מימשו את האיום: ארגון בעלי עסקים בתחנה המרכזית בת"א (בת"מ) המאגד מאות בעלי חנויות בתחנה המרכזית החדשה בתל אביב ובעלי חנויות במתחם הגישו אתמול (יום ראשון) לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה כנגד חברת התחנה המרכזית החדשה בתל אביב, החברה לניהול התחנה המרכזית החדשה בתל אביב ועוד. זאת, בין השאר, בטענה כי הם זכאים לחלק היחסי בזכויות הבנייה העתידיות במתחם התחנה.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ברקע, שרת התחבורה, מרב מיכאלי, וראש העיר תל אביב, רון חולדאי, הגיעו להסכמות בסוף השבוע שעבר על פינוי התחנה המרכזית החדשה, אבל בניגוד לסיכום קודם על סגירתה ב-2023, כעת ההחלטה היא שהתחנה תפונה מפעילות תחבורתית רק בסוף 2025. לפחות עד תחילת 2024 תימשך חצי מתנועת האוטובוסים בתחנה ותמשיך ליצור מטרדי רעש וזיהום בדרום תל אביב. בנוסף, אין עדיין הסכמות על אלטרנטיבות מלאות למבנה התחנה המוזנח. בנוסף, גורם במשרד התחבורה חשף כי גם לוח הזמנים החדש אינו מגובה בהסכם כתוב.
במסגרת התביעה טוענים התובעים, באמצעות עו"ד צבי שוב ועו"ד מוטי קניאל, כי "התובעים ו/או מורישי התובעים (שכן חלק מהתובעים המקוריים הלכו עם השנים לעולמם) רכשו במיטב כספם, לפני עשרות שנים, חנויות בתחנה המרכזית החדשה בתל אביב. מרבית התובעים לא זכו מעולם לקבל את החנויות ואינם יכולים לעשות בהן כל שימוש ואף לא לקבל תשואה בגינן, למרות שרכשו אותן בכסף רב וזאת כתוצאה מהתנהלות הנתבעת לאורך כול השנים בחוסר תום לב קיצוני, שכל מטרתה לנכס לעצמה שטחים ממתחם התחנה, תוך מעשים ומחדלים. בשל מחדלים אלו, אף אחד מהתובעים אינו רשום בלשכת רישום המקרקעין כבעל הזכויות בנכס, לכול היותר נרשמו הערות אזהרה".
עוד נטען בתביעה כי "במהלך השנים עשו התובעים כל מאמץ להידבר עם הנתבעות ולהגיע עמן להסכמות, אולם הנתבעות המשיכו ועודן ממשיכות להתעלם מזכויות התובעים ואף לבצע פעולות הפוגעות בקניינם של התובעים , וזאת במטרה להשתלט על זכויותיהם שלא כדין.
"במסגרת זאת, הגדילו הנתבעות לעשות כאשר טענו במכתבן ממאי 2021 שכביכול התובעים אינם זכאים לזכויות ברכוש המשותף ובזכויות הבנייה. מטרתה של תובענה זו היא עשיית צדק עם התובעים, בעלי חנויות בתחנה המרכזית החדשה של תל אביב, באשר לזכויותיהם".
התובעים טוענים כי יש לקבוע כי כול השטחים המצויים במקרקעין ואינם חלק מהחנויות במתחם התחנה או משטחי התחבורה, מהווים רכוש משותף ו/או נכס השייך במשותף לכלל בעלי הזכויות במתחם, וזאת בהתאם לחלקה היחסי של חנותו של כול אחד מהתובעים בשטח כל החנויות במקרקעין.
בהתאם לכך, טוענים התובעים כי יש להורות כי בעת רישום הזכויות בחנויות על שם התובעים יהיו לתובעים חלקים ברכוש המשותף וזאת בהתאם לחלקה היחסי של חנותו של כל אחד מהתובעים בשטח כול החנויות במקרקעין. בנוסף, טוענים התובעים כי הם זכאים לחלק היחסי בזכויות הבנייה העתידיות במתחם התחנה.
התביעה הוגשה לאחר שלפני כחודש שלחו התובעים מכתב התראה לעו"ד ירון אלכאווי ממשרד גורניצקי המייצג את התחנה המרכזית בתל אביב בטרם הגשת תביעה.
במסגרת המכתב ציינו כי בשנת 2016 אישר בית המשפט הסדר נושים, בו התחייבה החברה המפעילה התחנה "לדאוג סוף סוף, לאחר עשרות שנים שלא עשו כן, לקידום הליכי הרישום של זכויות בעלי חנויות על שמם, על חשבונן, וכן לקדם תכנית בניין עיר, והכל תוך שמירה מלאה על זכויות בעלי החנויות בחנויות ..ואולם, מרשותיך מפרות ברגל גסה התחייבויות אלו, תוך התעלמות מוחלטת מזכויות מרשנו, ומבלי לשתפם כלל בהליכים המתנהלים באופן חד צדדי על ידי מרשותיך".
מנגד , התחנה המרכזית החדשה בתל אביב טענה בתגובה כי מאז אישור הסדר הנושים בתחנה המרכזית בשנת 2016 פועלת החברה תחת פיקוח בית המשפט לקידום הליכי הרישום של בעלי הזכויות בתחנה, תוך שנרשמה בהליך הרישום התקדמות רבה וכי מדובר בטענות ממוחזרות שנדחו.