לאחר שנתיים רצופות של צמצום בגודל האוכלוסייה, סין הציגה אתמול (שני) תוכנית לעידוד ילודה ושיפור תכנון המשפחה. בשנה שעברה שיעור הילודה במדינה, שאוכלוסייתה מונה 1.4 מיליארד בני אדם, היה בשפל היסטורי. מאז, הודו עקפה את סין, שכבר אינה המדינה המאוכלסת ביותר בעולם.
הממשלה הכריזה על מאמצים לבניית "תרבות חדשה של ילודה ונישואים" על ידי עידוד יחס מכבד לילודה, נישואים בגיל מתאים, ואחריות הורית משותפת לטיפול בילדים. סין ערכה החודש סקר מקיף שנועד להסביר את הגורמים המשפיעים על עמדות הציבור כלפי ילודה.
לפי נתוני הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה בסין, אוכלוסיית המדינה התכווצה בסוף 2022 בכ-850 אלף איש ל-1.41175 מיליארד. בטווח הארוך, מומחים באו"ם מעריכים שאוכלוסיית סין תצטמצם ב-109 מיליון בני אדם עד 2050, יותר מפי שלושה מהתחזית הקודמת שלהם ב-2019. לפי מידע רשמי, כיום יש בסין כ-300 מיליון אזרחים סינים מעל גיל 60. ב-2033 מספר האזרחים שעברו את גיל 60 צפוי לחצות את ה-400 מיליון, וב-2050 את החצי מיליארד, כלומר 35% מהאוכלוסיה.
ב-2022 שיעור הילודה עמד על 6.77 לידות לכל אלף איש בלבד - ירידה משיעור של 7.52 לידות בשנת 2021, ושיעור הילודה הנמוך ביותר אי פעם. לפי מומחים, המצב הנוכחי נגרם בין היתר מהירידה המתמדת בשיעור הילודה לאורך שנים לצד עלייה בתוחלת החיים. המומחים מעריכים כי מדובר במגמה בלתי הפיכה.
הצעדים שהממשלה מציעה כוללים ביטוח לידה משופר, חופשת לידה, סובסידיות ומשאבים רפואיים לילדים. לצד זה הממשלה דוחקת ברשויות המקומיות לתקצב מרכזי טיפול בילדים ולקבוע מיסים ואגרות מופחתים עבור שירותים אלה.
"לתמיכה בילודה בשלב הזה יש חשיבות עצומה", אמר יאנג צ'אנג, האנליסט הראשי למדיניות במכון המחקר ז'ונגטאי לניירות ערך. לדבריו, הצגת התוכנית תשמש כבסיס לצעדים עתידיים. לפי צ'אנג, הירידה הצפויה במספר הנשים בגיל הפוריות, והעובדה שהציבור לא צפוי להגדיל את הילודה, תמיכת המדינה קריטית להיפוך המגמה.
מספר הנשים הסיניות בגיל הפוריות, שהממשלה מגדירה 25 עד 35, ירד בכ-4 מיליון. שיעור התמותה, הגבוה ביותר מאז 1974, עמד על 7.37 מקרי מוות לכל אלף איש בשנה שעברה, לעומת 7.18 מקרי מוות ב-2021.
כחלק מהתוכנית ביקשה סין מהרשויות להגדיל את היקף הסיוע לסטודנטים ממשפחות עניות, ומתכננת "להרחיב הדרגתית את היקף החינוך-חינם". לצד זאת, הרשויות המקומיות מתבקשות לסייע בנטל הדיור והתעסוקה, באמצעות תמיכה רבה יותר למשפחות מרובות ילדים ברכישת בתים, והגברת ההגנה על נשים בהריון ואימהות חדשות. סין גם תקדם הקמת פלטפורמות לא מסחריות לדייטינג והיכרויות עבור צעירים.
יש לציין כי בשנת 2015 זנחה סין את מדיניות "הילד האחד", שנמשכה 35 שנה, ומאז מתקשה להגדיל את שיעור הילודה. אחת הסיבות לכך היא נהירת כפריים לערים בחיפוש אחר עבודה.