היערכות הממשלה לשיקום הפיזי של הצפון". בזמן שהרבה נושאים עדיין פתוחים, גם הדיון בכנסת שיקף תמונה עגומה, שלפיה, נכון לעכשיו יש יותר דיבורים ולא מספיק מעשים.
אין ספק שקידום התוכניות והמימון חשובים, ויש לעבוד עליהם כבר היום, אבל בד בבד הממשלה חייבת לתת את הדעת גם למצב הקשה של ענף הבנייה, שעדיין, גם למעלה משנה אחרי שהמלחמה החלה, סובל ממצוקה קשה, בין היתר בשל המחסור החמור בכוח אדם שטרם נפתר. אבל דווקא על הסוגייה הזו פחות דיברו בדיון.
1 צפייה בגלריה
 תושבים חוזרים לבתים ההרוסים במטולה
 תושבים חוזרים לבתים ההרוסים במטולה
בית הרוס במטולה. חרבות ברזל
(צילום: Amir Levy/Getty Images)

להלן הנקודות העיקריות שעלו בדיון:
הפתרון לצפון שונה מהדרום - השר זאב אלקין, הממונה על מינהלת תקומה ומינהלת צפון, התייחס בדיון לנושא השיקום ואמר: "לא ניתן לעשות 'קופי פייסט' להחלטה שניתנה בדרום בעניין המפונים, וכי הצפון דורש היערכות שונה". לגבי מענק השיבה שיינתן לתושבים שיחזרו, אמר: "יש המון שמועות באוויר לגבי הסכום שיינתן לתושבים, אבל טרם נקבע הסכום. התהליך צריך להיות מדורג, ויאפשר, לדוגמה, למי שילדיו במוסדות חינוך, להמשיך את שנת הלימודים במקום שאליו פונתה המשפחה. הדבר לא ימנע את תחילת תהליך החזרה למי שירצה להתחילו עוד קודם לכן".
התקציב לשיקום – עוד נושא שעלה בדיון הוא התקציב לשיקום – מה היקפו, מה הוא עתיד לכלול ומאיפה יגיע. גם במקרה זה אין עדיין תשובות מוחלטות. "אנחנו כמינהלת תנופה ניכנס לפערים שמס רכוש לא מכסה, כגון שיפוי עבור נזקים של עזובה, מזיקים ומכרסמים שחדרו לבתים ולחצרות, פיצוצי צנרת, מבני ציבור ששהו בהם חיילים ויש צורך לשפצם ועוד", כך אלקין בדיון, "תפקידי לאתר מקור תקציבי כבר עכשיו, ולא לחכות לשנת 2025, ולכן אנחנו בשיח עם הממונה על התקציבים".
עוד אין החלטת ממשלה - משה דוידוביץ, ראש מועצה אזורית מטה אשר, נכח בדיון ואמר: "באפריל 2024 הייתה אמורה להיות החלטת ממשלה לצפון, אבל נכון לעכשיו אין עדיין החלטה. אנחנו רוצים להיות עם תוכנית לצפון ואנחנו רוצים ליישם אותה הלכה למעשה ולהחזיר 70 אלף אנשים הביתה. הוועדה צריכה לייצר לממשלה משטר עבודה ולוחות זמנים מאוד ברורים כדי שתהיה תזוזה".
ביקשו 31 מיליארד, קיבלו רק 15 מיליארד - אליעזר מרום צ'ייני, פרויקטור, דיבר גם הוא בדיון: "הכנו תוכנית עם הרשויות המקומיות לתקצוב של 31 מיליארד שקל, אבל קיבלנו 15 מיליארד שקל. אנחנו מכינים עבודה מקיפה עם מנהל התכנון כדי להביא פרמטרים מקצועיים. אנחנו עושים בכל שבוע דיון במינהלת, ובשבוע הבא נציג תוכנית מסודרת לשר".