ועדת הכספים בראשות ח"כ אלכס קושניר אישרה היום (ב'), לקריאה שנייה ושלישית את חוק המענקים לעסקים בגין תקופת האומיקרון. המענק, שמגיע בעקבות גל האומיקרון שהביא לתחלואה גבוהה שגרמה להיקף רחב של ימי מחלה ובידוד במשק, נוגע לעסקים עם מחזורים של בין 18 אלף ל-60 מיליון שקל, שנפגעו בחודשים ינואר-פברואר לעומת ינואר-פברואר 2019 וספגו ירידה במחזור עסקיהם, והוא מגיע בצורה של מענק יחיד.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לגבי עסקים קטנים עם מחזור של עד 300 אלף שקל בשנה הרלוונטית, הוסכם לדרישת הוועדה על הורדת אחוז הפגיעה המזכה במענק, וזה יעמוד על 25% במקום 35% בנוסח החוק המקורי. עוד סוכם לדרישת הוועדה כי לעניין עסקים אלה, יעלה סכום המענקים ב-15% על הסכום שהוצע בנוסח החוק המקורי, כך יעמוד גובה הפיצוי על 4,350 שקל עד 9,350 שקל לעסק, במקום 3,000 שקל ל-8,100 שקל בנוסח החוק המקורי. גובה המענק משתנה לפי גובה המחזורים של העסק, בקבוצות של 50 אלף שקל.
לגבי עסקים עם מחזור שנתי של 300 אלף שקל עד 60 מיליון – המענק יחושב לפי גובה הפגיעה במחזור העסק, כאשר הזכאות היא מפגיעה המתחילה ב-25% ירידה במחזור העסק בתקופה הרלוונטית לעומת תקופת הבסיס, במקום 35% בנוסח החוק המקורי, כאשר ככל שאחוז הפגיעה גדל, כך גדל אחוז הפיצוי. המענק המרבי שאפשר יהיה להגיע אליו יהיה של 20% מהמחזור הדו-חודשי בתקופת הבסיס, וסכום המענק המרבי יכול להגיע עד 600 אלף ולא יפחת מ-9,350 שקל, כאשר גם סכום המינימום הוגדל בעקבות עדכון הפיצוי לעסקים הקטנים, כאשר זה עמד בנוסח החוק המקורי על 8,600 שקל.
לגבי איחוד עוסקים נקבע כי גובה המחזור המרבי לזכאות למענק יעמוד על 150 מיליון שקל. בנוסף, שונה התנאי לעניין עסקים שחילקו דיבידנד, כאשר בנוסח החוק המקורי כל חלוקת דיבידנד בשנים 2020-2021 פסלה זכאות של עסק מקבלת המענק, לאור הערות חברי הכנסת והעסקים כי ייתכן מאוד כי חלוקה כזו נעשתה על רקע רווחים שקדמו לקורונה ונצברו בשנת 2019, שונה נוסח החוק ונקבע כי תתאפשר חלוקת דיבידנד וזכאות תישלל רק ברגע דיבידנד שחולק בתקופה הזו גבוה מהרווחים הנצברים של החברה נכון לסוף 2019.
עוד נקבע כי עסק לא יהיה זכאי למענק במידה שמחזור העסקים שלו, בתוספת המענקים שקיבל בגין מגפת הקורונה בשנת 2021, הביאו אותו לגידול של 15% במחזור העסקאות ב-2021 לעומת מחזור הבסיס שלו, זאת בניגוד לגידול של 10% בלבד בנוסח החוק המקורי, כאשר השינוי הוכנס לדרישת הוועדה.
בנוסף בנוסח המקורי צוין כי עסקים שדיווחו על אפס הכנסות במחזור עסקי במשך שלושה חודשים-אוקטובר, נובמבר, דצמבר 2021 לא היו זכאים למענק. לדרישת הוועדה שופר המתווה כך שרק עסקים שדיווחו על ארבעה חודשים על מחזור אפס, מחודש ספטמבר לא יהיו זכאים, כאשר תתאפשר זכאותם אם דיווחו מחזור מעל אפס בחודשים מרץ-אפריל 2022.
עוד נקבע כי לטובת משרתי מילואים או אישה בחופשת לידה שלא עבדו בגין כך שבעה ימים בחודש בתקופת הבסיס, לא יכללו חודשים אלה בחישוב תקופת הבסיס.
לטובת עסקים חדשים נקבע כי לחישוב מחזור הבסיס של עסקים שנפתחו במהלך שנת 2019, יתווספו החודשים ינואר-פברואר 2020. עבור עסקים שנפתחו בשנת 2020, החודשים ינואר- פברואר 2021, לא יחשבו למחזור הבסיס, נוכח כך שבתקופה זו חלה ירידה במחזורים בעקבות נגיף האומיקרון.
בתום עשרה דיונים, ולאחר שנדחו מאות הסתייגויות שהגישה, משכה האופוזיציה את יתרת ההסתייגויות, והותירה מספר הסתייגויות עקרוניות. במהלך הדיון, ח"כ ינון אזולאי הודיע מטעם האופוזיציה כי "החלטנו למשוך את כל ההסתייגויות והרביזיות, למעט מספר הסתייגויות בודדות שנציין מה הן. תרצו להרחיב את הזכאות לעסקים ולהכליל לפי בקשתנו גם עסקים עם מחזור של עד 80 מיליון שקל, תעשו את זה, נביא את ההסתייגות הזו להצבעה במליאה, יעבור יעבור, לא יעבור, לא יעבור, ידינו נקיות, נוכל לומר שעשינו את כל שיכולנו למען העסקים".
יו"ר הוועדה, ח"כ קושניר הודיע כי הוא מגיש רביזיה על כל החוק, על מנת לבחון את הסתייגויות האופוזיציה. "הרציונל היה להביא את המענק המלא והמדויק ביותר", אמר.
לדברי גורמים במשרד האוצר ובוועדת הכספים של הכנסת, מובטח רוב למענק האומיקרון בקריאות שנייה ושלישית בכנסת אחרי שהוכנסו שינויים בחוק לבקשת חברי כנסת מהאופוזיציה שהודיעו שיתמכו בו במליאה. זאת למרות שראש האופוזיציה, ח"כ בנימין נתניהו, הודיע בשבוע שעבר כי האופוזיציה תצביע באופן גורף "נגד כל הצעת חוק שתגיש הקואליציה".
ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, אמר כי "החקיקה תאפשר לבעלי העסקים, שנפגעו כתוצאה מגל האומיקרון, לקבל סיוע ראוי, כפי שהובטח על ידי שר האוצר. זאת הייתה לידה לא קלה, אבל אני גאה בתוצאה, כי אחרי עבודה מקצועית של חודשים ארוכים והשקעה של עשרות רבות של שעות דיונים, בהם ירדנו לפרטי פרטים, ועם תמיכה גבית של סגן השר קארה - הצלחנו לטייב מקצועית את החקיקה לסיוע לעסקים, וזה לא מובן מאליו, שמרבית המלצותינו המקצועיות התקבלו על ידי שר האוצר ויו"ר ועדת הכספים, כאינסטנציה מקצועית וכמי שבפועל מייצגים את מרבית העסקים הקטנים והבינוניים, ומלווים אותם ביום יום ולאורך כל משבר הקורונה".