מרים רוזן-שושני, ניצולת שואה בת 98 שמחזיקה בתעודת נכה ובתעודת עיוור, תיאלץ להגיע ביום שלישי הבא לבית משפט השלום בפתח תיקווה למסור עדות מוקדמת בתביעה שהגישה נגד בנק דיסקונט. את התביעה, על סך 200 אלף שקל, הגישה רוזן-שושני בספטמבר בטענה שהבנק, בו היא מנהלת עשרות שנים חשבון, גרם לה עוגמת נפש בשל התנהלותו מכיוון שלא עדכן אותה אודות פיקדון מרקים (המטבע הגרמני) שפתח ב-1971 בעלה המנוח דב רוזן-שושני, שנפטר שנה לאחר מכן, באותו סניף ועל שם שניהם.
התובעת טוענת בתביעה, באמצעות עו"ד אביגדור קולה, כי היא בעלת ומחזיקת חשבון בדיסקונט למעלה מ-70 שנה. בתביעה נכתב כי השניים ניהלו את חשבונם המשותף ואת חשבון המרקים של המנוח באותו סניף בפתח תקווה (סניף הרצל שכבר נסגר מאז ועבר לכפר גנים).
1 צפייה בגלריה
סניף של בנק דיסקונט
סניף של בנק דיסקונט
סניף של בנק דיסקונט
(צילום: צפריר אביוב)
התובעת מציינת כי בשל מצבה הבריאותי צורפו לחשבון שלה בניה, ג'קי רוזן ומיכאל רוזן, שהינם חוקרים פרטיים במקצועם שפעלו לאיתור חשבון אביהם המנוח.
מהתיק עולה כי נכון לשנת 1975 היתרה בפיקדון שפתח המנוח עמדה על כ-856 מרק גרמני ובשנת 2012 עמד שוויו על סך של כ-4,653 אירו. התובעת טוענת כי במשך כל השנים לא פעל דיסקונט "על פי חובתו לאתר את בעל החשבון ו/או את היורשים". למעשה, נטען כי בשנת 2019 פנה הבן ג'קי לחברה העוסקת באיתור חשבונות אבודים/רדומים על מנת שזו תאתר ותבדוק האם לאביו המנוח היו חשבונות, וכך התגלה אודות חשבון המרקים. התובעת טוענת כי הבנק לא ניסה לאתר את בעלי החשבון בהתאם לחובותיו, וכן לא העביר דיווח לאפוטרופוס הכללי בנוגע לחשבון (זאת, עד 2019 -ל.ד). עוד נטען כי הבנק עורר קשיים בקבלת מידע אודות החשבון.
מהתביעה אף עולה כי הוגשה בשנת 2022 תלונה לפיקוח על הבנקים בבנק ישראל בעניין התנהלות הבנק, ובתשובה מהיחידה לפניות הציבור בבנק ישראל נכתב בתגובה בספטמבר 2022 כי "אנו מתרשמים כי נמצאו ליקויים באי דיווח אודות החשבון לאפוטרופוס הכללי בעמידת הבנק בחובות יצירת קשר עם בעלי החשבון".
עוד נטען בתביעה כי דיסקונט "התרשל שלא עשה כל מאמץ לאתר את התובעת, שהינה יורשתו של המנוח, לה חשבון בנק באותו סניף, ולתובעת ולמנוח היה חשבון משותף באותו הסניף. החשבון הרדום של המנוח הינו על שם רוזן דב מרים. אילו רצה הבנק למלא חובתו יכול היה לעשות זאת ללא מאמץ רב".

"הכספים הועברו לחשבון האם ולא נגרם נזק"

עוד נטען כי לאחד מבניה של התובעת נאמר ע"י נציגת הבנק כי על דיסקונט לא מוטלת כל חובה לאתר יורשים. עוד נטען בתביעה כי באוגוסט 2021 העביר דיסקונט באופן חד צדדי וללא כל רשות את כספי הפיקדון של המנוח שלא אותרו על ידיו לחשבונה של התובעת, שטוענת יחד עם בניה שהבנק טועה כי בהעברת הכספים הוא מילא את חובתו. נטען כי על הבנק לפצות את התובעת על עוגמת הנפש ועל רשלנותו.
יש לציין כי מנספחים שצורפו לתביעה עולה שבינואר 2024 נשלח מכתב לבנה של התובעת, מיכאל רוזן, ע"י מנהל סניף כפר גנים בפתח תקווה, שציין כי "הכספים הועברו לחשבונה של אימך באוגוסט 2021 ולא נמצא שנגרמו לה נזקים כלשהם".
ממכתב של ענף פניות הציבור בדיסקונט מנובמבר 2021 נכתב לאח ג'קי רוזן כי במרץ 2012 עמד שוויו של הפקידון על כ-4,653 אירו ובשל ירידת שיעורי הריבית בעולם לא זוכה הפיקדון בריבית זכות כלשהי ממרץ 2012 ועד למועד פירעונו בחודש אוגוסט 2021, אז הועברו לחשבונה של התובעת באירו.
כאמור, לאור העובדה שהצדדים לא הצליחו להגיע לפשרה מוסכמת הוגשה התביעה, ולאור מצבה הבריאותי התובעת בת ה-98 תיאלץ להגיע לבית משפט בשבוע הבא למסור עדות מוקדמת. טרם הוגש כתב הגנה בתיק מאחר וטרם הגיע המועד להגשתו.
מדיסקונט נמסר בתגובה: "אנו לומדים את התביעה ונגיב כמקובל בבית המשפט".