בית המשפט למשפחה בחיפה הכריע לאחרונה בסכסוך ירושה סבוך שבמרכזו בניין בן שתי דירות בבעלות משפחתית: מצד אחד, הסב העניק את הנכס במתנה לנכדו כבר לפני 18 שנים. מצד שני, בצוואת האב (אבי הנכד) הוא ביקש לחלק את הבעלות על המבנה בין אשתו וכל ילדיו. השופטת הילה גורביץ עובדיה קבעה שהסכם המתנה של הסב קודם לצוואה של האב.
התובעות בהליך הן האם (כלת הסב המנוח) ובתה המתגוררות בדירת הקרקע בבניין. הנתבע הוא בן נוסף שגר מעליהן. במקור נרשם הבניין בטאבו על הסבא, אבי האבא. ב-2006, לפני שהלך לעולמו, חתם הסב על הסכם מתנה שלפיו הבניין כולו מוענק ללא תמורה לנכדו (הנתבע). השנים חלפו, ובצוואה שערך לפני מותו הוריש האב את דירת הקרקע לאשתו ובנותיו, ורק את הדירה העליונה לבנו.
1 צפייה בגלריה
הובלה של ארגזים במעבר דירה
הובלה של ארגזים במעבר דירה
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
אלא שכבר באותה שנה נרשם הבן לבדו בטאבו כבעלים על כל הבניין, מכוח הסכם המתנה שעליו חתם סבו. בתגובה הגישו האם והבת תביעה שבה טענו שהעברת הבניין נעשתה במרמה ושהנכד זייף את חתימת סבו הדמנטי. הן ביקשו לפעול על פי צוואת האב.
מנגד טען הנכד שצוואת אביו חסרת משמעות שכן הבניין לא היה בבעלותו, משום שהסב נתן את המתנה לפני כן. הוא כפר בכך שסבו היה בלתי כשיר לחתום על הסכם המתנה או שחתימתו זויפה. במקביל הוא הגיש תביעה נגדית לפינוי אחותו מהדירה.
עו"ד לאה קליין אליאבעו"ד לאה קליין אליאב
ואכן, השופטת גורביץ עובדיה ציינה שמתנת הסב לנכדו הושלמה בטאבו. היא הבהירה שעל מנת לבטל את המתנה, על האם ובתה להוכיח שההסכם נחתם באופן פסול מבחינה משפטית, למשל תוך זיוף חתימת הסב או החתמתו בזמן שהיה בלתי כשיר. ואולם לדבריה, הן נכשלו בכך.
בפסק הדין צוין שטענת הזיוף לא הוכחה משום שלא הוגשה חוות דעת מקצועית התומכת בה. מאותו נימוק נדחתה גם הטענה להיות הסב חסר כשירות לחתום על הסכם המתנה, שכן לא הובאה מטעם התביעה חוות דעת רפואית: "לא די בהיותו של אדם מבוגר או לוקה בבעיות בריאות, כדי להוכיח כי מצבו הוא כמי שלא יכול היה להיות כשיר לחתום על המסמכים".
השופטת דחתה את טענות התובעות להחתמת הסב על ההסכם תחת עושק וניצול והסבירה שמדובר בעילות תביעה פרסונליות של הסב המנוח ולתובעות אין מעמד לתבוע על כך.
משנקבע כי הסכם המתנה שריר וקיים, הדגישה השופטת, הרי שאין בצוואת האב על מנת להועיל לתובעות, שכן לא היה ביכולתו להוריש להן מה שאין לו. בנסיבות אלה נקבע שהבניין שייך כולו לאח ואחותו תפונה מהדירה, בכפוף לכך שתוכל להגיע אליה על מנת לבקר את האם ולטפל בה.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ התובעות: עו"ד זכי כמאל • ב"כ הנתבע: עו"ד אייל מגן • עו"ד לאה קליין אליאב עוסקת בירושות וצוואות • הכותבת לא ייצגה בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין