בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר אתמול (ב') הסדר נושים לחברת התיירות "כנפי משק תור" שנקלעה לקשיים ומונה לה ביולי שעבר נאמן. לפי ההסדר, חברת "משקי הקיבוצים" תזרים לקופת ההסדר סך של 40 מיליון שקל, מתוך זה 25 מיליון שקל ישולם לנושים המובטחים, בנק לאומי והבנק הבינלאומי, וסך נוסף של 15 מיליון שקל ישמש לצורך תשלום בשיעור של 65% לנושים האחרים שאינם מובטחים שכוללים ספקים, מלונות, חברות תיירות, עובדים, וגם צרכנים שרכשו חופשה ולא קיבלו תמורה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
חברת כנפי משק עסקה עד חודש מרץ 2020 בענף תיירות הפנים והחוץ. החברה נקלעה לסחרור עסקי שנחשף לראשונה בעקבות פרוץ משבר הקורונה. השופט ברנר ציין בהחלטתו כי בבדיקה שנערכה בעקבות המשבר ביוזמת דירקטוריון החברה, התגלו ממצאים חמורים ביותר. "בקצירת האומר יצויין כי מדובר בניפוח הכנסות תרמיתי שבוצע לאורך שנים רבות בדו"חות הכספיים של החברה, בהם הוצגה יתרת חוב כביכול של לקוחות שסכומה כ-57 מיליון שקל, אשר כל קשר בינה ובין המציאות היה מקרי בהחלט. בנסיבות אלה התברר כי מדובר בחברה חדלת פירעון".
ביולי 2020 הוגשה נגד החברה בקשה למתן צו פתיחה בהליכים על ידי חלק מנושיה ומונה לה נאמן זמני. בנובמבר 2020 ניתן צו פתיחה בהליכים נגד החברה וכן צו לפירוקה ועו"ד קוטלר מונה לנאמן זמני כשהוא מיוצג גם על ידי עוה"ד סיגל רוזן-רכב ודגן פרנקל.
באפריל ובמאי 2021 הגיש הנאמן שורה של בקשות נגד מי שראה כאחראים לקריסתה של החברה (דירקטורים, נושאי משרה ועוד) וביקש לחייב אותם בתשלום סך של 58 מיליון שקל לקופת הפירוק של החברה.
בסופו של דבר ובטרם נדונו הבקשות הללו לגופן, גובשה הצעה להסדר נושים בסך 40 מיליון שקל כאמור ותוכנית שיקום על פיה חברת האם של כנפי משק, בכך, נעתר השופט חגי ברנר לנאמן החברה עו"ד שאול קוטלר.
כנגד תשלום זה יוותרו הנושים האחרים על כל טענה, תביעה או חוב שיש להם כלפי החברה, כלפי דירקטורים ונושאי משרה, כלפי חברת האם, רואי החשבון ועוד.
עוד קובעת הצעת ההסדר כי עם ביצוע התשלומים הנדרשים יסתיים הליך הפירוק והחברה תצא ממנו כשהיא נקיה וחופשיה מכול חוב שהוא (למעט חובות החברה לחברת האם).
אתמול החליט השופט ברנר לאשר את הסדר הנושים למרות התנגדות של שניים: שלומי קדים, מי שכיהן כמנכ"ל החברה טרם קריסתה, ושמוליק שמש, שכיהן כסמנכ"ל הכספים של החברה טרם קריסתה. השניים טענו כי לא יעלה על הדעת שכול מי שגרם לקריסתה של החברה ייצא פטור בלא כלום וכי אין זה ראוי שהם לבדם יוחרגו מגדרה של הגנת ההסדר ויופקרו לגורלם אל מול תביעה של חברת האם.
השופט ברנר החליט כאמור לאשר ההסדר וקבע כי "אין ספק שמדובר בהסדר בעל תועלת כלכלית רבה לכלל נושיה של החברה. הצעת ההסדר מבטיחה תשלום סכום נכבד בסך של 40 מיליון שקל לקופת ההסדר באופן מיידי וכן תשלום דיבידנד בשיעור משמעותי של 65% לנושים הרגילים". עוד קבע השופט כי "גם מבחינת הוגנותו של ההליך, לא מצאתי פגם שמצדיק את פסילתה של הצעת ההסדר".
עו"ד אייל בסרגליק, המייצג את שלומי קדים מנכ"ל החברה לשעבר, מסר: "פסק הדין ניתן לאחר דיון שהתקיים אמש שקיבל את טענותינו - קדים כנושה יקבל את המקסימום שייתן ההסדר ומנגד שמורה לו הזכות לתבוע את חברת האם משקי קיבוצים וראשיה שהנאמן קבע שלהם האחריות לנפילת החברה".