בעקבות המתיחות הפוליטית הגוברת בארצות הברית, בטח אחרי בחירתו אתמול של דונלד טראמפ לנשיא האמריקני בפעם השנייה, והזעזועים החברתיים העמוקים, יותר ויותר אמריקנים בוחנים אפשרות להגר לקנדה. נתוני גוגל טרנדס מראים זינוק משמעותי בחיפושים אחר "מעבר לקנדה", שהחלו לאחר העימות הטלוויזיוני בין הנשיא היוצא ג'ו ביידן לטראמפ, כשביידן נראה מבולבל מאוד לאורך השידור, כך לפי דיווח ב-Business Insider.
מהלנה-רי ג'ונסון, אישה שחורה בת 42, מייצגת את גל ההגירה הזה. ג'ונסון, שגדלה בדרום ארצות הברית ועברה ללוס אנג'לס, החליטה בשנת 2018 לעבור לקנדה עם בן זוגה. "רציתי לחיות במקום שבו המדינה לא נמצאת במלחמה מתמדת," היא מסבירה. "זהו מקום בו אני מרגישה בטוחה יותר עם משפחתי".
לפי נתוני ממשלת קנדה, בין השנים 2015 ועד הרבעון השלישי של 2024, קיבלו 93,095 אמריקנים תושבות קבע בקנדה. המספרים עולים בהתמדה: מ-7,655 ב-2015 ל-10,640 ב-2023, כאשר השיא נרשם ב-2021 עם 11,955 מהגרים.
אולם החיים בקנדה אינם מושלמים. יותר ויותר אמריקנים מדווחים על הקשיים הכלכליים שבמעבר. כך למשל, כריס אולט (40), שעבר מפורטלנד לוויקטוריה, וסיפר שהדירה שלו בארה"ב בבניין מגורים עלה 265 אלף דולר, ואילו אותה דירה בקנדה עולה בין חצי מיליון ל-900 אלף דולר, כאשר בתים פרטיים כבר עולים סביב מיליון דולר.
האמריקנים שעברו לקנדה מספרים שהשירות הרפואי בקנדה הוא חינם עבור אזרחים ותושבי קבע, או בעלות נמוכה מאוד. מצד שני, זמני ההמתנה לטיפולים רפואיים ארוכים במיוחד, עם תורים שיכולים להגיע לשנה וחצי עבור ניתוחים לא דחופים. המצב כל כך חמור עד כדי כך שאנשים נאלצים לטוס למדינות אחרות, כולל בחזרה לארה"ב, כדי לקבל טיפול רפואי סביר.
עם זאת, המהגרים מדווחים על יתרונות משמעותיים. מערכת החינוך נחשבת איכותית יותר, והביטחון האישי גבוה יותר, בעיקר בכל מה שקשור לעניין רישוי הנשק, שהוא פרוץ לגמרי בארה"ב, ומעלה חשש גדול אצל הורים ששולחים ילדים למסגרות החינוך נוכח תקריות הירי, שהפכו כבר לדי שכיחות.
אז אמנם קנדה מהווה פתרון אטרקטיבי לאמריקנים שמחפשים שינוי נוכח התנודות הפוליטיות במדינה והחשש לביטחון האישי שלהם, אבל היא לא אוטופיה. גם במדינה השכנה יש לא מעט מורכבויות ואתגרים כלכליים, חברתיים ותרבותיים.