גבינה צהובה מייבוא בזול: משרד הכלכלה והתעשייה שוב יוצא כמדי שנה בהליך תחרותי לייבוא גבינה צהובה במכסות פטורות ממכס, שכולל התחייבות למחיר נמוך לצרכן.
עד כה בהליך הזה, נמכרו לצרכן גבינות יבוא (גבינה צהובה פרוסה או במעדנייה, רכה או קשה חלקית, שאינה מתפוררת) ב-3.50-2.90 שקלים ל-100 גרם - מחירים להם התחייבו היבואנים כמחירי מקסימום לצרכן. כך שבעצם המדינה פיקחה על המחירים של הגבינות האלה.
2 צפייה בגלריה
גבינה צהובה
גבינה צהובה
בשנה האחרונה המחירים של גבינות שנמכרו במסגרת המכרז ומחיריהן לצרכן מפוקחים - היו גבוהים יותר ממחיריהן בשנים קודמות
(צילום: אוראל כהן)

המכסות הפטורות ממכס ל-2025 יהיו בהיקף של 5,900 טונות, בדומה למכסות 2024. השינוי הבולט הפעם הוא הגדלת "מכסת הבונוס", ל-1,180 טונות.
במסגרת מכסת הבונוס, היבואנים הזוכים מקבלים פרס נחשק: אחרי שיסיימו למכור את המכסה שהוקצתה להם במחיר נמוך לצרכן, הם יקבלו אפשרות לממש כמות בונוס - מכסה נוספת בהיקף של 35% מהמכסה בה זכו, במסגרתה הם יוכלו לייבא גבינות יבוא שונות ולמכור אותן לצרכנים במחירים גבוהים, בייבוא פטור ממכס.
גם בשנה החולפת מכסת הבונוס הייתה 35% מהמכסה, אבל בדירוג שונה: במשרד חילקו אז ליבואנים את מכסת הבונוס לפעימות וכעת הם מקבלים אותה בבת אחת.

המחירים עלו ב-2024

בשנה האחרונה המחירים של גבינות שנמכרו במסגרת המכרז ומחיריהן לצרכן מפוקחים - היו גבוהים יותר ממחיריהן בשנים קודמות. כך למשל נעלמו מחירי 2.90 שקלים ל-100 גרם והיבואנים מכרו ב-3.4-3.2 שקלים ל-100 גרם. שלושה מהזוכים במכרז בשנה החולפת, אושר עד, רמי לוי ושופרסל, העלו מחירים במסגרת ההליך והזוכה השלישית ויליפוד שמרה על המחיר.
מה יהיו המחירים המוצעים השנה? חלק מהיבואנים כבר פיזרו רמזים על התייקרות בכך שטענו לאחרונה שהרבנות החלה להערים קשיים על הייבוא. לעומת זאת, אחרים טוענים שהכשרות שניתנה לחלק ממוצרי הייבוא היא מפוקפקת ולכן הרבנות החלה לפעול בנידון.
חלק מהרשתות גם החלו לכאורה להזמין לסניפים פחות גבינת עמק של תנובה כדי להפנות צרכנים לגבינת הייבוא במטרה לסיים את הכמות הנמכרת אצלם, לקראת המכרז הבא.
2 צפייה בגלריה
גבינה צהובה ב-29 שקל לקילו
גבינה צהובה ב-29 שקל לקילו
"יבואנים שיזכו במכסות יהיו אלה שיציעו את המחיר הנמוך ביותר לצרכן הסופי"
(צילום: מירב קריסטל)

"יבואנים שיזכו במכסות יהיו אלה שיציעו את המחיר הנמוך ביותר לצרכן הסופי, מהלך שמטרתו להגביר את התחרות ולהוריד את מחירי הגבינה בשוק המקומי", כך נמסר ממשרד הכלכלה. "במסגרת ההליך, יבואנים יגישו הצעות המבוססות על מחיר גבינה פרוסה במעדניות ומחיר גבינה ארוזה על המדף. בקשות לקבלת המכסות ניתן להגיש החל מ-4 ועד 31 בדצמבר 2024".
לפי המכרז, בהקצאה ראשונה - מסלול א' – תאושר לייבוא כמות של 2,360 טונות גבינה צהובה למכירה בבלוקים במעדניות בלבד. הכמות תימכר לצרכן במחיר שלא יעלה על מחיר המקסימום שאליו התחייב המציע בהצעתו הזוכה.
בהקצאה השנייה - מסלול ב' – תאושר לייבוא כמות של 2,360 טונות גבינה צהובה באריזות קמעונאיות. גם הכמות הזאת תימכר לצרכן במחיר שלא יעלה על מחיר המקסימום שאליו התחייב המציע בהצעתו הזוכה. הזוכים יציעו מחיר ל-100 גרם אך לא מחויבים למכור באריזות 100 גרם.

חובת שילוט ואסור לגבות על פריסה ולהתנות מחיר נמוך בקניית כמות

צרכנים יזהו את גבינות הייבוא לפי שילוט גדול וברור בגודל A4 לפחות, שנקודות המכירה יחויבו לשים בחזית המקרר, במקום נראה לעין ולא בתחתית המדף. על גבי השילוט יצוינו מחיר הגבינות וברקוד ייחודי שיוקצה לגבינות (אחרי שבעבר יבואנים השתמשו בברקודים רבים לעיתים אף משותפים עם גבינות אחרות וטשטשו כך את הכמות הנמכרת). כן יצוין שם כי המוצר הוא טרי ואיכותי ונמכר בהתאם להליך התחרותי של משרד הכלכלה והתעשייה.
היבואנים יכולים להוסיף לאריזה את הכיתוב: "מוצר זה הינו מוגן במחיר על פי הליך תחרותי של משרד הכלכלה והתעשייה. מחיר לצרכן _ שקל. על הפרות מחיר ניתן לדווח בכתובת דוא"ל Import.Quotas@economy.gov.il".
לפי המכרז, חל איסור להתנות על המחיר לצרכן בשום תנאי ובכלל זאת ברכישה מעל סכום מסוים או מעל כמות מסוימת. הצרכן גם לא יוגבל ברכישת כמות מינימום או מקסימום מהגבינות. על אף האמור לעיל, ניתן יהיה לקבוע מגבלה לפיה לא ניתן לרכוש מעבר ל-5 ק"ג גבינות במחירי ההליך התחרותי, כדי למנוע קנייה סיטונית. הרשתות גם לא יהיו רשאיות לגבות מחיר גבוה יותר עבור שירותי אריזה, פריסה וכיו"ב.

מי יזכה במכסה? לרוב: רק הגדולים

ההליך פתוח רק ליבואנים ותיקים, שמייבאים מוצרי חלב בהיקף שנתי של לא פחות מ-5 מיליון שקל בשנה ו/או המייבאים מוצרי מזון בהיקף שנתי של לא פחות מ-150 מיליון שקל בשנה.
כן הוא פתוח ליצרני מוצרי חלב בעלי ניסיון בשיווק קמעונאי של מוצרי מזון בסכום העולה על 250 מיליון שקל בשנה. הוא לא פתוח ליצרני מוצרי חלב כמו תנובה, טרה ושטראוס, משום שמי שמחזור המכירות שלו לקמעונאים או באמצעות קמעונאים בישראל, בשנת הכספים הקודמת, עולה על מיליארד שקל בתחום מוצרי החלב, אינו רשאי להגיש הצעה בהליך התחרותי הזה.
זוכה שדורג במקום הראשון בכל מסלול יהיה זכאי לקבל רישיון לייבוא הכמות אותה ביקש עד לשיעור של 25% מהיקף המכסה המחולקת במסלול. שאר הזוכים, בהתאם לדירוגם, יהיו זכאים לקבל את הכמות אותה ביקשו עד לשיעור של 25% בכפוף להיקף המכסות שנותר במסלול בו זכו. הוועדה רשאית לבחור עד ארבעה מציעים כזוכים בכל מסלול, בהתאם לשיקול דעתה.
הוועדה יכולה להקצות בכל מסלול מכסה הגבוהה מ-25% מהמכסה העומדת לחלוקה בכל מסלול, ככל שהמציע ביקש כמות גדולה יותר תוך שקילת שיקולים תחרותיים.
הוועדה גם רשאית להקצות 10% מהמכסה למציעים שהינם עסקים קטנים, שהמחזור שלהם נע בין 1 ל-20 מיליון שקל, כל עוד המחיר לצרכן שהוצע על ידם לגבינות לא גבוה ביותר מ-15% מההצעה הזולה ביותר של יבואני ורשתות הענק. הם לא יחויבו להציג חוזה בינם לבין קמעונאי עבור השיווק של הגבינה, בניגוד ליבואנים הגדולים.
אם תישאר יתרה מהכמות העומדת לחלוקה לאחר בחירת הזוכים, הוועדה תהיה רשאית לשקול אם לחלק אותה למציעים נוספים, אם בהליך תחרותי חדש ואם בפנייה לזוכים כדי לבחון אפשרות להגדיל את הכמות בה זכו. במידה שהוועדה תבחר לחלק את המכסה למציעים נוספים, היא תהיה רשאית לערוך הליך התמחרות בין המציעים הנוספים, בהתאם לדירוגם.
היבואנים יצטרכו להציג נקודות מכירה שלא חופפות לנקודות מכירה של יבואן אחר שזכה במכסה. מי שיציג נקודות חופפות, תינתן לו אופציה להגיש תוך 7 ימים שינוי של נקודות המכירה. השינוי ייעשה על-ידי זוכה שהציע מחיר גבוה יותר מבין השניים (או יותר), או באמצעות הגרלה אם מדובר בשני זוכים שהציעו מחירים זהים.

אזהרה מפני הפרות ותעלולים

בשנים קודמות חלק מהיבואנים הפרו את תנאי המכרז בדרכים ישירות או עקיפות ובתעלולים שונים. לכן, המציעים ישלמו למדינה ערבות בנקאית בסך 50 אלף שקל.
לפי המכרז, "הוועדה לחלוקת מכסות תהיה רשאית לחלט את הערבות, כולה או חלקה, לאחר שנתנה למציע הזדמנות להשמיע טענותיו אם המציע נהג במהלך ההליך התחרותי בעורמה, בתכסיסנות או בחוסר ניקיון כפיים; אם מציע מסר לוועדה לחלוקת מכסות מידע מטעה או מידע מהותי בלתי מדויק; או אם מציע חזר בו מהצעתו שהגיש להליך התחרותי לאחר חלוף המועד להגשת הצעות במסגרת המכרז.
"הערבות תחולט גם אם מציע שנבחר כזוכה במסגרת ההליך התחרותי, לא פעל לפי ההוראות הקבועות בהליך, שהן תנאי מוקדם לקבלת המכסה, לרבות המצאת ערבות ביצוע בתוך פרק הזמן שנקבע. המשרד גם יהיה רשאי בכל זמן לתבוע סכום גבוה יותר מהזוכה. כמו כן מובהר כי אין בחילוט הערבות כדי למנוע מהמשרד להעלות כל טענה ולדרוש כל סעד העומד לו על פי כל דין.
"לא תינקט סנקציה כלפי זוכה בהליך התחרותי, בגין אי ניצול מלוא המכסה, באם ייבא לפחות 95% מן ההקצאה שקיבל ואשר מכר לפחות 85% מסך המכסה בה זכה לצרכן הסופי באמצעות קמעונאים עד תום תוקף רישיון היבוא".
כדי להוכיח מכירה, זוכה יעביר לוועדה לחלוקת מכסות דיווח רבעוני, חתום ע"י רו"ח הכולל את פרטי הקמעונאים ונקודות המכירה להן שווקו הגבינות שיובאו לישראל במסגרת הליך זה. הדיווח יועבר למנהל יבוא לא יאוחר מ-30 יום מתום כל רבעון.
כן נכתב כי "הוועדה לחלוקת מכסות, או מי מטעמה, תערוך בקרה על עמידת הזוכה בהתחייבויותיו לפי ההליך התחרותי ובהן מחיר מכירת המוצר לצרכן אצל המשווקים הקמעונאיים והשילוט. במקרה ומשווק המוצר לא יעמוד בדרישות, רשאית הוועדה לחלוקת מכסות לשלול מכסתו של היבואן אשר מכר את המוצר לאותו המשווק ולחלט את הערבויות שהפקיד.
"זוכה שייבא ומכר את מלוא המכסה שהוקצתה לו יודיע על כך לוועדה לחלוקת מכסות ללא דיחוי. במידה והוועדה לחלוקת מכסות שוכנעה - בהתאם לאסמכתאות מתאימות המוכיחות זאת – כי אכן מלוא המכסה נמכרה, תפטור אותו הוועדה מחובת מכירת גבינות בתנאים המפורטים במסגרת הליך זה".