בנות זוג ממרכז הארץ בסך הכל רצו לרשום את הבת הקטנה שלהן לגן ילדים במרכז הארץ, אולם ‏לטענתן, הובהר להן כי בהיותן זוג אימהות חד מיניות, הגן ‏פחות מתאים לילדתן. על פי כתב התביעה שהגישו ‏האימהות, מנהלת הגן הסבירה לבנות הזוג כי חלק מצוות המטפלות הן ‏מהמגזר החרדי, והן אינן מרגישות בנוח לטפל בבתן. בפסק דין של השופט רז נבון מביהמ"ש השלום בתל אביב, שניתן בהסכמת הצדדים, נקבע כי הגננות והגן יפצו את האימהות בסך של 18 ‏אלף שקל, בצירוף ‏הוצאות ההליך ושכר טרחה בסך כולל של 3,000 שקל.
במתן פסק הדין הבהיר השופט כי מדובר בהחלטה לצורכך פשרה, שמטרתה סילוק סופי של ‏המחלוקות - בלי שהנתבעות יודו בכל טענה. "לבקשת שני הצדדים ‏ובהסכמתם, אוסיף כי אי קבלתו של ילד לגן ילדים בשל ‏כך שהוריו נמנים עם קהילת הלהט"ב ‏מהווה אפליה אסורה", כתב השופט.‏
1 צפייה בגלריה
גן ילדים, אילוסטרציה
גן ילדים, אילוסטרציה
גן ילדים, אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)

‏"למה שזה יתנקם בילדה?"‏

בתביעה שהגישו בנות הזוג נגד הגן ושתי גננות בו במרץ 2024, הן ביקשו בבית ‏המשפט לקבוע כי חלה על הנתבעות חובה שלא להפלות הורים מאותו המין ‏וילדים להורים מאותו ‏המין. בנות הזוג, באמצעות עו"ד דניאלה יעקובי, טענו בתביעה כי בשיחת טלפון הבהירה להן אחת הגננות כי היות שלילדה יש שתי אימהות, היא לא תוכל לפקוד את הגן. על פי הנטען בתביעה, הגננת נימקה זאת במילים "זה פחות מתאים ‏לגן שלנו".‏
לטענת התובעות, הגננת ניסתה להצדיק את הדברים באומרה כי רוב העובדות בגן מגיעות מבתים ‏חרדיים, ואין ‏באפשרותה לחשוף אותן לתופעה, והוסיפה כי אם מטפלת ‏מרגישה שלא בנוח עם זה, למה שזה יתנקם בילדה? עוד טענו ‏האימהות כי הגן האמור אינו גן חרדי, וכי רובם הגדול של הילדים המתחנכים בו הם מבתים חילוניים. ‏
הגן והגננות טענו להגנתם כי לא הפלו את האימהות ואת בתן, וכי כל שעשו היה להציג בפני התובעות את ‏האתגרים שיש ‏בקבלת הילדה לגן. לטענת הגננות, בסופו של דבר היו אלה האימהות שהחליטו שלא לשלוח את הילדה ‏לגן. עוד נטען בכתב ההגנה כי לאחר ‏פנייה לגן הובהר לתובעות כי הילדה יכולה ללמוד בגן, אך היו אלה האימהות ‏שהחליטו שלא לשלוח את הילדה לגן ולהגיש תביעה.
אשר לקביעה כי אין מדובר במוסד חרדי טענו הנתבעות כי הגן הפרטי שהן מנהלות אמנם אינו חרדי, אך מדובר בגן מסורתי שנערכת בו תפילה בכל בוקר, וכן ברכות לפני ‏האוכל וברכת המזון לאחריו. על פי כתב ההגנה, התכנים בגן עולים בקנה אחד ‏עם מסורת ישראל, וכי צוות הגן מורכב כולו מנשים ובנות חרדיות.
עו"ד דניאלה יעקביעו"ד דניאלה יעקביצילום: דליה נבעה
בסופו של דבר ובהסכמת הצדדים פסק כאמור ביהמ"ש כי הגן והגננות ‏יפצו את האימהות ויפרסמו מכתב התנצלות. "הגן מתנצל על האירוע שאירע ‏לבנות הזוג בעת רישום בתן לגן ועל הפגיעה בהן", נכתב בהתנצלות מטעם הגן. "האירוע איננו משקף את ‏מדיניות הגן, ‏והגן יפעל על מנת למנוע הישנות מקרים מסוג זה. הגן דוחה כל מקרה של חוסר סבלנות ו‏אפליה ‏מכל סוג".
עו"ד דניאלה יעקובי, שייצגה את בנות הזוג ואת בתן, מסרה בתגובה: "אמונה דתית אינה יכולה ‏להצדיק אפליה כנגד להט"ב. התנצלות הגן ומנהלותיו והתחייבותן לפעול כדי שמקרים כאלה לא י‏ישנו וכדי שהגן יהיה פתוח ‏בפני כל ילד עמדה בבסיס הסכמת בנות הזוג להגיע לפשרה בתיק. ‏אני מקווה שעמידת בנות הזוג על ‏זכויותיהן תרתיע בתי עסק אחרים מהתנהגות פסולה ואסורה ‏זו, וכי היא תעודד נפגעות ונפגעים אחרים לפעול ‏להגנה על זכויותיהם".
את הגן והגננות ייצג עו"ד משה מורגנשטרן.