שוק הדיור ממשיך לרתוח. מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ג') עולה כי היקף המשכנתאות שניתנו בחודש יולי עמד על 11.5 מיליארד שקל, כמעט כמו נתוני השיא של חודש יוני - אז ניתנו משכנתאות בהיקף של 11.6 מיליארד שקל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הנתון של חודש יולי גבוה ב-76% לעומת יולי אשתקד וב-49% לעומת הממוצע ב-12 החודשים האחרונים, מה שמעיד על עליית המדרגה המשמעותית בפעילות בשוק הדיור בחודשים האחרונים. בסך הכל, בשלושת החודשים האחרונים חולקו משכנתאות בהיקף של 32.6 מיליארד שקל.
עם זאת, העובדה שקצב הגידול החד נבלם והיקף המשכנתאות ביולי דומה לזה של יוני עשויה אולי להוות נקודת אור מסוימת לכך שקצב הצמיחה בשוק מתחיל להתייצב. נתון נוסף שעלה באחרונה ומתייצב גם הוא, הינו משך תקופת המשכנתא - כך, תקופת המשכנתא הממוצעת עלתה בשנה האחרונה מ-21 שנים לאזור ה-23 שנים, ונראה כי היא מתייצבת סביב נתון זה.
עליית המדרגה בפעילות בשוק המשכנתאות נבעה מההבנה בציבור שלא צפויה בקרוב תוכנית שתגדיל משמעותית את ההיצע, כלומר הסיבה הבסיסית להמשך עליית מחירי הדיור צפויה להישאר בעינה. הדבר גרם ללחץ בקרב רוכשי דירות, שממהרים לסגור עסקאות לפני שהמחירים ימשיכו לטפס.
אתמול פרסם בנק ישראל כמה צעדים שאמורים לצנן מעט את השוק. הצעד המרכזי הוא איסור על מתן הלוואות שישמשו כהון עצמי במשכנתא; צעד זה צפוי להשפיע בעיקר על המשקיעים, שחלקם בשוק המשכנתאות עומד על כ-15%.