בשיתוף עוגן
כבר 42 שנה ששייקה שקד, מדור המייסדים של המושב, מגדל עגבניות בנתיב העשרה. ב-7 באוקטובר החממות שלו נפגעו ואחרי שעות ארוכות בממ"ד הוא ומשפחתו נאלצו להתפנות, רגע לפני שהחל הקטיף. כשהוא שקוע בהוצאות, בלי אופק להכנסות, פגש שקד נציגה של עוגן, גוף אשראי חברתי ללא מטרות רווח, שסייעה לו לקבל הלוואה מסובסדת – ומשם החל תהליך שיקום.
"בשעות הראשונות ב-7 באוקטובר עוד לא ידענו בדיוק מה קורה אבל אז התמונה התבהרה והבנו שמשהו גדול קורה בעוטף", משחזר החקלאי מנתיב העשרה. "חממות ספגו פגיעות ישירות מרקטות, מדובר ב-10 דונם ולשפץ אותן זו הוצאה כספית מאוד גדולה. עד היום לא השלמתי את השיפוץ".
עוד מספר שקד כי הגידולים היו צריכים להתחיל להניב בדיוק בחודש אוקטובר, "אך בעקבות הפינוי של תושבי העוטף לא קטפתי ולו קילו אחד". לדבריו, "לחקלאי יש הוצאות מטורפות עד הקטיף והכנסות מטורפות מאז שמתחיל הקטיף - ואנחנו עזבנו רגע לפני הקטיף".
"כל החיים שלי רק נתתי, קשה מאוד לבקש"
כשהחקלאי חזר למשק כדי לבחון את ממדי ההרס, הוא הבין שעומד בפניו אתגר פיננסי מורכב. "כל החיים שלי רק נתתי, וקשה מאוד ללכת ולבקש", הוא מעיד על עצמו. "פתאום נחתה אצלי במשרד נציגה מטעם עוגן והציעה לי הלוואה בתנאים נוחים. אני הייתי צריך כסף - אחרת איך אשקם את הפעילות?"
לאחר שקיבל את ההלוואה מעוגן החל החקלאי לראשונה להרים את הראש. "עקרתי את החממות שנפגעו, שתלתי מחדש, שיווקתי והיום אני כבר קוטף את כל הגידולים שלי בפעם השניה מאז", הוא מספר.
מאירה שוורץ, סמנכ"לית החטיבה העסקית של עוגן, מספרת כי "עוגן הוא גוף אשראי חברתי, שנותן מענה למשקי בית, לעסקים ולעמותות". מפרוץ המלחמה גייס הארגון 250 מיליון שקל לטובת הלוואות. "מהכסף אנחנו נותנים הלוואות ללא ריבית למשקי בית, לצד הלוואות לעסקים ומלכר"ים בריבית נמוכה, מסובסדת וחברתית", היא מסבירה.
עוגן לא מסתפק במתן אשראי ומציע לכל עסק שלוקח הלוואה גם ליווי פיננסי, מתוך אמונה שכדי לצמוח - חשוב גם לדעת איך להתנהל נכון עם הכסף. "הליווי שאנחנו מציעים ניתן על ידי מנהלים בכירים במשק. יש לנו במאגר יותר מ-1,200 מנהלים שמגיעים מעולמות תוכן עסקיים שונים ונותנים מענה, בהתנדבות כמובן", מתארת הסמנכ"לית. הליווי, לדבריה, "בא לתת סל כלים שיכול לקחת את העסק לשלב הבא בהתפתחות שלו".
שקד מספר על היתרונות: "אם מקבלים הלוואה בריבית נמוכה שלא משתנה, זה נותן לי את הביטחון של לקיחת הלוואה, החזרת חובות והתחלה של הנעת הדברים קדימה. זה עזר לי מאוד לשקם את העסק".
"זו תחושה שמישהו מחבק אותך, הזדמנות לצמוח"
שוורץ מספרת על החשיבות שמייחסים בעוגן לחקלאים: "נתנו, אנחנו נותנים ונמשיך לתת מענה לחקלאים, שהם 'פייבוריט' של הארגון מבחינת קהל היעד". לדבריה, "בעוגן מזהים שלחקלאים יש הרבה מאוד אתגרים והם לא מקבלים מספיק מענה מהמדינה. לכן, אנחנו חושבים שזו הזדמנות עבורם לפרוץ את תקרת הזכוכית ולקחת את העסק שלהם לשלב הבא – בשילוב של אשראי נכון וחברתי, לצד מענים נוספים".
בסוף היום שייקה מספר כי מתחושת משבר הצליח לפרוץ קדימה והרווח הוא הרבה מעבר לכספי: "זו תחושה שמישהו מחבק אותך, שאתה לא לבד. אחרת, הייתי צריך לסגור את המים לשתילים שכבר שתלתי מחדש. הליווי היה נעים והנציגה של עוגן האיצה בי לנצל את ההזדמנות ולצמוח שוב. עוגן, בדיוק כמו השם שלהם, הם נתנו לי עוגן".
"ברגע שקטפתי את הקילו הראשון, הייתי כולי אושר. זה הניצחון שלי. למדתי שאני צריך לשמור על עצמי, לשמור על עוגן ביטחוני וכלכלי".