האם הודעות וואטסאפ יכולות לשמש צוואה? בית המשפט למשפחה בתל אביב, שדן לאחרונה בסוגייה התקדימית, דחה בקשה בעניין של אישה שביקשה להכיר במסרונים ששלח לה אחיה לפני מותו כצוואה בכתב יד ולחלופין כצוואה בעל פה (שכיב מרע). השופטת לורן אקוקה קבעה שלא מדובר בצוואה תקפה על פי חוק הירושה.
המנוח, תושב חו"ל ואב לשני בנים, מת בפברואר 2021 כתוצאה מסיבוכי מחלת הקורונה. אחותו הישראלית פנתה לבית המשפט בבקשה להכיר בסדרת הודעות וואטסאפ שקיבלה ממנו במהלך אשפוזו כצוואה בכתב יד. בהודעות אלה הוא ביקש בין היתר להיקבר בישראל ולהוריש רכוש לה ולעמותה מסוימת.
בדיון הפציר עורך דינה של האחות בשופטת "לצאת מהשבלונות" ולאשר את המסרונים כצוואה, שכן לטענתו גם הקלדת הודעה נחשבת ל"כתיבה" ומשכך מדובר בצוואה "בכתב יד" התקפה לפי חוק הירושה. בשלב מסוים הצטרפה לבקשה העמותה שלה הוריש המנוח כביכול חלק מרכושו. היא סברה שיש לראות בהודעות כצוואה בעל פה.
מנגד טענו בניו של המנוח שלא מדובר בצוואה - לא בכתב יד ולא בעל פה. לדבריהם חוק הירושה מכיר בארבעה סוגי צוואות, ו"וואטסאפ" הוא לא אחד מהם. לשיטתם, הכרה בהודעות כצוואה תהווה תקדים מסוכן, ולמעשה תבטל את ההגדרה של צורת צוואה המופיעה בחוק. מכאן, לטענתם, רכוש אביהם שייך להם בלבד בהעדר צוואה תקפה מטעמו המורה אחרת.
השופטת אקוקה ציינה שרשימת הצוואות התקפות לפי חוק הירושה היא סגורה ונדמה שהודעות וואטסאפ אינן חלק ממנה: "המחוקק קבע ארבע צורות לעריכת צוואה ברשימה סגורה ואין לבית המשפט האפשרות להרחיב על הרשימה הקבועה בחוק".
היא העירה שעצם המחלוקת בין האחות לבין העמותה, שלשתיהן אינטרס בקיום הצוואה, בנוגע לסיווגן הנכון של ההודעות – כצוואה בכתב יד או בעל פה – מחדדת ומציפה את הקושי לראות בהן כצוואה תקפה המקיימת את רכיבי היסוד הקבועים בחוק הירושה.
ואולם אף לגופו של עניין נקבע שאין לקבל את עמדת המבקשות. בנוגע לעמדת האחות נימקה השופטת שהודעות המוקלדות באמצעים אלקטרוניים אינן בגדר "כתב ידו" של המוריש וממילא אין לראות בהן כצוואה ב"כתב יד".
בכל הנוגע לעמדת העמותה, שלפיה יש להכיר בהודעות כצוואה בעל פה, הבהירה השופטת שכתיבה באפליקציה אינה בגדר אמירה בעל פה, וממילא נשמטת הקרקע תחת ההכרה בה כצוואה "בעל פה". היא העירה שאם המנוח היה שולח הודעות וואטסאפ מוקלטות היה מקום לדון אם יש להכיר בהן כצוואה בעל פה, אלא שזה אינו המקרה.
בסופו של דבר התקבלה ההתנגדות שהגישו בניו של המנוח ואושר צו ירושה שלפיו הם היורשים הבלעדיים. בהתאם לכך, האחות והעמותה חויבו בהוצאות משפט בסך 60 אלף שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
• עו"ד רם גלבוע עוסק בירושות וצוואות
• הכותב לא ייצג בתיק
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין