הבנק המרכזי האמריקני, הפדרל ריזרב (פד), מתכנן לסיים את תוכנית הרכישות עד מרץ 2022 וצופה שלוש העלאות ריבית ב-2022. הבנק הותיר היום (ד') את הריבית בשיעור של 0%-0.25%, כצפוי. בנוסף להעלאות הריבית בשנה הבאה, הפד צופה שתי העלאות ריבית ב-2023 ושתי העלאות נוספות ב-2024.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
במקביל הודיע הפד, בראשות היו"ר ג'רום פאוול, על האצת הקצב של צמצום תוכנית ההרחבה הכמותית (QE) - התמיכה העצומה שהעניק הבנק למשק האמריקני לאורך כל תקופת משבר הקורונה.
הבנק מכפיל את היקף הצמצום של תוכנית הרכישות, ויקטין ב-30 מיליארד דולר מדי חודש את התוכנית שכללה רכישות אג"ח ב-120 מיליארד דולר בחודש, כך שהיא תסתיים בחודש מרץ הקרוב - במקום ביוני לפי התוכנית המקורית.
במסיבת העיתונאים אמר היו"ר כי הוא צופה שהאינפלציה העומדת כיום על 6.8% תחזור ליעד הפד של סביב 2% בטווח ממוצע בסוף 2022 - "זה היעד שלנו ואני מאמין כי נעמוד בו". פאוול הוסיף כי "הפד ישתמש בכלים שלו למנוע 'התבצרות' של האינפלציה".
פאוול חזר והדגיש כי כרגע התוכנית היא לסיים עם רכישות האג"ח באמצע מרץ 2022: "יתכן כי נסיים עם רכישות האג"ח לפני מרץ אבל בכל מקרה לא נתחיל להעלות את הריבית לפני שאנחנו מסיימים עם הרכישות". פאוול אמר כי הוא מרוצה מהתאוששות שוק העבודה ואמר כי "הכלכלה תגיע לתעסוקה מלאה עד סוף 2022".
בה בעת, היו"ר ציין כי "האפשרות של העלאת ריבית לפני ששוק העבודה יהיה במצב של תעסוקה מלאה - אפשרית בהחלט". היו"ר אף הוסיף כי "חזרה לשיעור השתתפות גבוה בשוק העבודה יכולה לקחת זמן".
לבנק המרכזי בארה"ב יש חופש בכל הנוגע לכמה ניתן להעלות את הריבית בכל הודעה. עם זאת, סביר להניח כי אם לא יקרה משהו דרמטי, גובה הריבית יעלה בכל החלטה בשיעור של 0.25%. לכן, בהתחשב בכך שהריבית כיום בארה"ב נמצאת ברמה אפסית, שיעור הריבית בסוף 2023 צפוי לעמוד על 1.5%.
בהחלטת הריבית הקודמת של הבנק, בתחילת נובמבר, הודיע הפד לראשונה על צמצום תוכנית הרכישות, שכללה רכישות אג"ח ב-120 מיליארד דולר מדי חודש. הפד הודיע אז על צמצום של 15 מיליארד דולר בחודש - 10 מיליארד דולר באג"ח ו-5 מיליארד דולר באג"ח מגובה משכנתאות. בקצב הזה, תוכנית הרכישות צפויה להסתיים באמצע 2022.
הפד העלה את תחזיות האינפלציה ל-2022 לרמה של 2.6% מהתחזית הקודמת לאינפלציה של 2.2%. הפד מעריך שקצב הצמיחה של הכלכלה האמריקאית יירד ל-4% בשנה הבאה, לעומת תחזית מוקדמת לצמיחה של 5.5%.
הבנק שוב השמיט את המילה "חולפת" בהתייחסותו לאינפלציה, לאחר שבשלבים מוקדמים יותר של המגפה השתמש בה.
"חוסר איזון בהיצע וביקוש, הקשור למגפה ולפתיחה המחודשת של הכלכלה, ממשיך לתרום לרמות גבוהות של אינפלציה", כתב הפד בהצהרה שהתלוותה להחלטת הריבית. עוד כתב הבנק כי "צמיחה במשרות הייתה יציבה בחודשים האחרונים, וכן שיעור האבטלה ירד באופן משמעותי".
קודמתו של פאוול בתפקיד, ג'נט ילן (כיום שרת האוצר), שסגרה את תוכנית ההרחבה הכמותית השלישית שהוביל הפד בתגובה למשבר הפיננסי, החלה לצמצם את המאזן בספטמבר 2017 - היה זה כשהריבית הועלתה ל-1%-1.25% והסכום במאזן עמד על 4.9 טריליון דולר.
מאז עברו הרבה מים בירקון: הסכום במאזן הפד שעמד בינואר 2020 - רגע לפני המגיפה - על 4.1 טריליון דולר, עומד היום לאחר רכישות הענק של הפד על 8.7 טריליון דולר. במסיבת העיתונאים הערב אמר היו"ר כי יש הבדלים בין שתי התקופות, ושאכן הנושא עלה לדיון בוועדת השוק החופשי - אך עדיין מוקדם מדי לקבל החלטות.