בשיתוף Margalit Startup City
על רקע שיתופי הפעולה המדיניים והכלכליים הנרקמים בין מדינת ישראל למדינות ערב, ששיאם בפסגת הנגב שהסתיימה אתמול (ב') בקיבוץ שדה בוקר, הולכות ומתגברות גם מגמות של שיתופי פעולה כלכליים בין חברות ישראליות פרטיות למקביליהן במדינות ערב.
למעשה בחריין מהווה היום לא רק גורם כלכלי חשוב באזור אלא גם גשר לאזור, חיבור אשר פותח את האפשרות לחברות וסטארטאפים ישראלים לפעול בסעודיה. כחלק מהמאמצים בנושא נפגש לאחרונה יזם ההייטק אראל מרגלית עם בכירים בבחריין, ובמסגרת זו הציג בפניהם את רשת מרכזי החדשנות "מרגלית סטארטאפ סיטי" שהקים בישראל ובניו יורק, המבוססים על יצירת אקוסיסטם שהופך מנוע צמיחה כלכלי אזורי ומייצר מקומות עבודה חדשים.
גורם כלכלי חשוב ואף גשר לאזור
"לבחריין יש תפקיד משמעותי בצמיחה הכלכלית של האזור. מעבר לגשר הפיסי שקיים בין שתי המדינות בחריין היא מהווה גם גשר כלכלי דרכו מגיעים לשיתוף פעולה עם סעודיה", אומר מרגלית, "סטארט-אפ אמריקאי יכול להיות רק אמריקאי אך סטארט-אפ ישראלי, גדול וטוב ככל שיהיה, חייב להיות בינלאומי. לכן אנחנו חייבים נוכחות באזור כולו".
במהלך הביקור נפגש מרגלית עם שר האוצר של בחריין השייח סאלם בין כליפא. השר הבהיר כי בחריין רואה בשיתוף פעולה כלכלי עם ישראל מהלך אסטרטגי חשוב, וכי תחום הפינטק, שבו ישראל מובילה במחקר ופיתוח, הוא התחום שבו תרצה בחריין להתמקד. עוד ציין כליפא כי הצעירים הבחריינים שואפים להיכנס לתחום ההייטק ולכן הממלכה משקיעה בפיתוח של סטארטאפים לשלבי צמיחה ומעוניינת לייצר להם הזדמנות לפרוץ ולגדול. השר הוסיף עוד כי המערכת הבנקאית והפיננסית של בחריין רוצה להשתלב גם היא בתהליך.
ההזדמנויות הישראליות בבחריין
לבחריין כמה יתרונות לאנשי עסקים ישראליים על פני מדינות אחרות. היא נחשבת לשער כניסה לבעלי עסקים ישראליים לפעול באופן רשמי במדינות ערב. בנוסף, לבחריין, להבדיל מיתר מדינות המפרץ, יש הסכמי סחר עם מדינות המפרץ האחרות והסכם סחר עם ארה"ב שמוזיל את היצוא אליה. כמו כן בבחריין מנסים לקדם את "בחריין פינטק ביי" - איזור סחר חופשי וחממה מיועדת לפינטק. אך מלבד זאת קיימים ענפים נוספים לשיתופי פעולה.
בחריין סובלת ממחסור במים ראויים לשתייה ושיתופי פעולה עם חברות וטכנולוגיות ישראליות בתחום המים צפויים לעשות טוב לכל הצדדים. גם הרפואה מאוד מתקדמת במדינה ויש לבחריין בתי חולים ומכוני מחקר מתקדמים - וכפועל יוצא גם הזדמנות לישראלים לפתח שם עסקים בענף הרפואה.
יזמים צעירים – העתיד של האזור כולו
אחד משיאי הביקור היה מפגש שאורגן בדיוואן קלאב במנאמה אליו הגיעו עשרות יזמים צעירים וכן פעילי שלום ואקטיביסטים שרואים בקשר עם ישראל מקור לצמיחה והתפתחות של האזור כולו. במרכז הפגישה עמד נושא שיתוף הפעולה עם ישראל שיכול ונועד לקדם את סצנת ההייטק בבחריין. "למדתי מדעי המחשב וסייבר, וישראל מבחינתי היא מודל לחיקוי. אני רוצה לדעת עוד ולשמוע מה יש ליזם ישראלי שעשה כ"כ הרבה בחיים כדי לקבל השראה. זה חשוב לכולנו", סיפרה רוזה, יזמית צעירה שהגיעה עם אחותה לאירוע.
יוסף חאמד, פעיל שלום העוסק בשנתיים האחרונות בהידוק מערכת הקשרים עם ישראל הוסיף כי "אני רואה את עתידה של בחריין משתנה בעקבות מערכת היחסים העסקית הנרקמת עם ישראל. סטארטאפים ישראלים ובחריינים יעבדו יחד כמשפחה אחת".
בשיתוף Margalit Startup City