בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה שהגישו בעלי נכס בבניין ישן ברחוב פטרסון בעיר העומד בפני פינוי-בינוי, וקבע כי בבעלותם לא דירה בודדת אלא שתיים שאוחדו – ועל כן מגיעות להם תמורות מוגדלות בפרויקט.
את הבניין בשכונת יד אליהו חוכרת חברת "עזרה ובצרון חברה לשיכון בע"מ" מעיריית תל אביב מאז 1955. מדובר בבניין המכיל דירות חדר בודד, ולפי היתר הבנייה מספרן מוגבל ל-28. בני הזוג התובעים טענו שבשלהי שנות ה-70 הם רכשו (בדרך של חכירה) שתי דירות בבניין, בהפרש של כמה חודשים ובשלב מסוים איחדו אותן. לדבריהם, במהלך 2018 החתימה אותם "עזרה וביצרון" על מסמך שלפיו הם חוכרים ממנה רק דירה אחת.
לטענתם הם חתמו על ההסכם מבלי להבין את תוכנו, וניסיון החברה לגרוע מהם דירה נובע מרצונה להכשיר סטייה מההיתר, שאיפשר לבנות 28 דירות אך בפועל נבנו 29. הם עמדו על כך שרישומם כחוכרי דירה אחת בלבד יפגע בתמורות שלהן הם יהיו זכאים בפרויקט הפינוי-בינוי.
מנגד התעקשה היזמית שמלכתחילה הוחכרה לתובעים דירה אחת בלבד, וכי טענתם שרכשו שתי דירות תוך חיבורן בהמשך לאחת אינה נכונה.
אבל השופט ארז יקואל שוכנע שהתובעים צודקים ולמעשה הם רכשו שתי דירות. "ראיית הזהב", בעיניו, הייתה פניית של היזמית למחלקת הארנונה בעירייה סמוך להחכרה, ובה נכתב בלשון מפורשת שהם חוכרים ממנה שתי דירות.
יתרה מכך, מתשריט המבנה שהוגש לבית המשפט עלה שהתובעים חוכרים שתי דירות חדר צמודות, ויחידת הדיור שלצידם סומנה במספר "29", באופן התומך בגרסתם שלפיה קיימת חריגה מהיתר הבנייה. "נחזה אפוא ממש בטענת התובעים, לפיה יש בהתאמת הרישום להיתר הבנייה שמתיר 28 דירות בבניין, משום קיפוחם", נכתב.
השופט ציין כי מעדויות התובעים עלה שהם אכן רכשו שתי דירות בהפרש של כמה חודשים, ולא דירה אחת "גדולה" בפעם אחת. כך למשל, האישה סיפרה בחקירתה שאמרה לבעלה בסמוך לקניית הדירה הראשונה: "מה קנית דירה כזאת קטנה? אני לא יכולה לגור בה", כשבתגובה ענה לה כי יקנה עוד אחת בקרוב, ויאחד את שתיהן לאחת.
"סבורני כי בחינה מצטברת של מכלול הראיות שהובאו ונסקרו לעיל מטה את הכף לטובת התובעים, כך שהוכח ברמה הנדרשת שהוחכרו להם שתי דירות", סיכם השופט.
לדבריו, מכיוון שהבניין ממילא עומד בפני הריסה, הרי שמספיק להכריז על התובעים כבעלי שתי דירות לצורך התמורות בפינוי-בינוי, ואין צורך להידרש לסוגיית הרישום. היזמית חויבה בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד של 15 אלף שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• ב"כ התובעים: עו"ד רון טורקלטאוב
• ב"כ הנתבעת: עו"ד עמיחי מגער
• עו"ד הראל לפידות עוסק בתמ"א 38
• הכותב לא ייצג בתיק
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין