מנזקי "חרבות ברזל": יצרנית הרובוטים חברת הסטארט אפ ביוניק-הייב, שזכתה בינואר 2021 לתהילה לאחר שיזם הטכנולוגיה אילון מאסק שיבח את הטכנולוגיה שלהם ב-X (טוויטר לשעבר), צברה חובות של כ-66 מיליון שקל ופנתה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בבקשה שיורה על פירוקה וכן יוציא לה צו פתיחת הליכים ומינוי נאמן זמני. מאסק, לפי פרסום בכלכליסט בינואר 2021, הגיב לסרטון שפורסם שבו תוארה הטכנולוגיה הרובוטית של החברה וקבע כי מדובר ב"עתיד הרובוטים".
השופט יעקב פרסקי נעתר לבקשת החברה והוציא לבקשתה צו הקפאת הליכים. משמעות הצו הינה כי לא ניתן לפתוח בהליכים משפטיים כנגד החברה ואין לפרוע חובות של החברה. כמו כן קבע השופט כי יש למנות נאמן זמני כפי שביקשה החברה וזהותו תקבע בדיון מחר (יום שני).
1 צפייה בגלריה
הרובוטים של ביוניק-הייב
הרובוטים של ביוניק-הייב
הרובוטים של ביוניק-הייב
(מתוך הבקשה שהוגשה לביהמ"ש)
החברה מציינת כי התדרדרותה הכלכלית נבעה באופן ישיר ממלחמת חרבות ברזל ומהשפעותיה ההרסניות על המשק ככלל ועל שוק ההייטק שנשען על גיוסי השקעות בפרט. למרות ניסיונותיה הרבים, התקשתה החברה להתאושש, וצינור החמצן שלה - גיוס כספים ממשקיעים זרים - נגדע, בין היתר בהיעדר רצון להשקיע בחברה ישראלית תוך כדי מלחמת חרבות ברזל. בנוסף, ובשל נסיבות נוספות אשר רובן ככולן קשורות למלחמה, הגיעה החברה למחסור תזרימי אשר אינו מאפשר את המשך פעילותה ועמידה בהתחייבותה.

החברה ,ביוניק-הייב (Bionic Hive) היא חברת הזנק פרטית וישראלית אשר ממוקמת בעיר שדרות. היא הוקמה בשנת 2014 על ידי לירן רייזר, תושב חבל הבשור בעוטף עזה ותומר עמית. בשיאה העסיקה החברה 30 עובדים. החברה מציינת כי בין יתר המשקיעים המשמעותיים שהשקיעו בה נמנית ענקית המסחר האלקטרוני המקוון אמזון.
במסגרת הבקשה ציינה החברה כי מאז היוסדה ע"י יזמים מחבל הבשור בעוטף עזה בשנת 2014 פעלה החברה בפיתוח מערכת רובוטית למחסנים ומערכי לוגיסטיקה ונחשבה כ"עתיד הרובוטים". המוצר אותו פיתחה החברה הוא מערכת רובוטית בשם SqUID, שבמהותה מתפעלת מערך רובוטים אוטומטיים ואוטונומיים המיועדים לאיסוף, סידור ופיזור של מוצרים במחסנים לוגיסטיים.
החברה באמצעות עוה"ד מזל מרו וגיא אזולאי ממשרד אגמון עם טולצ'ינסקי מציינת כי "ייחוד המערכת הוא ביכולת להפוך מחסן ידני הבנוי עבור אנשים למחסן אוטומטי בהשקעה מינימלית ובאופן המשלב פעילות כוח - אדם אנושי ורובוטים. רובוטים חכמים אלו מנווטים עצמאית על רצפת המחסן וכאשר הם נדרשים לעלות לגובה הם מתחברים למסילות המותקנות על המדף ובכך מחליפים כוח אדם בפעולות ליקוט, ארגון ואחסנה בכל גובה ולכל מקום".
עוד עולה כי מהקמתה גייסה החברה ממשקיעים כ-15 מיליון דולר ועוד כ-3 מיליון דולר מרשות החדשנות. נכון למועד זה ברשות החברה כ-30 רובוטים בעלי פוטנציאל עסקי רב, כך על פי החברה.
החברה מוסיפה כי ערב המלחמה היא הייתה במשא ומתן מתקדם לחתימה על הסכמי השקעה נוספים וכן על הסכמים עם לקוחות קיימים בדבר הפצה מסחרית של הדור החדש של מערכת רובוטים, אלא שמיד עם פרוץ המלחמה הופסקה העבודה ממשרדי החברה בשדרות כאשר האזור הוכרז כשטח צבאי סגור וחלק מעובדי החברה גויסו. במקביל, פונו מבתיהם חלק נכבד מעובדי החברה, לרבות שניים מן המייסדים. במסגרת הבקשה מציינת החברה שלצד נכסים יש לה חוב של כ-66.6 מיליון שקל שמרביתו (כ-65 מיליון שקל) הינו למשקיעים שונים, לעובדים כ-700 אלף שקל, לרשויות כ-200 אלף שקל ולספקים כ-546 אלף שקל.