צעירה שפיתחה במהלך שירותה הצבאי הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) הוכרה לאחרונה כנכת צה"ל: ועדת ערעור לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום) בראשון לציון הסתמכה בהחלטתה על חוות דעת רפואית שלפיה יש לייחס חמש שישיות (כ-83%) מההפרעה לשירות הצבאי.
במרץ 2011 התגייסה המערערת לצה"ל במסגרת תוכנית "מקא"מ" – המיועדת לחיילים בעלי קשיי הסתגלות למערכת הצבאית. זאת על רקע בעיות שונות מהן סבלה בנערותה, כגון הפרעת קשב וריכוז, דימוי עצמי נמוך ומופנמות. בנוסף, ידוע במשפחתה על תורשה פסיכיאטרית בעייתית: דודה סבל מסכיזופרניה ואחותה אובחנה כאנורקטית.
תקופת הטירונות עברה על הצעירה ללא קשיים יוצאי דופן, אולם לאחר שהחלה לשרת כפקידה בתל השומר החלו להופיע אצלה חרדות וקשיי התארגנות, שכללו בין השאר טקסים שונים בעת שהתלבשה ושהייה ממושכת בשירותים.
עיקר הקושי היה בביצוע שמירות, אז הרגישה החיילת שאינה יודעת מה תעשה אם יקרה אירוע ביטחוני. היא הרבתה לשוחח עם הוריה במהלך השמירות הגם שהדבר אסור, ותיארה בפניהם בבכי את חששותיה וחרדותיה.
ביוזמת הוריה הועברה החיילת לבסיס שדה דב, הקרוב יותר למקום מגוריה, אלא שגם שם נדרשה לבצע שמירות והדבר הקשה עליה, עד שאיימה בפני קב"ן לפגוע בעצמה. בהמשך הועברה לעבודה בקונדיטוריה שבחדר האוכל ומצבה השתפר, עובדה שלא מנעה את אשפוזה בשל OCD חודשים ספורים לאחר שחרורה מצה"ל, בפברואר 2013.
באפריל 2021 דחה קצין התגמולים במשרד הביטחון את בקשתה להכיר בהפרעה שממנה היא סובלת כנכות מהצבא, ומכאן הערעור שהגישה באמצעות עו"ד שרון מאירי. היא טענה לקשר סיבתי הדוק בין תנאי שירותה בצה"ל לבין התפתחות ה-OCD. משרד הביטחון טען מנגד באמצעות עו"ד עמית מליאנקר שהצעירה סובלת בכלל מסכיזופרניה, שפרצה אמנם במהלך שירותה הצבאי, אולם אינה קשורה סיבתית אליו.
לצורך בירור הערעור מינתה הוועדה מומחה, שהלכה למעשה הסכים עם טענת הצעירה: לדבריו היא פיתחה במהלך שירותה הצבאי הפרעת חרדה מסוג OCD, הכוללת פגיעה קשה מאוד בתפקוד, טקסים רבים ומחשבות אובססיביות. הוא ציין שהיא אובחנה לאחרונה גם כסובלת מתסמונת טורט המתבטאת ב"טיקים", ודחה את הטענה שהיא סובלת מסכיזופרניה.
בחוות דעתו שלו הוסבר כי הדרישה ממנה לבצע שמירות במהלך שירותה הצבאי היוותה מבחינתה גורם דחק משמעותי, אף שאין להתעלם מגורמים נוספים שהופיעו אצלה עוד בטרם גיוסה לצה"ל, ותרמו לפרוץ ההפרעה הנפשית.
יו"ר הוועדה, השופט מוטי פירר, אימץ את חוות הדעת וקבע שהפרעת ה-OCD קשורה סיבתית לשירות הצבאי. לעניין שיעור ההכרה הוא הסביר שאין לייחס לשירות את התסמינים הראשונים של ה-OCD אשר החלו להופיע אצל המערערת עוד בטרם גיוסה, ואשר מהווים לשיטת המומחה שישית מכלל הגורמים לפרוץ ההפרעה.
יוצא אם כן שחמש שישיות מההפרעה מיוחסות לשירות הצבאי על דרך ההחמרה, כך שמדובר בנכות מצה"ל. משרד הביטחון חויב לשלם לצעירה הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 18 אלף שקל.
• לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• ב"כ המערערת: עו"ד שרון מאירי
• ב"כ המשיב: עו"ד עו"ד עמית מליאנקר מפרקליטות מחוז מרכז
• ynet הוא שותף באתר פסקדין