בית המשפט למשפחה בתל אביב, שדן בסכסוך ירושה, הורה לאחרונה לחשוף שיחות טלפון ומסרונים בין זוכה בצוואת אימו לבין בן דודו העורך דין שערך אותה, במטרה לבדוק מעורבות שעשויה להביא לביטולה. השופטת ורד שביט פינקלשטיין אפשרה גם קבלת איכוני הטלפונים הניידים של האם ובנה.
הצדדים בתיק הם אח ואחות, שניים משלושת ילדיה של אישה שהלכה לעולמה לפני כשנתיים וחצי (הבן השלישי הסתלק מהעיזבון לטובת אחִיו ולא לקח חלק בהליך). ב-2017 ערכה האם צוואה בעדים, שלפיה דירתה תעבור אחרי מותה לבנה, ומי שיגור בה בפועל יהיה בנו - הנכד שלה. יתר הרכוש חולק בצוואה בין ילדיה שווה בשווה. מי שערך את הצוואה ושימש כאחד העדים לה היה אחיינה של המנוחה, שהוא עורך דין.
1 צפייה בגלריה
טלפונים סלולריים
טלפונים סלולריים
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
אחרי מותה עתר בנה לקיים את צוואתה בעוד שאחותו שנושלה מהדירה הגישה התנגדות במגוון עילות כגון חוסר כשירות ומעורבות. באפריל האחרון היא רשמה הפסד כשמומחה בית המשפט העריך שהמנוחה הייתה צלולה במעמד חתימת הצוואה.
ואולם הבת לא הרימה ידיים, והגישה בקשה למתן צווים וגילוי מסמכים שמטרתם לאשש את מעורבותו של אחיה בעריכת הצוואה. בין היתר היא עתרה לחשוף את השיחות וההודעות שהוחלפו בין אחיה לבין בן דודה בטווח של שבעה חודשים סביב מועד עריכת הצוואה, וכן לקבל את מיקומי הטלפונים הניידים של אחיה ואימה ביום החתימה – הכול במטרה להראות שאחיה הוא שעומד מאחורי הצוואה, ושלא מדובר ברצונה החופשי של האם.
מנגד טען האח שהוא ועורך הצוואה הם קרובי משפחה, כך שטבעי שהם היו בקשר טלפוני כזה או אחר. לשיטתו, קשר כזה אינו מעיד בהכרח על מעורבותו בעריכת הצוואה, אלא לכל היותר על קשרי משפחה בריאים.
עו"ד אורי נחמניעו"ד אורי נחמנימיכל קשרוב
אבל השופטת שביט פינקלשטיין נעתרה לבקשות לחשיפת תחלופת השיחות, המסרונים, ואיכוני הניידים: "לנוכח יחסי קרבה בין המשיב לבין עו"ד עורך הצוואה והן לנוכח מהות הטענות בדבר מעורבות והשפעה בלתי הוגנת. הנני סבורה כי חילופי הדברים בין הנ"ל יכולים לשפוך אור בכל הנוגע לשאלת מעורבותו של המשיב בעריכת הצוואה אם לאו".
עם זאת, היא לא קיבלה את בקשת הבת לגילוי נרחב של חילופי המסרונים, הנפרס על פני שבעה חודשים. על מנת לצמצם את הפגיעה בפרטיות האח, נקבע שהיקף חשיפת השיחות וההודעות יוגבל לתקופה של חודש לפני עריכת הצוואה ושבוע לאחריה.
אשר לאיכון המכשירים הניידים הסבירה השופטת כי לאור גרסת המתנגדת, לפיה אחיה נכח במשרד בן הדוד בעת עריכת הצוואה, ועל רקע טענתה כי אחיה היה שתלטן וכוחני כלפי אימם – הרי שקבלת מיקום מכשירו הנייד ליום חתימת הצוואה בלבד יכול לשפוך אור על שאלת מעורבותו בעריכתה, תוך פגיעה מצומצמת בלבד בפרטיותו.
אשר לאיכון הטלפון הנייד של המנוחה הדגישה השופטת שאין חשש לפגיעה בפרטיותה שכן אינה בין החיים. היא הורתה למסור את המסמכים שאושרו לבא כוח המתנגדת תוך שבועיים ממועד חתימת הצווים.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה • עו"ד אורי נחמני עוסק בירושות וצוואות • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין