קרן העושר הממשלתית של נורבגיה, הגדולה מסוגה בעולם, הודיעה כי החליטה למכור את כל אחזקותיה בבזק. הסיבה למכירה: אספקת שירותי תקשורת של בזק להתנחלויות בגדה המערבית.
ההחלטה התקבלה בעקבות אימוץ פרשנות מחמירה יותר של כללי האתיקה על ידי מועצת האתיקה של הקרן, בנוגע לחברות המסייעות לפעילות ישראל ב"שטחים הפלסטיניים הכבושים". מועצת האתיקה קבעה כי "החברה, באמצעות נוכחותה הפיזית ואספקת שירותי תקשורת להתנחלויות ישראליות בגדה המערבית, מסייעת לתחזוקה והרחבה של התנחלויות אלה, שהן בלתי חוקיות על פי החוק הבינלאומי".
1 צפייה בגלריה
בניין בזק
בניין בזק
בניין בזק
(צילום: עמית שאבי)
הקרן הנורבגית, שמנהלת נכסים בשווי של 1.8 טריליון דולר, נחשבת למובילה עולמית בתחום ההשקעות האחראיות מבחינה סביבתית, חברתית וממשלתית (ESG). הקרן מחזיקה ב-1.5% ממניות החברות הציבוריות בעולם, עם השקעות בכ-8,700 חברות שונות, ולהחלטותיה השפעה משמעותית על שוק ההון העולמי.
במהלך המחצית הראשונה של 2024, הקרן כבר החלה לצמצם את אחזקותיה בבזק. שיעור האחזקה ירד מ-2.2% בתחילת השנה ל-0.76% בסוף יוני, שווי של כ-23.7 מיליון דולר. כעת, הקרן מכרה את כל יתרת המניות שברשותה.
הקרן ציינה כי למרות שבזק מספקת שירותי תקשורת גם לאזורים פלסטיניים בגדה המערבית, הדבר אינו מאזן את העובדה שהיא מספקת שירותים להתנחלויות ישראליות. ההחלטה להשקיע או למכור מניות מתקבלת סופית על ידי הדירקטוריון של הבנק המרכזי הנורבגי.
מאז תחילת המלחמה בעזה באוקטובר 2023, הקרן בחנה האם חברות נוספות חורגות מהנחיות ההשקעה המותרות שלה. עד כה, הקרן כבר מכרה את אחזקותיה בתשע חברות הפועלות בגדה המערבית, בין היתר בגלל מעורבותן בבניית כבישים ובתים בהתנחלויות ואספקת מערכות מעקב לחומת ההפרדה.

מהי הקרן הנורבגית לעושר?

הקרן הנורבגית לעושר, הידועה גם כ"קרן הפנסיה הממשלתית הגלובלית", הוקמה ב-1990 במטרה לנהל את הכנסות המדינה מתעשיית הנפט והגז, ולהבטיח את רווחת הדורות הבאים בנורבגיה. הקרן משקיעה את כספיה במניות, אגרות חוב ונדל"ן ברחבי העולם, תוך הקפדה על כללי אתיקה והשקעה אחראית. ההכנסות מהקרן משמשות לתמיכה בתקציב המדינה הנורבגי ולהבטחת יציבות כלכלית ארוכת טווח.