"סירובו של הבנק להעברת כספים מחשבונו של אברמוביץ' לחשבון זק"א מהווה סירוב סביר. כל עוד אברמוביץ' נכלל ברשימות הסנקציות ולא קיבל היתר להעביר כספים מחשבונו, הרי שאין לבנק כל אפשרות לאשר את העברת הכספים כמבוקש בתביעה העיקרית". כך השיב בנק מזרחי-טפחות לבית המשפט בעקבות תביעה שהגישו בשבוע שעבר איש העסקים רומן אברמוביץ' וזק"א נגד הבנק בטענה כי הוא מונע כביכול העברת תרומה בסך 8 מיליון שקל מאברמוביץ' לזק"א לטובת פעילותם במלחמה והיערכותם להמשכה.
הבנק מדגיש באמצעות עוה"ד שרון לובצקי הס ויניב הולצמן ממשרד עמית פולק מטלון ושות' כי "הבנק פועל ללא לאות לסייע לנפגעים במתקפת הטרור הרצחנית של חמאס שהחלה ב-7/10. חשיבות פעולתה של זק"א ברורה וידועה. אך יחד עם זאת אינו יכול לאשר הפרה של משטרי הסנקציות. הפרת משטרי הסנקציות עלולה לגרום נזקים עצומים הן לבנק ולקוחותיו והן למדינת ישראל עצמה, וזאת במידה שהפרה זו תגרור הגבלות שיוטלו על הבנק ועל יכולתו להמשיך לפעול מול בנקים זרים, על ידי אותם בנקים זרים".
למעשה הבנק טוען כי כל עוד מוטלות על אברמוביץ' סנקציות בינלאומיות המורות על הקפאת נכסיו הרי שבהתאם למדיניות שקבע הבנק בעניין בהתאם להוראות מפורשות של בנק ישראל, הבנק אינו יכול לאשר את העברת הכספים המבוקשת, חשובה ככל שתהיה. הבנק, כך הוסבר לאברמוביץ', "זה מכבר אימץ מדיניות ניהול סיכונים במסגרת החובה שהוטלה עליו על ידי בנק ישראל בעניין, לפיה הבנק ככלל לא יאפשר פעילות בנקאית עם ישויות המופיעות ברשימות סנקציות בינלאומיות אף על פי שהאמור בהן לא חל עליו באופן ישיר".
עוד נטען כי בנימוקי הכללתו של אברמוביץ' ברשימת הסנקציות עולה, "שהסיבות להוספתו לרשימת הסנקציות כוללות את קשריו האדוקים עם פוטין. כן מצוין שם כי קשריו עם פוטין אפשרו לאברמוביץ' לתחזק את עושרו הניכר. בנוסף, אברמוביץ' בעל מניות מרכזי בחברת EVRAZ, אחת ממשלמות המיסים הגדולות ברוסיה. בהתאם הגיעו למסקנה שאברמוביץ' מפיק רווחים מהחלטותיהם של מקבלי המדיניות ברוסיה האחראים גם על המלחמה באוקריאנה. כן יצוין, כי ממש לאחרונה, ב-20 בדצמבר 2023, פורסם כי בית המשפט לצדק של האיחוד האירופי דחה ערעור של אברמוביץ' על הכללתו ברשימת הסנקציות".
נזכיר, כי בתביעה שהגישו אברומביץ' וארגון זק"א, נטען בין היתר כי "עניינו של ההליך שבא לעולם בלית ברירה, הוא בסירובו הבלתי סביר של הבנק לאפשר מתן תרומה לארגון זק"א שנדרשת לארגון באופן בהול, הן על מנת למנוע קריסתו של הארגון והן על מנת לסייע בהתמודדות הנפשית הקשה של מתנדבי הארגון בעקבות המלחמה".
בכתב התביעה דרש אברמוביץ' באמצעות עוה"ד שמוליק קסוטו ובלה פלד לחייב את מזרחי-טפחות להעביר את התרומה לאלתר. ע"פ כתב התביעה, הבנק סירב לבקשה בטענה כללית לפיה חשבונו של אברמוביץ' חסום בשל הסנקציות שהטילו עליו האיחוד האירופי וממשלת בריטניה, ולכן, לגישת הבנק, לא ניתן לבצע בו שום פעולה שהיא.
עוד נטען בתביעה כי ממשלת ישראל לא מטילה סנקציות נגד אנשי עסקים באשר למלחמה באוקראינה וגם ממשלת ארה"ב, בחרה שלא להטיל על אברמוביץ' סנקציות כלשהן.
לפיכך נטען כי עמדת הבנק בעניין חסימת החשבון של אברמוביץ' כנובע מהסנקציות, היא עמדה שגויה.
מנספחים שצורפו לתגובת בנק המזרחי טפחות עולה כי באי כוח אברמוביץ' פנו באוקטובר האחרון לבנק יחד עם הסוכנות היהודית וביקשו מהבנק להעביר סך של כ-19.9 מיליון שקל מחשבונו של אברמוביץ' בבנק לחשבון הסוכנות היהודית. זאת על מנת שהכספים יועברו לקרן הסיוע אשר מגויסת לסיוע לנפגעי מלחמת חרבות ברזל. מנגד באי כוח הבנק השיבו וציינו במכתב כי כספיו של אברמוביץ' בבנק מוקפאים בשל הסנקציות שהוטלו. "כל עוד לא הוסרו הסנקציות בנוגע למרשך (אברמוביץ-ל.ד) לא ניתן לבצע טרנזקציות בכספים שבחשבון הבנק של מרשך. יחד עם זאת ככל שמרשך יוכל להציג לבנק רשיון שיתיר את השימוש בכספים כפי בקשתו של מרשתך, ניתן יהיה לעשות שימוש בכספים שהוא מבקש בהתאם להוראות הרשיון". יש לציין כי בהקשר של התרומה הזו לא נפתח הליך משפטי עד לשלב זה.
עו"ד שמוליק קסוטו, בא כוח אברמוביץ' מסר בתגובה: "מר אברמוביץ' הוא פילנתרופ מוכר שתרם לארגוני צדקה רבים בישראל כבר כמעט 20 שנה. ישראל לא הטילה עליו סנקציות, וכפי שהוכיחו מומחים משפטיים מבריטניה ומהאיחוד האירופי, לסנקציות שהוטלו על מר אברמוביץ' אין אחיזה משפטית בישראל.
"אין בסיס חוקי לבנק לחסום תרומה זו לזק"א שאמורה לחזק את העבודה החשובה של זק"א. התיק הזה לא עוסק בסנקציות, אלא בהחלטת הבנק להיות ביורוקרטית יתר על המידה - ובתוך כך למנוע את ההזדמנות של ארגוני צדקה בישראל לקבל צדקה.
הסנקציות נגד מר אברמוביץ' שהוטלו על ידי האיחוד האירופי ובריטניה הן בעלות אופי פוליטי. כפי שהוכח לאחרונה על ידי בית המשפט הכללי אירופה, הסנקציות נגד מר אברמוביץ' מבוססת אך ורק על כך שבית המשפט מגדיר את מר אברמוביץ' כ'איש עסקים רוסי', שמהווה סיבה מספיקה - על פי תקנות האיחוד האירופי הרחבות מאוד של ימינו - כדי להשאיר את הסנקציות על כנן גם אם אתה בעל מניות פסיבי במגזר עסקי שאין לו שום קשר למלחמה באוקראינה".
פורסם לראשונה: 15:40, 03.01.24