הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב אישרה השבוע סופית את תוכנית השימור של רמת גן, שהכנתה החלה עוד ב-2013. במסגרת התוכנית, שהופקדה בוועדה המחוזית לפני כ-4 שנים ומאז עברה לא מעט גלגולים, כ-240 מבנים היסטוריים וכ-107 אתרים נוף ברחבי העיר יוגדרו כמבנים לשימור. בין השאר מדובר בבית ראש הממשלה משה שרת, לשכת ראש הממשלה בן גוריון, בניין המשטרה מהתקופה הבריטית, בית החרושת למתכת ועוד.
התוכנית, שקודמה בשיתוף עם הוועדה המקומית והמועצה לשימור אתרים, חלה על כל מרחב רמת גן ומחלקת את העיר ל-18 מתחמים. היא כוללת 3 דרגות שימור – שימור מחמיר, במסגרתו לא ניתן לבצע תוספות במבנים; שימור לא מחמיר (דרגה ב'), במסגרתו ניתן להוסיף קומות למבנים; ושימור לא מחמיר (דרגה ג'), במסגרתו ניתן להרוס את המבנים ולבנות אותם מחדש, אך מחייב הצבת שלט.
הוועדה קבעה כי 21 מבנים יעברו שימור מחמיר (מהם 6 מגדלי מים); 87 מבנים יעברו שימור לא מחמיר דרגה ב' (שניתן לבצע בהם תוספת קומות) ו-111 מבנים יעברו שימור לא מחמיר דרגה ג', כלומר ניתן יהיה להרוס אותם ולבנות מחדש. זאת לעומת התוכנית המקורית, שכללה כ-280 מבנים לשימור, מהם רק 15 מבנים לשימור מחמיר; כ-200 מבנים לשימור עם תוספת זכויות; וכ-36 מבנים לשימור על ידי הריסה ובנייה מחדש.
השינויים נעשו בעקבות הליך שמיעת ההתנגדויות לתוכנית לפני כשנתיים, שלו הוגשו כ-60 התנגדויות, בעיקר של בעלי נכסים פרטיים שהליך השימור היה עלול לפגוע בכיסם. בנוסף הוגשה התנגדות על ידי מהנדסת עיריית רמת גן, שסברה כי יש לאפשר הריסה של יותר מבנים, שכן שימור של מספר גבוה כל כך של מבנים רק עם תוספות בנייה אך ללא האפשרות להריסה יבלום פרויקטים של התחדשות עירונית באזור. בסופו של דבר צומצם מספר המבנים לשימור לא מחמיר (תוספת זכויות) מכ-200 ל-87 מבנים ואילו מספר המבנים המיועדים להריסה גדל מ-36 ל-111.
התוכנית כוללת מגוון מסלולים למימוש השימור של המבנים, בין היתר כאמור באמצעות תוספות בנייה על גבי מבנה לשימור לא מחמיר או בנייה בעורף המבנה לשימור, וכן עידוד התחדשות של מתחם הכולל מספר מבנים עם מבנה לשימור. כמו כן, היא מאפשרת, ככל שלא ניתן לקבל פתרון למיצוי זכויות הבנייה במגרש לשימור, ניוד זכויות לאזורים אחרים בעיר בהם מתאפשרת בנייה לגובה, כדוגמת הבורסה ברמת גן.
ברוח התוכנית מקודמות מספר תוכניות בימים אלו: תוכנית הרצל-קריניצי, הכוללת שני מבנים לשימור לא מחמיר ותוספות, כולל התחדשות עירונית במתחם; ותוכנית היצירה 2 בבורסה, המאפשרת הקמת מגדל תעסוקה בן 50 קומות באמצעות תוספת זכויות בנייה וזאת בתמורה לשימור שני מבנים - מבנה בית החרושת קיהל במתחם הבורסה ובית שרת בשכונת תל בנימין.

"אירוע ייחודי"

מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, אדריכל ארז בן אליעזר, אמר עם אישור התוכנית כי "קידום תוכנית השימור העירונית לעיר רמת גן הוא אירוע ייחודי, אשר מסכם עשור של מחשבות ורעיונות שכולם נועדו לשמר את אתרי הנוף הייחודים של עיר הגנים, אשר תוכננה על ידי אדריכל ריכארד קאופמן, לצד שימור מבנים בסגנונות מגוונים המהווים עוגן להיסטוריה והתפתחות העיר".
יו"ר הוועדה המחוזית, ערן ניצן, הוסיף כי "לצד הפיתוח האינטנסיבי במרחב, הוועדה המחוזית מקדמת תוכניות שימור כדי לכבד את המורשת והעבר הייחודי של כל אחת מהערים בגוש דן. תוכנית שימור היא תמיד תוכנית מורכבת ורגישה, שמעמידה מצד אחד את האינטרס הציבורי בשימור מבנה בעל ערך היסטורי ואדריכלי; ומצד שני מייצרת מנגנוני תמרוץ לבעלי הנכסים לשמר את המבנים באמצעות זכויות שניתן לניידן. מלאכת האיזון שהוועדה המחוזית ביצעה בתוכנית כדי לאתר את המבנים לשימור ולקבוע את אופי השימור של כל אחד מהם נעשתה בתיאום ושיתוף עם העיר רמת גן, שיתוף הציבור ובניית מנגנונים שקופים ופשוטים ליישום".
ראש העיר רמת גן, כרמל שאמה הכהן, מסר: "עיריית רמת גן מברכת על אישור תוכנית השימור, שמביאה לידי ביטוי את השאיפה שלנו לשמר את אופייה הייחודי וההיסטורי של העיר, לצד התחדשות עירונית ושדרוג השכונות הוותיקות. אישורה מהווה ציון דרך משמעותי עבור רמת גן, שכן מדובר בפרי של עבודה ממושכת ומאומצת בשיתוף הציבור ועם צוותי המקצוע המובילים בעירייה. תוכנית השימור תאפשר לנו לשמר מבנים ואתרים היסטוריים חשובים, המגלמים בתוכם את המורשת וההיסטוריה העשירה של העיר, תוך יצירת מרחב ציבורי שמכבד את העבר ומאפשר לתושבים להתחבר אליו. כחלק מהחזון העירוני, נשמר את האיזון בין פיתוח מתקדם לבין כיבוד ההיסטוריה של העיר".
יעל אטקין, מנהלת מחוז תל אביב במועצה לשימור אתרים שהתנגדה לתוכנית המופקדת, ציינה כי "המועצה לשימור אתרים מלווה מזה למעלה מעשור את תוכנית השימור של רמת גן. רבים מהמבנים ומהמרקמים בתוכנית שאושרה נכללים בה בזכות מאבק עיקש שהובילה המועצה לשימור, בראשם לב העיר ההיסטורי ושכונת תל בנימין. לכן אנחנו מברכים על קבלת ההחלטה לאישור התוכנית, השמה דגש על שימור רוח המקום ועקרונות התכנון ההיסטורי של עיר הגנים, תוך קבלת מרבית דרישותיה של המועצה לשימור בהליך ההתנגדויות לתוכנית, בהיבט של השימור המרקמי ופישוט הליכי יישום התוכנית לטובת האינטרס הציבורי. עם זאת, אנו נבחן את ההחלטה לעומק, במיוחד בהיבט של שינוי דרגת שימורם של מבנים מסוימים, ונמשיך להיאבק למימוש מיטבי של התוכנית, בראייה של התחדשות המרחב לצד שימור ערכיו ההיסטוריים".
שמאי המקרקעין אריה קמיל ולייה לירית נחשון ממשרד קמיל-טרשנסקי-רפאל, שליוו את הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה רמת גן בהכנת תוכנית השימור, התייחסו לבעלי הנכסים המיועדים לשימור בעיר והסבירו כי "בבסיסה של התוכנית קיים מנגנון תמריצים לבעלי הזכויות במבנים לשימור, שמאפשר תוספת של 2.5 קומות לכל בניין לשימור, בנוסף לפיצוי על עלויות השימור העודפות, שמעבר לעלויות שיפוץ רגיל. כדוגמה, תמרוץ בגין אי-יכולת חפירת מרתף, או אובדן שטח מפתיחת מרפסות וכדומה. כל זאת, במסגרת טבלת תמריצים כלכליים לתוספת שטחים עיקריים במבנים לשימור".