לכאורה, ענקית שבבי הבינה המלאכותית אנבידיה (Nvidia) הפתיעה אמש (רביעי) את האנליסטים, אבל זו הייתה הפתעה צפויה מראש. אנבידיה פרסמה את הדוחות לרבעון השלישי והביסה, שוב, רבעון תשיעי ברציפות, את תחזיות האנליסטים בכל הפרמטרים, עם הכנסות של 35.08 מיליארד דולר לעומת תחזית האנליסטים להכנסות של 33.16 מיליארד דולר, ועם רווח למניה של 81 סנט, לעומת תחזית של 75 סנט. ההכנסות ברבעון עלו ב-94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, ותחזית ההכנסות של החברה לרבעון הנוכחי – 37.5 מיליארד דולר – עולות גם הן על צפי האנליסטים.
אז למה זה היה צפוי מראש? כי גם עם תוצאות מצוינות כמו אלה שאנבידיה הציגה, היא אינה מצליחה להתמודד עם ציפיות המשקיעים. 94% גידול ברבעון זו תוצאה נהדרת, אבל היא נופלת מהגידול בשלושת הרבעונים הקודמים, שעמד על 122%, 262% ו-265%, בהתאמה. התחזית לרבעון הקרוב משמעותה צמצום נוסף בגידול, לכ-70%. בכל חברה אחרת אלה היו תוצאות מדהימות, אבל עבור המשקיעים של אנבידיה, מדהים זה הרגיל.
זו כנראה הסיבה לכך שהמניה ירדה אתמול במסחר המאוחר בכ-2%, למרות התוצאות המצוינות. ראינו את זה קורה גם אחרי פרסום הדוחות הקודמים: השוק מגיב בירידות קלות תוך מימוש רווחים מצד משקיעים מנוסים, ומיד לאחר מכן המניה ממשיכה לנסוק למעלה.
אנבידיה חולשת על 80% משוק המעבדים לבינה מלאכותית, וזה מנבא לחברה עתיד ורוד בוהק. שוק ה-AI מתפוצץ כמו מופע זיקוקים מרהיב שנמשך כבר שנתיים, עם השקעות עתק בחברות ה-AI ועם טכנולוגיה שומטת לסתות שמשנה את חיינו לבלי הכר. חברות כמו מיקרוסופט ו-OpenAI, גוגל ומטא וגם x.AI של אילון מאסק רבות ביניהן על כל יחידת עיבוד של אנבידיה שזמינה בשוק. רוב מחשוב הענן, שמתרחש במרכזי נתונים ענקיים, מתבסס על שרתי מחשב של אנבידיה. לא צריך להיות נביא כדי לחזות לאנבידיה תוצאות מדהימות גם בשנים הקרובות.
אנבידיה הפכה בחודשים האחרונים לחברה הציבורית בעלת השווי הגדול ביותר בעולם, עם שווי של כ-3.5 טריליון דולר, מעט יותר מאפל (כ-3.45 טריליון דולר) ומיקרוסופט (3.08 טריליון דולר). מחיר המניה עלה ביותר מ-850% בשנתיים האחרונות, והרווח השנתי הצפוי שלה, כ-68 מיליארד דולר, מהווה גידול של 1,400% לעומת הרווח ב-2022. האנליסטים, מצידם, מגיבים באקסטזה. בדוח של בנק אוף אמריקה חוזים כלכלני הבנק ששווי השוק של אנבידיה יגיע ל-4.7 טריליון דולר, גבוה יותר מכל חברה אי פעם.
ציפיות אדירות של שוק שורי
יש רק בעיה אחת עם כל הוורוד הזה. קוראים לזה הייפ. הזינוק ברווחים, שער המניה שמרקיע שחקים, היקף ההשקעות העצום ב-AI – הכל נובע מציפיות אדירות של שוק שורי ומשכנוע פנימי עמוק שמה שקרה ימשיך לקרות, וביתר עוצמה. זה לא שאנחנו נגד אופטימיות בהשקעות, אבל צריך לזכור שבין הצלחה כבירה לבין קריסה, המרחק הוא כפסע – ויעידו על כך הפערים בין החלומות של מארק צוקרברג לבין המטאוורס, ובין ההצהרות של אילון מאסק לבין נסיעה אוטונומית של טסלה מלוס אנג'לס לניו יורק. ככל שההייפ מתנפח יותר, כך כל סיכה קטנה מספיקה כדי לפוצץ אותו.
מה כבר יכול לקרות? הנה כמה סיכות בפוטנציה:
בלקוול (Blackwell): בלקוול הוא השם שניתן לשבבים מהדור החדש שפיתחה אנבידיה, "האייפון 2" שלה, אם תרצו להשוות לאפל. מה לא אמרו עליהם – שיש בעיה בייצור, שצפויות בעיות באספקה, שהמעבר לשימוש בהם ימיט אסון על החברות שירכשו אותם. כגודל הציפיות מהחברה כך גודל הדאגה מבלקוול, ואכן שיחת המשקיעים אמש עסקה בעיקר בהפגת החששות. אפשר להיות בטוחים ששבבי בלקוול יספקו את הסחורה ויזניקו את יכולות ה-AI של הלקוחות, אבל כל האירוע מצביע על סיכה פוטנציאלית שעלולה להיכנס לפעולה אם יום אחד אנבידיה תמעד טכנולוגית.
המלחמה הקרה עם סין: ארה"ב כבר אסרה על אנבידיה למכור את השבבים שלה באחד השווקים האטרקטיביים מבחינה – סין. ממשל טראמפ אינו צפוי להקל את המגבלות – להפך: אחת מתוכניות המגירה של טראמפ היא הטלת מכס על שבבים שמיוצרים בטייוואן. אם האיום יתממש, זה יהיה בבחינת מכה לא קטנה עבור אנבידיה, שהשבבים שלה מיוצרים על ידי TSMC הטייוואנית. כך, הגיאופוליטיקה היא סיכה פוטנציאלית נוספת.
מחיר המניה: השוואת שווי השוק של אנבידיה להיקף המכירות שלה מעלה שהיא בין החברות שנסחרות במחיר הגבוה ביותר ביחס למכירות שלהן, שני בגובהו מבין החברות במדד S&P 500. אין ספק שהביקוש למוצרי אנבידיה מפזר כרגע את עננת הדאגה ממחיר המניה שלה, אבל יכול להגיע הרגע שבו המניה תיראה למשקיעים יקרה מדי, ואם זה יקרה, זה עלול לגרום לבריחה המונית ממנה.
מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג הוא אדם צנוע, סימפטי אפילו. שלא כמו טייקוני טכנולוגיה אחרים, הוא מחזיק ב-3% בלבד ממניות החברה, מה שהופך אותו לפי דירוג פורבס לאדם התשיעי בעולם בעושרו – כ-128 מיליארד דולר. צנוע ככל שיהיה, הואנג מונע מדחף אדיר לכבוש את העולם, טכנולוגית. הוא רק צריך לזכור חברות סימפטיות אחרות כמו אינטל או IBM, שפעם משלו בעולם ואחר כך עשו טעות וקרסו. בינתיים הואנג לא טעה, וזה לא מובן מאליו.