המשבר בתעשיות הבנייה מחריף: על רקע המצב הביטחוני, המחסור החמור בעובדים והאיום בחרם מטורקיה על ייבוא מוצרי גלם לענף הבנייה, ל-ynet ו"ממון" נודע כי ענף תעשיות הבנייה נערך לאובדן של כמיליארד שקל בכל חודש. בישיבת חירום של תעשיות הבנייה בישראל, שנערכה בשבוע שעבר על ידי התאחדות התעשיינים בראשות ד"ר רון תומר, הוצגו דרישות ההתאחדות מהממשלה לטיפול במשבר.
נזכיר כי כפי שפורסם לראשונה ב"ממון", מאז פרוץ המלחמה היקף פעילות תעשיות הבנייה בישראל, הכולל כ-200 חברות, צנח בכ-55%. המפעלים שנפגעו הם יצרני חומרי ומוצרי בנייה מכל רחבי הארץ, המייצרים ומספקים מוצרים לאורך כל שרשרת הערך של משק הבנייה: החל ממחצבות החצץ והחול, דרך יצרני בטון, אספלט, מוצרי בטון, אבקות יבשות, חומרי איטום בידוד, דבקים לבנייה, צבעים, מוצרי גמר, מוצרי מתכת ופלדה, אלומיניום, מעליות, לוחות חשמל, מזגנים, דודי שמש, וכלה ביצרני מטבחים, דלתות, חלונות ועוד.
היקף הפעילות של ענפי תעשיית הבנייה נאמד בכ-25 מיליארד שקל בשנה, ומועסקים בענפים אלה עשרות אלפי עובדים במישרין ובעקיפין. אולם, כאמור, מאז החלה מלחמת חרבות ברזל, תעשיית הבנייה נכנסה להאטה על רקע המחסור בעובדים, הקיפאון בענף והירידה בהתחלות הבנייה. בהתאחדות התעשיינים מציינים שגם העלאות הריבית על ידי בנק ישראל, שהחלו עוד בטרם פרצה המלחמה, ערערו את היציבות הכלכלית של חברות במשק הבנייה, ששיעור המינוף שלהן הוא גבוה יחסית, מה שהגדיל את הסיכון גם לספקים לחברות אלה – מפעלים מתעשיית הבנייה.
בהתאחדות העריכו בישיבת החירום שככל שלא יהיה תיעדוף של רכש "כחול לבן" ולא יהיו מספיק עובדים באתרי הבנייה, הרי שתוך מספר שבועות מפעלי תעשייה מהענף יצטרכו לדומם קווי ייצור לחלוטין. מההתאחדות נמסר כי הדבר יקשה מאוד על התנעה מחדש, כאשר המשק יהיה בשלב של יציאה מהמשבר. בעקבות זאת בחטיבת הבנייה בהתאחדות התעשיינים הציגו לממשלה מספר צעדים שיכולים להקל ולסייע לענף לצלוח את המשבר.
בין הצעדים: חיזוק ההעדפה לתוצרת הארץ – קביעה כי רק ישראל תשקם את ישראל. בהתאחדות התעשיינים ציינו כי יש לקבוע בהחלטות הממשלה לתקומה ולצפון כי כלל עבודות השיקום והמוצרים בהם יהיו מתוצרת כחול לבן בלבד. כמו כן, יש לתקן את תקנות ההעדפה באופן קבוע כך שרשויות המדינה כולן (לרבות הרשויות המקומיות) יהיו מחויבות בהעדפת תוצרת הארץ. ובאופן מוגבר בתחום הבנייה.
צעד נוסף הוא הסדרת סחר הוגן: בהתאחדות טענו כי "מזה למעלה מעשור שטורקיה מציפה את ישראל ביבוא טורפני ולא חוקי המסובסד על ידי הממשל הטורקי – הגיעה העת לפעול מול טורקיה כפי שהיא פועלת מולנו לעמוד על קיום סחר הוגן בלבד – המשמעות היא הטלת היטלים ומכסים על יבוא מוצרי הבנייה מטורקיה לישראל".
"תעשיות הבנייה הן חלק מרכזי בשרשרת"
עוד קוראים בהתאחדות לחזק את יכולות משק הבנייה המקומי. הכוונה לבצע הסטת הרכש הציבורי והפרטי לשוק המקומי, לנוכח העובדה שקצב הבנייה ירד ב-50%. זאת כדי לשמר את יכולות התעשיות ומקומות העבודה, ולהזרים את כלל העבודות שנותרו לשוק המקומי על מנת להבטיח עצמאות יצרנית במוצרי יסוד ותיעדוף מפעלי המלט, הפלדה וכלל מוצרי הבנייה המקומיים.
בהתאחדות התעשיינים התייחסו גם לסוגיית העובדים הזרים בענף וציינו כי יש לאפשר הגעה מהירה ככל שניתן לענף הבנייה ולתעשיית הבנייה, ללא תנאי שכר מופרזים. כדי לזרז הליכים, אומרים בהתאחדות כי יש לאפשר לתעשיית הבנייה להשתתף בהקצאות מכסות העובדים לענף הבנייה כולו. "התעשיות הן חלק מרכזי בשרשרת, וכל עיכוב בפעילותן מביא לעיכובים בקצב הבנייה הכללי. לפיכך, יש לאפשר לתעשייני הבנייה ליהנות ממכסות הזרים לענף באופן מלא ושוויוני עם יתר ענף הבנייה", אומרים בהתאחדות התעשיינים.
צעד נוסף שהציגו בהתאחדות נוגע להנחה בתשלומי הארנונה. בהתאחדות דורשים הנחה משמעותית של לפחות 25% בחיובי הארנונה לחברות בענף שמראות ירידה בפעילות/במחזור בדומה לתקופת הקורונה. כמו כן, דורשים בהתאחדות מסלול פיצוי מיוחד, שמאפשר הארכת מסלול הפיצויים והחלתו מינואר 2024 לענף. זאת משום "שהענף במשבר מתמשך וזקוק לפיצויים להבטחת המשכיות עסקית, כולל חברות בעלות מחזור של מעל 400 מיליון שקל", כך לפי התאחדות התעשיינים.
אלי כהן, מנכ”ל תרמוקיר תעשיות ויו"ר איגוד תעשיות הבנייה בהתאחדות התעשיינים, אמר ל"ממון" כי "מאות חברות מתעשיות הבנייה סובלות כבר למעלה מ-6 חודשים מירידה של 50% בהיקף המכירות. זאת, בשל הירידה הדרמטית בעבודות הבנייה עקב המחסור בעובדים פלסטינים. אם המצב יימשך, עבור חלק מהחברות ייגרם נזק בלתי הפיך, והן יתקשו להתאושש ולתת מענה למשק הבנייה כאשר יחלו פרויקטי השיקום. על הממשלה לפעול בדחיפות כדי לאפשר לחברות אלה לצלוח את המשבר. להפעיל מנגנון פיצויים ייעודי; להגביר רכש כחול לבן בפרויקטים ציבוריים; ולהסיר את החסמים המעכבים הבאת עובדים זרים לאתרי הבנייה".