התוכנית להקמת שכונת מגורים חדשה בבית שאן אושרה סופית: הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), שתפקידה לאשר תוכניות בנייה רחבות היקף בהליך מזורז, אישרה היום (ד') למתן תוקף תוכנית להקמת כ-2,870 דירות בכניסה המערבית של העיר הצפונית. עוד כוללת התוכנית כ-19 אלף מ"ר עבור שטחי מסחר ותעסוקה, כ-40 אלף מ"ר עבור מבני ציבור וכ-230 דונם עבור שטחים פתוחים. מדובר בתוספת של כ-10,000 תושבים ל-19,000 אלה שכבר גרים בעיר.
התוכנית, שקודמה על ידי משרד הבינוי והשיכון בשיתוף עם עיריית בית שאן, חלה על קרקעות חקלאיות בשטח של 720 דונם שבהן מטעי דקלים במערב העיר, חלקן שייכות מבחינה מוניציפלית לבית שאן וחלקן למועצה האזורית עמק המעיינות וקיבוץ מסילות. לפיכך היא מכונה "מסילות מערב" והיא צפויה לכלול מבני מגורים בני 4-6 קומות, כאשר מתוך כלל יחידות הדיור 750 יחידות יוקצו לטובת דירות קטנות. בנוסף תתאפשר הקמה של עד 431 דיוריות.
2 צפייה בגלריה
תוכנית מסילות מערב בית שאן
תוכנית מסילות מערב בית שאן
תוכנית מסילות מערב בית שאן
(הדמיה: ReThink Architects)
במסגרת התוכנית, שנערכה על ידי אדריכלית לילך הראל ואדריכלית קסניה יורקובסקי ממשרד רית'ינק אדריכלים, השכונה תכלול גם את תוואי נחל הקיבוצים, שיפותח באופן שבו הוא יוכל לעבור בלב השכונה החדשה, זאת בדומה לנחל האסי בקיבוץ ניר דוד הסמוך. המטרה היא להשיב את הנחל לעיר, להזרים בו מים ולבנות טיילת לאורכו.
השכונה מתוכננת במערב העיר הקיימת בגבול עם מועצה אזורית עמק המעיינות. בחלקה הצפוני מצויה תעלת שפרינצק. נחל הקיבוצים מזין את נחל האסי ומהווה את גבולה המזרחי של השכונה. נחל חרוד תוחם אותה מצפון ושכונת נוף הגלבוע גובלת במערב. במסגרת התוכנית מתוכנן פארק שיחבר בין הנחל לעיר הוותיקה ולשכונה החדשה.
מורד נחל הקיבוצים משתלב עם נחל האסי. כיום המים המגיעים מהאסי והקיבוצים זורמים בתעלות חקלאיות. הפרויקט ישחרר את המים לנחל הקיבוצים הישן (שאינו בשימוש היום), שהמורד שלו (תעלת שפרינצק) הוא הנחל המדובר בתוכנית המאושרת.
התוכנית מקדמת יצירת רצף עירוני בין השכונה החדשה לבין שכונות נווה נחל, נוף שאן ונוף הגלבוע, באמצעות חיבורים רגליים ותחבורתיים החוצים את הנחל. רחוב הכניסה המערבית לעיר, המהווה המשך לדרך אזורית 6667, חוצה את השכונה ועתיד לחבר בין העיר הוותיקה בבית שאן לשכונה החדשה ואל הקיבוצים והמושבים השוכנים ממערב לה. המטרה היא להפוך ציר זה לרחוב עירוני עם עירוב שימושים, שימשיך את רחוב יצחק שמש המוביל למרכז העיר.
נחל האסי, שחלקו עובר במרכז קיבוץ ניר דוד, היה במשך שנים במרכזו של סכסוך בין חברי הקיבוץ לבין מאות פעילים בתנועה לשחרור האסי, שתבעו כניסה חופשית לערוץ הנחל. לאחר שפעילי התנועה לשחרור האסי פנו לבית המשפט המחוזי בחיפה בדרישה שיותר להם להיכנס לשטחי הקיבוץ ולרחוץ בערוץ הנחל, בית המשפט העביר את "תפוח האדמה הלוהט" למדינה ובמשרד המשפטים גיבשו במשך יותר משנה מתווה שיאפשר לאזרחים לרחוץ בנחל, תוך שמירה על זכויות חברי הקיבוץ.
2 צפייה בגלריה
נחל האסי
נחל האסי
נחל האסי
(צילום: גיל נחושתן)

"שער חדש לעיר"

יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר הוותמ"ל, הרב נתן אלנתן, אמר עם אישור התוכנית כי מדובר בתוכנית חשובה בבית שאן, "אשר עתידה להצמיח את העיר ואזור עמק המעיינות כולו. התוכנית קודמה בהתאם לתוכנית המתאר של בית שאן ומציעה שכונה איכותית המשלבת ערכי טבע בסביבה אורבנית ובתמהיל דיור מגוון, הנועד לספק מענה למגוון רחב של אוכלוסיות".
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, מסר: "תוכניות המשרד בשנים האחרונות שמות דגש על התאמת התכנון למקום שבו הן מתוכננות, הן מבחינת צרכי האוכלוסייה שלהן והן מבחינת התנאים הטבעיים והגיאוגרפיים. בית שאן, שהוכיחה את עצמה בשנים האחרונות כעיר ששיווקה בהצלחה יחידות דיור רבות, ובזכות הרכבת גם זוכה לפיתוח תעסוקתי וכלכלי שיביא תועלת לעיר, מעוניינת להמשיך להתפתח ולהתרחב בכיוון מערבה. במקביל לפעולות המשרד לחידוש העיר פנימה, פתיחת החזית של העיר מערבה יהווה שער חדש לעיר".
אדריכלית ראשית של המשרד, ורד סולומון ממן, ציינה: "כמהנדסת העיר בית שאן לשעבר, אני גאה היום מתוקף תפקידי להמשיך את המלאכה של קידום ותכנון העיר. השכונה החדשה, הממשיכה את העיר מערבה, תהווה כניסה חדשה לעיר וחזית חדשה שפונה אל נחל שנחשב לחצר האחורית של בית שאן. אני מאמינה שכמו בערים רבות אחרות, הטיפול בנחל ובדפנות שלו במסגרת הפיתוח החדש, ייתרמו רבות לעיר. משרד הבנוי והשיכון משתף פעולה יחד עם קק"ל ורשויות ניקוז כדי לקדם נחלים במסגרת פיתוח אורבני".
מתכננת הוותמ"ל, אדריכלית סיגי בארי, הוסיפה: "התוכנית מציעה הזדמנות למינוף והעצמת אתר הטבע העירוני העובר בתחומה, נחל קיבוצים, ביצירת פארק ליניארי אשר עתיד לשרת את כלל תושבי העיר, הוותיקה והחדשה. התכנון המוצע מותאם לאקלים השורר באזור ומאפשר מענה לתוואי הליכה נעים ומוצל, בפריסה של צירים ירוקים ובחיבור מיטבי לעיר הקיימת".
לדברי ראש עיריית בית שאן, נועם ג'ומעה, "זו בשורה גדולה לעיר בית שאן ולעמק, תוספת שכונה חדשה, כשנחל מנוהל זורם בתוכה יהווה מוקד משיכה לאוכלוסיות חזקות מבית ומבחוץ, שיבחרו להצטרף לקהילה החמה של בית שאן ולצמוח יחד איתה. כשמוסיפים את בניית השכונה החדשה לתהליכי פיתוח שונים בעיר, שיחזקו את מרכז העיר ויגדילו את שטחי התעשייה, התעסוקה והמסחר, אנו מקבלים נקודה היסטורית בציר הזמן של בית שאן".