למה לשלם 25-20 שקל בחודש על ראוטר בשכירות מחברת האינטרנט, אם אפשר לקנות ראוטר (נתב) לבד בתשלום חד-פעמי של 400-200 שקל? יש מגוון נתבים כאלה ברשתות מחשבים ישראליות, עלי אקספרס ואמזון. בעלות על נתב משלכם תעזור לכם מאוד כשתרצו בעתיד להתנייד לחברה אחרת עם הראוטר שלכם. לא תצטרכו לטרוח להחזיר ציוד לחברה הקודמת ולא תתחילו לשלם שוב על ראוטר לחברה אחרת.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כך לדוגמא, בתוך שלוש שנים תשלמו על ראוטר בחברות האינטרנט שכירות של 900-700 שקל ואם תרצו לעבור חברה בשנה הרביעית, תתחילו לשלם גם אצלה על ראוטר שנמכר כאמור בעלי אקספרס או ברשתות ישראליות בסביבות 300 שקל בלבד.
נראה אם כך שהפתרון המתבקש הוא ראוטר פרטי לכל דיכפין. האומנם? רוב החברות שמספקות אינטרנט מהיר מאוד על גבי סיבים אופטיים מאפשרות לכאורה חיבור עם ראוטר פרטי, אבל מערימות קשיים ומכשולים.
HOT למשל, כלל לא מאפשרת חיבור לראוטר פרטי, לא באינטרנט כבלים ולא בסיבים אופטיים. כלומר, אתם חייבים לשכור או לקנות ראוטר מ-HOT כדי להתחבר לאינטרנט של HOT. בעולם, חברות כבלים דומות מאפשרות חיבור כזה ברשת הקואקס (כבלים), למשל של חברות כמו מוטורולה. החברה מסרה ל-ynet כי היא "מאפשרת לקבל את הציוד בשכירות, בהשאלה כנגד פיקדון, או ברכישה". שאר החברות בארץ כן מאפשרות חיבור כזה בסיבים אופטיים, אך כאמור: מערימות קשיים.
בזק: שלמו על SFP ועל מודם
בחברת בזק אמרו לנו שכמובן שאפשר להשתמש בראוטר פרטי והפנו אותנו לרשימת מכשירים מתאימים. אבל בחיבור לתשתית סיבים אופטיים, לא תוכלו להתחבר עם ראוטר בלבד, אלא תצטרכו מודם והחברה לא תיתן לכם אותו בחינם.
בזק הגדילה לעשות והפרידה את רכיב ה-SFP (מתאם סיב - ממיר מדיה אופטי שממיר בין חיבורים) ואת המודם. על SFP בזק גובה תשלום חד-פעמי של 180 שקל ואת המודם תאלצו לרכוש בשוק הפרטי (בכ-100-80 שקל), שכן הוא לא נמכר בבזק בכלל. רק כך תוכלו להתחבר לבזק ללא ראוטר של בזק, אבל תהיו תקועים עם ה-SFP שהחברה כפתה עליכם לקנות ממנה, מה שלא נדרש בחברות האחרות.
לפי עמית דהאן, מקבוצת הפייסבוק "סיבים אופטיים ILfiber מהפכת האינטרנט המהיר בישראל", לא ניתן כיום לרכוש בשוק הפרטי (חנויות, רשתות או אתרי אינטרנט שאינם שייכים לחברות האינטרנט - מ.ק) מודם מלא שתומך ברשת של בזק או רק את ה-SFP.
"נכון שיש רשימת ציוד מורשה באתר בזק, אבל הציוד הזה הוא רק של ספקיות", הוא מסביר. "אז אפשר לקנות ראוטר בשוק הפרטי בהחל מ-200 עד 1,200 שקל ומעלה, אבל בזק מכריחה אותך לשלם לה 20 שקל בחודש, כי לכי תמצאי את שני הרכיבים האחרים. גם ברוב החברות האחרות יש כשלים דומים. כל הנושא כמובן מהווה חסם מעבר מספקית אחת לאחרת - שכן לקוח רוכש ציוד ממיטב כספו ומצפה שיוכל לעבור מספקית אחת לאחרת בלי מגבלות ציוד כאלו ואחרות".
פרטנר נתנה בעבר מודם חינם
גם פרטנר מאפשרת רכישה של ראוטר פרטי במקום תשלום חודשי על ראוטר, אבל גם פה יש קוץ: עד לפני כחודשיים פרטנר נתנה ללקוחות האלה מודם מתאם סיב בחינם וכעת החלה לגבות עליו חמישה שקלים לחודש.
כלומר, אם תשכרו ראוטר מפרטנר תשלמו 25 שקל לחודש, אם תבואו עם ראוטר "מהבית" תשלמו חמישה שקלים בחודש ואם תרצו לחסוך חמישה שקלים בחודש תוכלו לקנות מודם בחנויות פרטיות ב-100-80 שקל, בנוסף לראוטר שיעלה לכם כאמור 400-200 שקל.
גם סלקום מאפשרת שימוש בראוטר פרטי והיא גם מספקת מתאם סיב בחינם, כמו פרטנר בשעתה, אבל לפי גורמים בסלקום כבר זמן רב שאין מודם כזה במלאי גם ללקוחות תשתית הסיבים של IBC - אנלימיטד וגם ללקוחות התשתית של בזק.
אנלימיטד עצמה לא מספקת ציוד לצרכנים, אבל הספקיות שמספקות שירותי אינטרנט על גבי התשתית שלה מספקות ללקוחות ראוטר שכולל מודם ולמרביתן אין אפשרות לחבר מודם מתאם סיב למי שמעוניין להתחבר עם ראוטר פרטי. כלומר, גם באנלימיטד יש חסם למי שמעוניין להתחבר לתשתית עם ראוטר משלו.
מסלקום נמסר כי "סלקום מאפשרת ללקוחות להתחבר עם נתב פרטי. לשם כך סלקום משאילה ללא תשלום מודם. בנקודה זו יש בעיה זמנית של מלאי מודמים שאמורה להיפתר בתחילת פברואר. לקוחות המעוניינים להצטרף עם נתב פרטי מוזמנים לעשות זאת ולתאם התקנה לתחילת פברואר".