אחרי שורה של נתונים בינוניים להייטק הישראלי, בעיקר מבחינת ירידה בהשקעות וסטגנציה בגידול בעובדים בענף - דוח האקזיטים השנתי של פירמת ראיית החשבון והייעוץ PwC Israel, שמתייחס ל-2024 מצביע דווקא על חוזקת ההייטק הישראלי מבחינת רכישות, מיזוגים והנפקות. מהדוח עולה זינוק של כ-78% בהיקף הכספי של עסקאות הרכישה וההנפקות שיצאו לפועל השנה בחברות ההייטק הישראליות. ההיקף הכספי הכולל שלהן מסתכם כ-13.4 מיליארד דולר, לעומת 7.5 מיליארד דולר אשתקד.
דוח האקזיטים מתייחס רק לעסקאות של יותר מ-10 מיליון דולר, שנסגרו עד לתאריך 8 בדצמבר. הוא מונה 53 עיסקאות כאלה לעומת 45 שיצאו לפועל ב-2023. גודל עסקת רכישה והנפקה ממוצעת נאמד השנה ב-252 מיליון דולר - עלייה של 51% לעומת 167 מיליון דולר אשתקד.
1 צפייה בגלריה
עובדים משרד
עובדים משרד
עובדים משרד
(צילום: shutterstock)
ככלל, 2024 מסתמנת כשנה הטובה ביותר בשוק המיזוגים והרכישות בעשור האחרון: כשמנטרלים את ההנפקות ומתייחסים לרכישות בלבד, ערכן הכולל של עסקאות הרכישה מציג עלייה דרמטית אף יותר, של כ-152%. מדובר ב-47 עסקאות רכישה בשווי כולל של כ- 12.6 מיליארד דולר, כשגודל העסקה הממוצעת נאמד ב-268 מיליון דולר. מבחינת כמות עסקאות הרכישה מדובר בעלייה של כ-9% אפילו מול 2021, שנחשבה כשנת השיא בהייטק הישראלי.
לדברי ירון וינצבליט, שותף הייטק וראש תחום הביקורת ב-PwC Israel: "ברקע המלחמה ובצל אתגרים פנימיים וגלובליים, ב-2024 תעשיית ההייטק הישראלית מציגה תמונת התאוששות עם מגמת עלייה משמעותית".

הסייבר עדיין בראש

תחום הסייבר בהייטק הישראלי המשיך להוביל גם השנה באקזיטים, אך לצידו נראות כבר חברות מעולמות ה-AI, תוכנה לתאגידים, מדעי החיים והאינטרנט. בולטת גם העלייה בעסקאות "כחול לבן" - חברה ישראלית שרוכשת ישראלית אחרת - הנאמדות השנה ב-28%. לפי וינצבליט, זהו נתון המעיד על חוסן התעשייה והרוח היזמית בארץ.
רף מיליארד הדולר בתמורה לרכישה נחצה השנה פעמיים, בעסקות הענק בהן נרכשו חברת התוכנה Own וחברת האינטרנט Resident Home. אולם השלוש הבאות בעשירייה המובילה - ביוקאץ', Run:ai וסופרפליי - חצו את ה-700 מיליון דולר, ושלוש הבאות אחריהן - V-Wave, ואריסייט ו-HiredScore - עברו את 500 המיליון. אלה הם סכומים שעד לפני שנים ספורות נחשבו דמיוניים כשווי של חברת הייטק ישראלית. רוב העסקאות (23, שהן 44%) היו בטווח שבין 100 ל-500 מיליון דולר.
ה-Top 10 - עסקאות הרכישה המובילות ב-2024
מבין החברות הרוכשות הפועלות בחו"ל - האמריקניות הובילו השנה עם 31 עסקאות (כ-58% מהמספר הכולל). עלייה נרשמה בכמות עסקאות "כחול לבן", שבהן גם הרוכשת וגם הנרכשת בעלות הן זיקה משמעותית לישראל - 15 עסקאות לעומת 11 בשנה שעברה (כ-28% ממספר העסקאות הכולל).
לעומת המיזוגים והרכישות - שוק ההנפקות דשדש ב-2024, עם שש עסקאות הנפקה בלבד, כאשר אחת מהן נערכה בבורסה הישראלית והשאר בארה"ב. נרשמה גם ירידה משמעותית של כ-70% בשווי הכולל של עסקאות הנפקה - 781 מיליון דולר לעומת 2.5 מיליארד דולר ב-2023.
בחלוקה למגזרים, מגזר המחשוב והתוכנה לתאגידים מוביל עם כ-67% מכלל העסקאות. מגזר מדעי החיים בולט גם הוא, והמגזרים בהם לא נרשמו עסקאות בכלל הם התקשורת והמוליכים למחצה.
וינצבליט: "זוהי שעת כושר עבור התעשייה, שהוכיחה נחישות ועמידות יוצאת דופן, ועבור המדינה עצמה, למנף את המומנטום. לשמר את היתרון היחסי ולתרגם את בשלות מגזר הטק להישגים בינלאומיים באמצעות התוויית אסטרטגיה ארוכת טווח ברמה הלאומית והחברתית".