שני זוגות המשתייכים לעדה הדרוזית, בהם בכירים לשעבר במשטרה ובשב"ס, תובעים מאל על 200 אלף שקל בטענה כי בידוק ביטחוני שעברו לפני שעלו לטיסה נעשה באופן משפיל וגזעני תוך רמיסת כבודם, וזאת אך ורק על רקע מוצאם הדרוזי.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בכתב התביעה שהוגש לפני מספר ימים לבית משפט השלום בנתניה על ידי עו"ד רונית מוסקוביץ' ממחוז חיפה של הסיוע המשפטי במשרד המשפטים נטען כי האירוע התרחש בחודש דצמבר 2018. לפי כתב התביעה, שני בני הזוג הגיעו במסגרת טיול מאורגן לשדה התעופה ביוהנסבורג והמתינו בתור לבידוק ביטחוני לפני עלייה לטיסה חזרה לארץ. נטען כי בעודם עומדים בתור יחד עם חברי הקבוצה, ניגש אליהם ממלא מקום הקב"ט במקום מטעם אל על, ביקש מהם לצאת מהתור ודרש מהם להציג מסמכי זהות שונים, נוסף על הדרכון שהיה מצוי ברשותם, ובין היתר ביקש מהם להציג תעודה המעידה על שירות ביטחון.
1 צפייה בגלריה
אל על מטוס מטוסים נתב"ג
אל על מטוס מטוסים נתב"ג
"בידוק משפיל". אל על
(צילום: ערן גרנות)
בתביעה נטען, כי כאשר הארבעה שאלו מדוע יש צורך בתעודות מעידות על שירות ביטחון מעבר לדרכון המהווה זיהוי עבור כל אזרח ישראלי בעת שהותו בחו"ל, החל ממלא מקום הקב"ט להרים את קולו תוך שהוא אומר להם לטענתם: "אתם תמציאו את המסמכים כי כך אני החלטתי". בשלב זה, נטען, הציג אחד מהגברים תעודת גמלאי של משטרת ישראל, אולם ממלא מקום הקב"ט לא הסתפק בכך ודרש תעודה דומה גם מהגבר השני, בעוד הוא לא דורש כל דרישה דומה משאר חברי הקבוצה ששהו עימם, ואף המשיך בהתנהלות זו עד להגעת איש ביטחון נוסף אשר על פי הנטען ביקש לסייע לארבעה.

מנהל בית סוהר שנתן כבר הרצאה

בכתב התביעה מצוין כי שני התובעים הם בעברם אנשי שירות הביטחון. השניים שירתו במשך עשרות שנים במשטרה ובשירות בתי הסוהר וכיהנו בתפקידים בכירים. אחד מהם, שהשתחרר בדרגת גונדר משירות בתי הסוהר לאחר שמילא שורה ארוכה של תפקידים בהם מנהל בתי סוהר, מפקד מחוזות וראש אגף מבצעים בשב"ס, אף חווה בעברו מקרה דומה של אפליה מול נציגים של חברת אל על, אשר בעקבותיו הוזמן להעביר הרצאה בנושא בפני קורס קב"טים של החברה. זאת ועוד, במהלך יציאת הקבוצה מהארץ זיהה הקב"ט הקבוע בשדה התעופה ביוהנסבורג את האיש כמי שהעביר את אותה הרצאה בעבר בפני אנשי הביטחון של החברה, ובמהלך המפגש ביניהם אף התחייב בפניו שמקרה מסוג זה עליו דיבר בהרצאתו לא יישנה. על אף כל זאת, כאמור בעת שעשו את דרכם חזרה ארצה, נטען כי האירוע המתואר בתביעה התרחש.
לאחר ששבו לארץ פנו הארבעה ליחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים ונציגיה נפגשו עימם. בהמשך לכך פנתה עו"ד מוסקוביץ' לחברת אל על וביקשה בשם הארבעה להגיע עם החברה להסדר אשר ייתר את ההליך המשפטי, אולם חברת התעופה דחתה את טענות התובעים על פי הנטען.

"אפליית אזרחים על רקע דתי היא תופעה פסולה מיסודה"

על רקע דברים אלו הוגשה התביעה בה נטען כי התנהלותו של ממלא מקום הקב"ט מהווה הפרה של חוק איסור אפליה ופגיעה חמורה בשוויון, ואף פגיעה מהותית בכבוד האדם של התובעים. במסגרת התביעה נדרשת חברת התעופה לשלם לכל אחד מהתובעים פיצוי בסך 50 אלף שקל, ללא הוכחת נזק.
לדברי עו"ד מוסקוביץ', "אפליית אזרחים מן השורה על רקע דתי היא תופעה פסולה מיסודה, על אחת כמה וכמה כאשר הדבר נעשה באופן פומבי ומשפיל. מבלי להמעיט בחשיבותם של שיקולים ביטחוניים, לא די בהם כדי לאפשר דריסה מוחלטת של זכות יסוד של אדם לכבוד".
עו"ד אווקה זנה, ראש היחידה הממשלתית לתאום המאבק בגזענות: "הפיכתם של אזרחים דוברי השפה הערבית או בעלי חזות ערבית כאל איום ביטחוני באופן גורף בשל שיוכם הקבוצתי, זו פרקטיקה גזענית, משפילה ופוגענית ויש להפסיק אותה. על חברת אל על וגורמי הביטחון השונים לשנות פרקטיקות גזעניות בבידוק ביטחוני ולגבש מדיניות בידוק שוויונית".
מאל על נמסר: "חברת אל על דוגלת במתן שירות איכותי ומוקפד לכלל נוסעיה ללא הבדל מין, גזע ודת. בטחון התעופה מונחה על ידי שירות ביטחון הכללי ועם קבלת כתב התביעה יועבר הנושא לבדיקת וטיפול מערך אבטחת התעופה".