חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P אישרה הלילה (שבת) מחדש את דירוג האשראי של מדינת ישראל ברמה של AA- עם תחזית דירוג "יציבה".
תחזית החברה לשנת 2022 צופה צמיחה בשיעור של 6%, בדומה להערכות בנק ישראל. עם זאת, על רקע ההאטה הצפויה אצל שותפות הסחר של ישראל, בעיקר ארצות הברית ואירופה, חברת הדירוג חוזה כי הצמיחה לשנת 2023 תעמוד על 2% בלבד - נמוכה מהערכות קודמות של בנק ישראל. יש לציין כי שיעור צמיחה זה עולה על התחזיות ברוב המדינות המפותחות.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
החברה צופה כי שיעור הצמיחה בטווח הארוך יתייצב על 3.5% בדומה לביצועי עבר, ומציינת כי לצד החוזקות של הכלכלה, קיימים אתגרים בנוגע לפריון נמוך בתחומי הכלכלה המסורתיים, ושיעור השתתפות נמוך באופן יחסי בכוח העבודה בחלק מאוכלוסיית הישראל.
על רקע נתוני העודף התקציבי המשמעותי עד כה ב-2022 הנובע מהגידול הלא צפוי בהכנסות ממיסים, החברה צופה כי ברמה שנתית התקציב יהיה מאוזן, שיפור משמעותי לעומת השנים הקודמות.
בחברה צופים כי לאור העלייה באינפלציה והידוק המדיניות המוניטרית, ייווצרו לחצים על הממשלה החדשה שתוקם לפעול על מנת להקל את יוקר המחיה, והגירעון יעמוד על 2% מהתוצר בשלוש השנים הבאות. על פי תחזיות החברה יחס החוב-תוצר נטו ישוב לרמתו בשנת 2019 (כ-58% מהתוצר) ב- 2024.
החברה מציינת לחיוב את ההסכמים שנחתמו בשנים האחרונות עם מדינות האזור, בראשם הסכמי אברהם, אך יחד עם זאת מזכירה כי סיכונים ביטחוניים וגיאופוליטיים מגבילים את דירוג האשראי.
שר האוצר, אביגדור ליברמן: "אישור נוסף של דירוג האשראי על ידי S&P עם תחזית דירוג יציבה, הוא תוצאה של מדיניות פיסקלית אחראית ומדגיש את איתנותה של הכלכלה הישראלית".
החשב הכללי, יהלי רוטנברג: "היציבות המתמשכת של דירוג האשראי הגבוה מהווה עדות לחוסן הכלכלה הישראלית, גם בימים של אי ודאות ואינפלציה עולמית. שמירה על עקביות ואחריות פיסקלית תוך המשך מגמת הירידה ביחס החוב לתוצר תומכת בדירוג המדינה. אגף החשב הכללי ימשיך לנקוט במדיניות אחראית של ניהול החוב הממשלתי".