מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר צפוי לעלות היום בצהריים (שישי) ב-0.5%-0.6% - כך לפי תחזיות כלכלני הבנקים ובתי ההשקעות. למרות זאת, המדד לא צפוי להעלות באופן משמעותי את שיעור האינפלציה השנתי, שכן גם באוקטובר אשתקד הוא עלה ב-0.5%.
שיעור האינפלציה הנוכחי בישראל עומד על 3.5%, אך לפי תחזיות בנק ישראל הוא צפוי לעלות בינואר עד לסביבות 4.5%. זאת בשל מדדים נמוכים במיוחד ושליליים בחודשים הראשונים של המלחמה: מדד של 0.3%- בנובמבר 2023, 0.1%- בדצמבר 2023 ומדד אפס בינואר 2024. התחזיות לשלושת המדדים הללו השנה במצטבר הן יותר מאחוז, בעיקר בשל עליית המע"מ בינואר ב-1% לפחות.
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל, צופה שהמדד יעלה בשיעור של 0.5% עד 0.6% בהובלת מחירי המזון, ההלבשה (עליית מחירים עונתית בתחילת הסתיו) ומחירי הטיסות. יונתן כץ, כלכלן לישראל שוקי הון, מציג תחזית דומה ומציין את הקושי הרב לחזות את השפעת מחירי הטיסות על המדד. יש לציין כי מחירי הטיסות כבר הפתיעו בעבר לשני הכיוונים ומשקלם בסל הצריכה גבוה יחסית.
בשל המדדים הגבוהים הצפויים בחודשים הקרובים ועליית האינפלציה מעבר ל-4%, מתרחקת מאוד האפשרות להפחתת הריבית עד אמצע 2025, ואף תיתכן העלאת הריבית בינואר אם האינפלציה תהיה גבוהה מהצפוי.
בספטמבר המדד בישראל ירד ב-0.2%, והאינפלציה השנתית ירדה בעשירית האחוז ל-3.5% לעומת 3.6% באוגוסט. המדד השלילי בספטמבר הגיע אחרי מדד גבוה במיוחד של 0.9% בחודש אוגוסט.
במדד של ספטמבר נרשמה עלייה חריגה של 6.7% במחירי הירקות הטריים על רקע המחסור בחלק מהם בשבועות האחרונים, בין השאר בשל התרחבות המלחמה בצפון הארץ והתייקרות יבוא חלק מהירקות מחו"ל. ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תחבורה (2.6%), תרבות ובידור (1.3%), הלבשה והנעלה (1.2%) ופירות טריים (1.1%).
השבוע, האינפלציה בארה"ב שינתה כיוון ועלתה שוב לשיעור שנתי של 2.6%, ולפיכך לא ברור אם ובכמה תמשיך הורדת הריבית בארה"ב בעת בקרובה. ברוב מדינות אירופה נמשכת ירידה הדרגתית באינפלציה והציפיות הן שב-2025 הריבית באירופה תופחת באיטיות.
פורסם לראשונה: 11:43, 14.11.24