לפעמים הכל מופתעים גם כאשר קורה מה שהיה צפוי לקרות, על פי כל החזאים והמומחים, בוודאות. "פתאום" - דווקא בליל תשעה באב - מורידים לכלכלת ישראל את דירוג האשראי. מדובר בבשורה רעה מאוד לכלכלה הישראלית, אלא שגם עכשיו כלל לא ברור אם קברניטי המשק לוקחים את העניין ברצינות, ועל פי התגובה של שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', להחלטה של סוכנות שלישית להוריד את דירוג האשראי של ישראל - ספק אם אנחנו צפויים לראות איזשהו שינוי לטובה במדיניות גם בהמשך.
הנה כמה ציטוטים מתגובתו הלילית על החלטת חברת פיץ':
"הורדת הדירוג בעקבות המלחמה והסיכונים הגיאופוליטיים שהיא מייצרת היא טבעית": לא, אדוני השר. אמנם המלחמה עומדת בבסיס ההחלטה להוריד את הדירוג, אבל גם במסגרת הדוח מציינים כלכלני החברה כי הממשלה צריכה לייצר תקציב אחראי לעת מלחמה. גם בחברות הדירוג, כמובן, מבחינים בהעברות של מיליארדי שקלים במסגרת הסכמים קואליציוניים למשרדי המורשת והמשימות הלאומיות ולמי שאינם לומדים לימודי ליבה ולא תורמים שקל למשק, במקום לקצץ במקומות שאפשר.
"כלכלת ישראל חזקה ואנו מנווטים אותה נכון ובאחריות". לא, כבוד השר. ממשלה שלא מקיימת דיון כלכלי אחד במשך חודשים ושלא מייצרת תוכנית חירום כלכלית להצלת המשק לא מנהלת את הכלכלה באחריות. ולראיה, תוכנית החירום שמגבשים בכירים באוצר ללא השתתפותו של השר, בתקווה שהוא יאמץ חלק מההחלטות.
"המדדים הכלכליים מצביעים על חוסנו של המשק ועל אמון גבוה שאנו זוכים לו בשווקים". גם לא, אדוני השר סמוטריץ'. המשק סופג מכות, הגירעון בתקציב הממשלה מטפס לשיאים חדשים, האינפלציה עוד כאן והצמיחה נמוכה. ולא רק זאת, המשקיעים, שמבינים היטב את מה שמתרחש במשק הישראלי, כבר הוציאו 50 מיליארד שקל מהבורסה בישראל, שמפגרת בעשרות אחוזים אחרי בורסות העולם, שדווקא זינקו לשיאים ברוב החודשים האחרונים.
ועוד מתגובת השר בליל הצום: "בע"ה אנחנו ננצח את המלחמה בכל החזיתות ונעלה את המשק ממלחמה למסלול צמיחה. נעביר תקציב אחראי תוך שמירת מסגרות פיסקליות וקידום מנועי צמיחה". אדוני השר, זה ממש לא בכיוון. זה בדיוק הפוך. הרי אתה מעכב את דיוני התקציב, שאמור היה להיות מאושר כבר מחרתיים, ב-15 באוגוסט, סופית בממשלה, על פי לוח זמנים שהממשלה שבה אתה חבר קבעה עוד לפני חודשים רבים. ואילו מסגרות בדיוק נשמרו? הגירעון כבר הגיע ל-8.1%, ובחברת הדירוג צופים כעת שהשנה תסתיים עם גירעון של 7.8% - הרבה מעל היעד של 6.6%.
לסיום, השר סגר את תגובתו עם עוד אמירה שהפער בינה לבין המציאות לא יכול היה להיות גדול יותר: "מהר מאוד גם דירוג האשראי ישוב לעלות". אדוני השר, בכל דוחות חברות הדירוג כתוב במפורש שהתחזיות הן שליליות. המשמעות: הן עלולות בקרוב מאוד להוריד עוד את דירוגה של ישראל, ובטח לא להעלות אותו.
גם בתגובה של ראש הממשלה, שיצאה אחרי יותר מ-14 שעות מאז ההחלטה, הועברו מסרים דומים. בתגובה הקצרה שהוציאה הלשכה נכתב: "הכלכלה הישראלית איתנה ומתפקדת היטב. הורדת הדירוג הינה תולדה של התמודדות ישראל עם מלחמה רב-זירתית שנכפתה עליה. הדירוג יעלה שוב כשננצח - ואנו אכן ננצח".
ומה באמת חושבים ומדגישים בדוח הלילי כלכלניה המנוסים של חברת הדירוג פיץ' על ניהול הכלכלה הישראלית על יד ממשלת ישראל? "הקיטוב הפוליטי ושיקולים הנובעים מצרכים פוליטיים וקואליציוניים עלולים להוות סיכון לתחזיות החברה", נכתב בדוח.
9 באב של המשק הישראלי
כלכלת ישראל מנוהלת בחודשי המלחמה רע מאוד. הממשלה לא עושה כמעט דבר להקטנת הגירעון והורדת הדירוג תקשה עוד יותר על המדינה להחזיר את חובותיה העצומים. הרי לזה בדיוק נועד הדירוג שמפרסמות חברות דירוג האשראי - להזהיר מפני אי יכולת, חלילה, לעמוד בהחזר חובות. ראו למשל את יוון בעשור הקודם.
לא, אנחנו ממש עוד לא שם. אולם החברות עצמן, בכל הדוחות שפרסמו בעשרת החודשים האחרונים, קובעים מפורשות: ממשלת ישראל לא מבצעת את מה שהיה עליה לעשות – פעולות דחופות ומהלכים מיידיים לבלימת הגידול בגירעון והעברת כספים ליעדים הנכונים.
הדוח הנוכחי של חברת פיץ' בא, לצערנו, בדיוק במועד הנכון כל כך לעמוד ולהתריע בשער - תשעה באב. חורבן הבית מלפני אלפיים שנה עלול להתרחש הפעם ב"בית מקדש" אחר לחלוטין, המשק הישראלי. ממשלה שמקווה ביום המיוחד הזה שבעזרת השם הכל יסתדר, חייבת לבצע פעולות ולו רק כדי שהשם יוכל לעזור.
אולי, דווקא "המכה" שניחתה בלילה האחרון על ממשלת ישראל, במועד כל כך היסטורי - הורדה שלישית של דירוג האשראי תוך חצי שנה - תגרום למה ששום גורם ישראלי, כמו האופוזיציה וכלכלני צמרת בארץ ובעולם לא הצליחו בו: לשכנע את נתניהו וסמוטריץ' לקחת את העניין הכלכלי ברצינות ולהכריז תוך שבועות ספורים על תוכנית חירום כלכלית ועל הכנה מסודרת של תקציב המדינה לשנת 2025, כולל חוק הסדרים מעובה ורפורמות דחופות. ונאמר אמן.