לבית משפט השלום בראשון לציון הוגשה לאחרונה תביעה נגד קופת חולים לאומית בעילה של הולדה בעוולה של ילד שאובחן עם סרטן בעיניים והתעוור. מדובר במחלה שממנה סבלה גם אימו, אלא שלטענת ההורים בשום שלב לא נאמר להם שהיא גנטית והסיכון להעברתה גבוה.
האם אובחנה בינקותה כסובלת מרטינובלסטומה (סרטן בעיניים). היא עברה טיפולים כימותרפיים קשים ובגיל שמונה חודשים נעקרה אחת מעיניה. כיום היא מרכיבה עין תותבת וניתן להבחין בעיוות בפניה. לדבריה, למרות ההיסטוריה הרפואית שלה, היא מעולם לא הוזהרה בביקוריה אצל רופאי נשים ובכלל כי מחלתה תורשתית, וקיים סיכון גבוה שתעבור לילדיה.
1 צפייה בגלריה
אילוס אילוסטרציה בני זוג עצוב עצובים בוכה בכי
אילוס אילוסטרציה בני זוג עצוב עצובים בוכה בכי
אילוסטרציה
(shutterstock)
בתביעה שהגישה עם בעלה באמצעות עו"ד יהונתן מרסיאנו הם סיפרו שלפני כשבע שנים, כשבנם השני היה כבן חודשיים וחצי, הבחינה סבתו במעין שקיפות באחת מעיניו, ומיד הבינה שמדובר באותה מחלה שהייתה לבתה כשהייתה באותו גיל.
ההורים פנו במהירות לייעוץ רפואי שאישר: הילד סובל ממצב מתקדם של רטינובלסטומה בעין ימין, ומשלושה נגעים בעין שמאל שטופלו במקום. לאחר חוות דעת נוספת הצליחו ההורים למנוע את עקירת העין של התינוק, אך בסופו של דבר הוא התעוור בה.
לטענתם, רק בעקבות האבחון של בנם הם נשלחו לייעוץ גנטי שאישר שהוא ירש את המוטציה מאימו. לדבריהם, אף שהסיכוי להעברת המחלה בהורשה הוא עצום ועומד על 45%, בשום שלב לא הוסבר להם שהמחלה היא גנטית. לטענתם, אם היו יודעים זאת הם היו פונים לפני ההיריון לייעוץ גנטי שבמהלכו היו מבינים את הסיכון האדיר ללידת תינוק חולה - ונמנעים מכך.
בתביעה נטען כי לו היו מודעים לסיכון, הם היו יכולים להרחיב את משפחתם באמצעות טיפולי הפריה ואבחון טרום השרשתי, ולהביא לעולם ילדים בריאים שלא יחוו את הסבל הזה. הם הוסיפו שאפילו אם היו מופנים לבדיקות סקר גנטי באיחור, בזמן ההיריון, ניתן היה לאתר את המוטציה הגנטית בעובר ולבצע הפלה.
לדבריהם המידע על הרטינובלסטומה מופיע בתיק הרפואי של האם כך שלא ברור מדוע רופאיה שהיו חשופים למידע לא יידעו אותה שמחלתה עלולה לעבור לילדיה, לא שאלו ובדקו באשר לעברה הרפואי ולא הפנו אותה לייעוץ גנטי. גם בלי לעיין בתיעוד הרפואי, נטען, כל רופא סביר יכול היה להבחין במום הבולט בפניה של התובעת ופשוט לשאול אותה לפשר הדבר.
בתביעה מתואר הסבל הרב שנגרם לילד ולמשפחתו. הוא נאלץ לעבור טיפולים קשים שגרמו לו לכאב וסבל, ולמשפחתו עוגמת נפש משמעותית. ההורים עצמם מתארים את הדילמה הכואבת שנאלצו להתמודד עימה – האם לעקור את עינו של בנם התינוק או להמשיך לנסות להיאבק על העין גם במחיר של הסיכון להתפשטות המחלה לחלקי גוף אחרים.
בני הזוג דורשים לחייב את קופת החולים בפיצויים בהתאם לגבול סמכותו של בית המשפט – 2.5 מיליון שקל – בין היתר עבור כאב, סבל, צער ועוגמת נפש, החזר הוצאות רפואיות, הפסדי שכר, והפגיעה באוטונומיה שלהם כהורים.
מקופת חולים לאומית נמסר בתגובה: "כתב התביעה טרם הגיע לקופה. במידה שיגיע, הקופה תגיב רפואית ומקצועית בבית המשפט".
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ התובעים: עו"ד יהונתן מרסיאנו • ynet הוא שותף באתר פסקדין