קרב ענקים על חנויות דיוטי פרי: משפחת פאליק, בעלת חנויות הדיוטי פרי הבינלאומיות Duty Free Americas, הגישה השבוע לבית המשפט עתירה מינהלית נגד רשות שדות התעופה (רש"ת), רשות התחרות וכן נגד שתי מתחרות: היינמן הגרמנית וג'יימס ריצ'רדסון. העתירה נוגעת למכרז על הפעלת חנויות דיוטי פרי במסופי הגבול היבשתיים, מסוף בגין בטאבה ומסוף נהר הירדן, שפורסם במאי 2024 ושדיוטי פרי אמריקה מתכוונת להגיש לו הצעה.
משפחת המיליארדרים דורשת לפסול את היינמן וג'יימס ריצ'רדסון מהשתתפות במכרז הזה; לתת צו ארעי וצווי ביניים לעצירת הליכי המכרז, שהמועד האחרון להגיש לו הצעות הוא 14 באוגוסט, זאת עד להכרעה בעתירה; ולבטל את החלטת רש"ת שלא לפסול את שתי המתחרות.
לטענת פאליק, בהחלט רש"ת נפלו "פגמים קשים, לרבות אי־שקילת שיקולים רלבנטיים וחריגה קיצונית ממתחם הסבירות". לטענת פאליק, במכרז הקודם על חנות הדיוטי פרי בנתב"ג התנהלו המתחרות באופן פסול ולמרות זאת רש"ת לא פסלה אותן. העתירה הוגשה באמצעות עוה"ד עומר מאירי ושיר דיגמי ממשרד ליפא מאיר ושות'.
לדברי דיוטי פרי אמריקה, בפסק בוררות שאושר לפני כשלוש שנים על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב נקבע כי היינמן וג'יימס ריצ'רדסון תיאמו מחירים במכרז (גובה התמלוגים לרשות – א"י) על ניהול חנות דיוטי פרי בנתב"ג ב־2013, ובעקבות כך זכתה ג'יימס ריצ'רדסון במכרז. ב־2016 רכשה היינמן חצי ממניות ריצ'רדסון, וב־2017 ניגשו שתי החברות יחד למכרז חדש להפעלת הדיוטי פרי בנתב"ג וזכו בו. בתחילת 2024 רכשה היינמן את יתרת המניות של ג'יימס ריצ'רדסון, וכיום היא בעלת 100% מחנויות ג'יימס ריצ'רדסון.
על פי העתירה, לאחר שדיוטי פרי אמריקה גילתה כי המתחרות מתכוונות להגיש הצעה למכרז על מסופי בגין ונהר הירדן, היא דרשה מרש"ת לפסול את שתיהן או לשנות את הסעיף במכרז שנוגע לתיאום מחירים, כך שהוא יתייחס גם למכרזי עבר. החברה דרשה למעשה שהמתחרות שלה יודו בתיאום מחירים במכרז עבר על חנות הדיוטי פרי בנתב"ג.
לטענת פאליק, התשובה שהיא קיבלה החודש מרש"ת היתה כי בית המשפט נתן בעבר פסק דין בנוגע להתנהלות היינמן וריצ'רדסון במכרז הקודם, ורש"ת הגישה נגד שתי החברות עתירה לרשות התחרות בחשד להסדר כובל. עוד טענה רש"ת כי היא אינה יודעת מה עלה בגורל התלונה הזו, בחלוף למעלה משנתיים, ולאחר בירור פנימי בנושא קבעה כי אין מקום לנקוט צעדים כלשהם נגד החברות, "לרבות צעדים הנוגעים למכרזים עתידיים".
לטענת פאליק, רש"ת אינה גוף שיפוטי, ואין לה סמכות לקבוע ממצאים שמנוגדים להחלטת בית משפט, שלפיה השתיים פעלו לתיאום מחירים. נוסף על כך היא טוענת כי גם אם פסק הדין שניתן הוא דין אזרחי בלבד, משפנתה רש"ת לרשות התחרות כדי שזו תפתח בחקירה פלילית, היה עליה למצות את הליך החקירה הפלילית ולא לייצר מסלול עוקף שילבין את מעשיהן של היינמן וריצ'רדסון. ב"תיאטרון האבסורד של רש"ת", טוענת דיוטי פרי אמריקה, "היא רשאית להגיע למסקנות הפוכות מבית המשפט, היא פונה לרשות המוסמכת לחקור עבירה פלילית של הסדר כובל, אך במקום למצות את הפנייה היא ממנה 'ועדת בירור' פנימית, שאין לה שום כלים ושום הסמכה לבחון אלפי מסמכים או לחקור עדים".
על פי העתירה, ב־2013 פעלו היינמן וריצ'רדסון מאחורי גבה של אלפא דיוטי פרי במכרז הדיוטי פרי בנתב"ג. בתחילה היינמן ואלפא הגישו הצעה משותפת של 167 מיליון דולר לשנה, וריצ'רדסון הגישה הצעה גבוהה ב־2.2 מיליון דולר וזכתה במכרז. ב־2017, לאחר שהיינמן ניגשה ביחד עם ריצ'רדסון למכרז החדש על אותה חנות, חשדה אלפא כי במכרז הקודם עשו השתיים קנוניה במטרה להביא לכך שההצעה של ריצ'רדסון תזכה. בפסק בוררות ב־2021 נקבע שהיינמן וריצ'רדסון תיאמו מחירים, וביהמ"ש המחוזי אישר את פסק הבוררות.
דיוטי פרי אמריקה מפעילה כ־250 חנויות בנמלי תעופה ומעברי גבול בעולם. היינמן היא ענקית דיוטי פרי בינלאומית, שמעסיקה כ־7,000 עובדים. ג'יימס ריצ'רדסון הפעילה את חנות הדיוטי פרי בנתב"ג מ־1987 עד 2023, וכיום היינמן מחזיקה בפעילות תחת השם של ריצ'רדסון.
מרש"ת נמסר בתגובה: "כשתתקבל העתירה נתייחס בהתאם". מרשות התחרות נמסר: "קיבלנו את העתירה ואנו לומדים אותה". מג'יימס ריצ'רדסון נמסר: "אין תגובה".