ציון נכשל: רוב מוחלט של קבלנים הפועלים בתל אביב והמרכז סבורים שהמדינה כשלה קשות בטיפול בענף בשנה האחרונה, כך עולה מסקר נרחב שנערך בקרב כ-450 קבלנים ויזמים מקרב חברי ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז. שאלות נוספות בסקר עסקו בפעילות הקבלנים בעיר תל אביב ובמחירי הדירות.
התשובות מספקות תמונה מורכבת לגבי השפעת המלחמה על שוק הדיור ועל תפיסת הקבלנים והיזמים את יחסי הגומלין עם עיריית תל אביב והועדה המקומית לתכנון ובניה. הסקר נערך לקראת כנס "תוכניות העתיד של תל אביב" אותו יקיים לקראת סוף החודש מרכז הנדל"ן בשיתוף עיריית ת"א-יפו.
נתחיל מהמאקרו, והשאלה שביקשה מהקבלנים להעניק למדינה ציון על טיפולה בענף הנדל"ן ובנייה מאז פרצה המלחמה. כאמור, הרוב המכריע של הקבלנים והיזמים העניקו לממשלה ציון נכשל. 76% בחרו בתשובה "ציון גרוע", 16% בחרו בציון "לא מספיק" ורק 8% העניקו לממשלה את הציון "טוב". נזכיר כי אחת המצוקות הגדולות בענף קשורה להיעדר ידיים עובדות ולעובדה שמאז ה-7 לאוקטובר לא חזרו פלסטינים לעבוד בענף הבנייה. על אף הכרזות של הממשלה והחלטות שהתקבלו, גם היום למעלה משנה מאז פרצה המלחמה טרם הגיעו לישראל די עובדים זרים שיוכלו להשלים את הפער.
1 צפייה בגלריה
בנייה בתל אביב
בנייה בתל אביב
בנייה בתל אביב
(צילום: ירון ברנר)
שאלה נוספת בסקר התייחסה לפעילות הקבלנים אל מול העירייה והוועדה המקומית לתכנון ובנייה וכיצד הם מגדירים את ההתנהלות בתקופת המלחמה. בניגוד לתשובות הנחרצות הנוגעות לתפקוד הממשלה, במקרה של העירייה התשובות מתונות יותר. 44% מהנשאלים הגדירו את ההתנהלות כסבירה, 36% הגדירו אותה כגרועה, 16% גרועה מאוד ורק 4% העניקו לעירייה ולוועדה המקומית את הציון "טוב מאוד".
בהמשך לאי שביעות הרצון של חלק מהקבלנים והיזמים מיחסי הגומלין מול העירייה שאלה נוספת בסקר בדקה האם היקף הפעילות של הנשאלים בעיר פחתה במהלך השנתיים האחרונות. התשובות מעלות כי על אף אי שביעות הרצון נראה שהקבלנים לא ממהרים לעזוב. כך, 28% מהנשאלים השיבו כי היקף הפעילות לא השתנה ולא פחות מ-41% מהנשאלים השיבו כי היקף הפעילות דווקא גדל. באותו הזמן, 22% מהנשאלים השיבו כי היקף הפעילות פחת במידה מסוימת, ו-10% אף הצהירו כי היקף הפעילות פחת מאוד.

המחירים צפויים לעלות

עוד במסגרת הסקר נשאלו הקבלנים איזה אזור בעיר תל אביב צפוי לעמוד בפני תנופת פיתוח משמעותית בשנים הקרובות. 40% מהנשאלים סימנו את צפון העיר כיעד לפיתוח המשמעותי, 25% התייחסו לדרום ו-25% נוספים למזרח העיר. שאר המשיבים בחרו את יפו (5% מהנשאלים) ומרכז העיר (5% מהנשאלים) כאזורים הצפויים להתפתח משמעותית.
לבסוף, נשאלו הקבלנים גם על מחירי הדירות בתל אביב ומה הם צופים שיקרה להם ב-3 השנים הקרובות. התוצאות לא מעודדות. 45% מהנשאלים סבורים שהמחירים צפויים לעלות ב-10% עד 20%, 45% השיבו כי המחירים יעלו בעד 10%, 7% מהנשאלים השיבו שהמחיר יישאר כפי שהוא היום ורק 3% מהנשאלים בחרו בתשובה שמחירי הדירות יאמירו בלמעלה מ-20%.
עמית גוטליב יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז ת"א והמרכז מציין בהתאם לממצאי הסקר: "תל אביב נמצאת ברמת תכנון ואורבניות אחרת משאר הארץ.
עמית גוטליב יו"ר ארגון קבלני תל אביב והמרכז עמית גוטליב צילום: ענבל מרמרי
מצד אחד מדובר בכבוד גדול, מצד שני יש כאן אחריות משמעותית שמקבלי ההחלטות בעיר צריכים לקחת בחשבון ולהיות ערים אליה. מטרת הסקר היא לשקף לעיריית תל אביב את תפיסת הקבלנים והיזמים לדרך העבודה בעיר. אם מדיניות העירייה גרמה לכך ששליש מהקבלנים והיזמים העובדים בעיר החליטו לצמצם את פעילותם ולהתרחב אל מחוץ לעיר זה אומר דרשני. ברגע שעובדים במשותף עם רצון להשתפר וללמוד אפשר להגיע לעמק השווה ולהמשיך לפתח ולקדם את העיר. לא תמיד צריך להסתמך על טבלאות אקסל, לפעמים יציאה אחת לשטח והבנת המציאות מבעד למסכי המחשב יכולה לפתור המון משברים".
לדברי מנכ"ל ובעלים מרכז הנדל"ן דן קצ'נובסקי:
דן קצ'נובסקידן קצ'נובסקיצילום: דרור סיתהכל
"הנתון העולה מהסקר ולפיו על אף כל הבעיות הקשות שעמם מתמודדים הקבלנים הפועלים בתל אביב, עדיין בשורה התחתונה יש יותר קבלנים שהרחיבו את פעילותם בעיר מאשר קבלנים שצמצמו בה פעילות, מלמדת על העוצמות של שוק הנדל"ן בעיר ורמת הביקוש למגורים בה. על פניו, המשבר בהיי-טק ובריחת ההשקעות מישראל שפגעו בראש ובראשונה בשוק התל-אביבי, הזיקו ליזמים הפועלים בעיר. אך יש לכך גם צד חיובי, והוא תיקון המחירים שהעיר חווה כיום, ושנדרש לה. טוב ורצוי שתל אביב תדע להציע גם דירות בטווחים של 3 ו-4 מיליון שקלים, לצד 'שוק ה-5 מיליון ומעלה' שהתפתח בה בשנים האחרונות".