רשות המסים לא תצליח לגבות 10 מיליארד שקל שקיוותה לגבות בשנת 2025 מחוק הרווחים הכלואים, בעקבות חישוב שגוי במשרד האוצר, כך מעריכים מומחים ששוחחו עם ynet. לכל היותר, לפי אותם מומחים, תצליח הרשות לגבות כ-2 מיליארד שקל. המשמעות היא שיחסרו 8 מיליארד שקלים לצמצום הגירעון תקציב המדינה בשנה הקרובה. בעקבות המצב, ברשות בוחנים הטלת מסים אחרים על הציבור, ברגע האחרון, לפני אישור פרק המסים בתקציב המדינה.
בכיר לשעבר ברשות המסים הסביר בנוגע לשגיאה בחישוב, ואמר כי בחוק לא כתוב מתי במהלך השנה החברות יצטרכו לחלק את הדיבידנדים, והן יוכלו לדחות את החלוקה לסוף דצמבר 2025, ולכן הכסף יגיע לפי חוק לקופת המדינה רק בשנת 2026, כאשר גם הדוחות לשנת 2025 יוגשו רק באפריל 2026. כאשר תקפו חברי הכנסת, ובהם ח"כ ולדימיר בליאק, את אנשי האוצר על "הטעויות של החישובים להכנסות של 10 מיליארד שקלים", נראו אנשי המשרד מהוססים ולא ידעו מה להשיב.
1 צפייה בגלריה
רשות המסים בישראל
רשות המסים בישראל
רשות המסים בישראל
(צילום: יובל חן)
גם גורם בכיר באוצר הביע ספק בנוגע לאפשרות כי הרשות תצליח לגבות את מלוא הסכום בשנה הבאה, ואמר "צריך להפנים שיהיה צורך בצעדים מיסוי נוספים, כמו העלאת המע"מ בעוד חצי אחוז או אחוז שלם".
גורם ברשות המסים טען שעדיין יש תמריצים לחלוקת הרווחים כבר ב-2025, אולם בכירים באוצר לא הוציאו מכלל אפשרות שברגע האחרון יוחלט על מתן הטבת מס למושכים הרווחים הכלואים, והפחתת המס מ-35% (כולל 2% מס יסף) לכ-30%-28%. יש לציין כי בלשכת ראש הממשלה תומכים בהטבת המס הזו. בעבר הסביר מנכ"ל משרד האוצר, שלומי הייזלר, בנוגע לחוסר הרצון של האוצר לבצע מבצעים כאלה, כי "אם כל פעם נכריז על מבצע, אז תמיד ימתינו (החברות) שנים למבצע הבא", וכך למעשה ישאירו את הרווחים הכלואים אצלן.
גם היום נערך דיון בוועדת הכספים בנושא, ובשלב מסוים נציגי המגזר העסקי החליטו לנטוש אותו אחרי שהצדדים לא הגיעו להבנות. שחר תורג'מן, נשיא התאחדות לשכות המסחר, הסביר מדוע הדיון פוצץ: "החוק שהאוצר רוצה להעביר מתעלל בעסקים הקטנים. תחולת החוק היא על עסקים נותני שירותים שהמחזור שלהם מתחת ל-30 מיליון בשנה. האוצר אומר להם, אנחנו נכריח אתכם לחלק רווחים צבורים. המשמעות היא פגיעה קשה בצמיחה של עסקים קטנים".

האוצר כבר התקפל בשבוע שעבר

כזכור, ביום חמישי, ואחרי עשר ישיבות של ועדת הכספים, הושגה פשרה בנושא מיסוי הרווחים הכלואים. כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, החברות יוכלו לבחור בין משיכת כל הרווחים שנצברו או למשוך כל שנה רק 6% מהרווחים, והמס יהיה 35% (כולל מס יסף). בנוסף, חברות תעשייה, הייטק ויזמי בנייה יוחרגו מהחוק ולא יחויבו לשחרר רווחים כלואים.
בשל הוויתורים מרחיקי הלכת של האוצר בנוגע לחוק, ההערכות היו שמהרווחים הכלואים המדינה תגייס רק כ-5-4 מיליארד שקלים בשנת 2025 לעומת צפי לגביית 10 מיליארד שקלים, כאשר באוצר אמרו ל-ynet כי מדובר במצב שיחייב הטלת גזירות חדשות על הציבור.
עם זאת, על כל בעלי המקצועות החופשיים - עורכי דין, רואי חשבון, יועצי מס, רופאים ואחרים - שהקימו חברות (המכונות גם "חברות ארנק") יחול החוק. לא רק שלא תינתן הנחה על המס של 33% שיוטל על חלוקת הדיבידנדים, אלא שבעלי החברות יצטרכו לשלם גם מס יסף בשיעור של 2% ובסך הכל 35% מס על כספי הרווחים שיימשכו מהחברה. בתוך כך, כאמור, לא התקבלה דרישת בעלי החברות לדחות את הפעלת כל החוק בשנים אחדות כדי לאפשר את השקעת הרווחים בהשקעות שיביאו לצמיחת העסקים שדרושה כעת למשק.